Klasszikus

Az életöröm zeneszerzője

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Nem is ünnepelhetné méltóbb módon névadója jubileumát a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, mint hogy sorra bemutatja a kétszázötven évvel ezelőtt született komponista miséit.

Az együttes öt esztendeje alakult Szamosi Szabolcs vezetésével, de Mozart nevét csak később, templomi koncertsorozatuk elindításakor vették föl. Amikor Bartók Béla 1923-ban a baranyai megyeszékhelyen járt, azt mondta: Pécs magyar Salzburg lehetne. Az osztrák várost az egyházzene tette világhírűvé, vonzerejét máig is ennek – és persze Mozartnak – köszönheti. Szamosi Szabolcs orgonaművész kórusa is ezt az utat választotta: szentmiséken, templomi koncerteken egyházi művekkel lépnek közönség elé. A Mozart-jubileum közeledtével született meg a gondolat, hogy megszólaltassák a XVIII. századi szerző mind a tizennyolc miséjét.

Január 27. és december 31. között több mint húsz alkalommal tűzzük műsorra Mozart kompozícióit a pécsi Bazilikában, valamint a Belvárosi, a Ferences, a Lyceum- és a Pius-templomban tartandó miséken – mondta el Szamosi Szabolcs. Tavaly a karácsonyi koncertünkön ízelítőként már válogattunk a repertoárra felvett művekből, újévkor a C-dúr misét (K 220) adtuk elő a Bárdos Kórus közreműködésével. Mozart születésnapján, január 27-én este fél nyolckor a Ferences templomban rendeztünk ünnepi hangversenyt, ami ráadásul nemcsak napra, hanem órára is pontosan egyezett W. A. Mozart születésének idejével, hisz este nyolc óra körül jött világra kétszázötven évvel ezelőtt.

- Az idei koncertévadban más módon is kapcsolódnak a jubileumhoz.

- Júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején az OFF-programok részeként több ízben énekeljük Mozart oratóriumait, ezenkívül kamarakoncerteken egy pécsi rézfúvós együttessel, valamint egy vonósnégyessel közösen szólaltatjuk meg a mester néhány művét, sőt: azoktól a vendégművészektől, akik az orgonakoncertek fellépői lesznek, azt kértem, úgy állítsák össze idei műsorukat, hogy egy-egy Mozart-darab is helyet kapjon bennük. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor igazi különlegesség részesei lehetnek a zenebarátok azon a nyári estén, amikor a tervek szerint egy finom vacsora fogásai között Mozart népszerű operáiból csendülnek föl részletek korhű kosztümökbe öltözött előadók produkciójaként.

- A Bazilika Mozart Kórusát és Zenekarát Pécs határain kívül is ismerik már.

- Itthon a budapesti Mátyás-templomban énekeljük Mozart egyik miséjét, nyáron Tihanyban és Balatonlellén lépünk föl, s nagy örömünkre a Salzburgi dómban is koncertet adunk, ahová – korábbi nagysikerű szereplésünk után – újra meghívást kaptunk. Kitűnő kapcsolatot ápolunk grazi kollégáinkkal, akiktől nemcsak koncertmeghívást kaptunk osztrák testvérvárosunkba, hanem különféle zenei anyagok biztosításával nagyban hozzájárultak Mozart-sorozatunk létrejöttéhez is.

A január 27-i hangverseny előtt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes mondott bevezetőt, aki Japánban egyszer azt a feladatot adta hallgatóinak, hogy próbálják szavakba önteni, mit jelent számunkra Mozart muzsikája. Egyikük így vallott dolgozatában:,,Mozart zenéje az élet örömét adja meg nekem, elfelejteti velem a bajaimat, bánataimat. Bátorságot ad az élethez.”

Remélhetünk-e ennél többet a művészettől?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Színház

Pizsamaparti a Játékszínben

A SzínházTV ezúttal a Játékszínből jelentkezik egy eszeveszett bohózattal. A Hatan pizsamában fordulatok, félreértések, átverések, csúsztatások és füllentések sorozata két felvonásban, Gálvölgyi János rendezésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.