Klasszikus

Az életöröm zeneszerzője

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Nem is ünnepelhetné méltóbb módon névadója jubileumát a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, mint hogy sorra bemutatja a kétszázötven évvel ezelőtt született komponista miséit.

Az együttes öt esztendeje alakult Szamosi Szabolcs vezetésével, de Mozart nevét csak később, templomi koncertsorozatuk elindításakor vették föl. Amikor Bartók Béla 1923-ban a baranyai megyeszékhelyen járt, azt mondta: Pécs magyar Salzburg lehetne. Az osztrák várost az egyházzene tette világhírűvé, vonzerejét máig is ennek – és persze Mozartnak – köszönheti. Szamosi Szabolcs orgonaművész kórusa is ezt az utat választotta: szentmiséken, templomi koncerteken egyházi művekkel lépnek közönség elé. A Mozart-jubileum közeledtével született meg a gondolat, hogy megszólaltassák a XVIII. századi szerző mind a tizennyolc miséjét.

Január 27. és december 31. között több mint húsz alkalommal tűzzük műsorra Mozart kompozícióit a pécsi Bazilikában, valamint a Belvárosi, a Ferences, a Lyceum- és a Pius-templomban tartandó miséken – mondta el Szamosi Szabolcs. Tavaly a karácsonyi koncertünkön ízelítőként már válogattunk a repertoárra felvett művekből, újévkor a C-dúr misét (K 220) adtuk elő a Bárdos Kórus közreműködésével. Mozart születésnapján, január 27-én este fél nyolckor a Ferences templomban rendeztünk ünnepi hangversenyt, ami ráadásul nemcsak napra, hanem órára is pontosan egyezett W. A. Mozart születésének idejével, hisz este nyolc óra körül jött világra kétszázötven évvel ezelőtt.

- Az idei koncertévadban más módon is kapcsolódnak a jubileumhoz.

- Júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején az OFF-programok részeként több ízben énekeljük Mozart oratóriumait, ezenkívül kamarakoncerteken egy pécsi rézfúvós együttessel, valamint egy vonósnégyessel közösen szólaltatjuk meg a mester néhány művét, sőt: azoktól a vendégművészektől, akik az orgonakoncertek fellépői lesznek, azt kértem, úgy állítsák össze idei műsorukat, hogy egy-egy Mozart-darab is helyet kapjon bennük. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor igazi különlegesség részesei lehetnek a zenebarátok azon a nyári estén, amikor a tervek szerint egy finom vacsora fogásai között Mozart népszerű operáiból csendülnek föl részletek korhű kosztümökbe öltözött előadók produkciójaként.

- A Bazilika Mozart Kórusát és Zenekarát Pécs határain kívül is ismerik már.

- Itthon a budapesti Mátyás-templomban énekeljük Mozart egyik miséjét, nyáron Tihanyban és Balatonlellén lépünk föl, s nagy örömünkre a Salzburgi dómban is koncertet adunk, ahová – korábbi nagysikerű szereplésünk után – újra meghívást kaptunk. Kitűnő kapcsolatot ápolunk grazi kollégáinkkal, akiktől nemcsak koncertmeghívást kaptunk osztrák testvérvárosunkba, hanem különféle zenei anyagok biztosításával nagyban hozzájárultak Mozart-sorozatunk létrejöttéhez is.

A január 27-i hangverseny előtt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes mondott bevezetőt, aki Japánban egyszer azt a feladatot adta hallgatóinak, hogy próbálják szavakba önteni, mit jelent számunkra Mozart muzsikája. Egyikük így vallott dolgozatában:,,Mozart zenéje az élet örömét adja meg nekem, elfelejteti velem a bajaimat, bánataimat. Bátorságot ad az élethez.”

Remélhetünk-e ennél többet a művészettől?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.
Klasszikus videó

Kísértetiesen gyönyörű Mozart Requiemje, amikor négy thereminen szólal meg

Grégoire Blanc thereminművész különleges átiratokat tesz közzé a legnépszerűbb videomegosztó felületen. Ezúttal Mozart utolsó művéből készített sajátos hangulatú feldolgozást – négy thereminnel és zongorával.