Klasszikus

Az életöröm zeneszerzője

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Nem is ünnepelhetné méltóbb módon névadója jubileumát a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, mint hogy sorra bemutatja a kétszázötven évvel ezelőtt született komponista miséit.

Az együttes öt esztendeje alakult Szamosi Szabolcs vezetésével, de Mozart nevét csak később, templomi koncertsorozatuk elindításakor vették föl. Amikor Bartók Béla 1923-ban a baranyai megyeszékhelyen járt, azt mondta: Pécs magyar Salzburg lehetne. Az osztrák várost az egyházzene tette világhírűvé, vonzerejét máig is ennek – és persze Mozartnak – köszönheti. Szamosi Szabolcs orgonaművész kórusa is ezt az utat választotta: szentmiséken, templomi koncerteken egyházi művekkel lépnek közönség elé. A Mozart-jubileum közeledtével született meg a gondolat, hogy megszólaltassák a XVIII. századi szerző mind a tizennyolc miséjét.

Január 27. és december 31. között több mint húsz alkalommal tűzzük műsorra Mozart kompozícióit a pécsi Bazilikában, valamint a Belvárosi, a Ferences, a Lyceum- és a Pius-templomban tartandó miséken – mondta el Szamosi Szabolcs. Tavaly a karácsonyi koncertünkön ízelítőként már válogattunk a repertoárra felvett művekből, újévkor a C-dúr misét (K 220) adtuk elő a Bárdos Kórus közreműködésével. Mozart születésnapján, január 27-én este fél nyolckor a Ferences templomban rendeztünk ünnepi hangversenyt, ami ráadásul nemcsak napra, hanem órára is pontosan egyezett W. A. Mozart születésének idejével, hisz este nyolc óra körül jött világra kétszázötven évvel ezelőtt.

- Az idei koncertévadban más módon is kapcsolódnak a jubileumhoz.

- Júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején az OFF-programok részeként több ízben énekeljük Mozart oratóriumait, ezenkívül kamarakoncerteken egy pécsi rézfúvós együttessel, valamint egy vonósnégyessel közösen szólaltatjuk meg a mester néhány művét, sőt: azoktól a vendégművészektől, akik az orgonakoncertek fellépői lesznek, azt kértem, úgy állítsák össze idei műsorukat, hogy egy-egy Mozart-darab is helyet kapjon bennük. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor igazi különlegesség részesei lehetnek a zenebarátok azon a nyári estén, amikor a tervek szerint egy finom vacsora fogásai között Mozart népszerű operáiból csendülnek föl részletek korhű kosztümökbe öltözött előadók produkciójaként.

- A Bazilika Mozart Kórusát és Zenekarát Pécs határain kívül is ismerik már.

- Itthon a budapesti Mátyás-templomban énekeljük Mozart egyik miséjét, nyáron Tihanyban és Balatonlellén lépünk föl, s nagy örömünkre a Salzburgi dómban is koncertet adunk, ahová – korábbi nagysikerű szereplésünk után – újra meghívást kaptunk. Kitűnő kapcsolatot ápolunk grazi kollégáinkkal, akiktől nemcsak koncertmeghívást kaptunk osztrák testvérvárosunkba, hanem különféle zenei anyagok biztosításával nagyban hozzájárultak Mozart-sorozatunk létrejöttéhez is.

A január 27-i hangverseny előtt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes mondott bevezetőt, aki Japánban egyszer azt a feladatot adta hallgatóinak, hogy próbálják szavakba önteni, mit jelent számunkra Mozart muzsikája. Egyikük így vallott dolgozatában:,,Mozart zenéje az élet örömét adja meg nekem, elfelejteti velem a bajaimat, bánataimat. Bátorságot ad az élethez.”

Remélhetünk-e ennél többet a művészettől?

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.