Klasszikus

Az első szerzői lépések

2004.02.13. 00:00
Ajánlom
Tizennyolc fúvós és Németh Gábor Projectje Lemezbemutató koncertet tart a Németh Gábor Project péntek este nyolc órakor a Petőfi Csarnokban, Tony Lakatos, a Budapest Jazz Orchestra és a Kiyo-Kito Taiko japándob-csoport közreműködésével.

2003 decemberében jelent meg Könnyű lépések címmel a Németh Gábor Project első nagylemeze. Ez egyben első szerzői lemeze is a „dobos” Németh Gábornak, aki több zenekarban játszott az elmúlt harminc évben, mielőtt tavaly megírta a lemez anyagát.

A zene a funky és a dzsessz világát ötvözi, miközben kemény alapokra épít. A fúvóskórus (Elek István, Muck Ferenc, Csizmadia Gábor, Csizmadia Dávid) mellett Tony Lakatos (szaxofon), Makovics Dénes (szaxofon), Csillag Endre (gitár), ifj. Tornóczky Ferenc (gitár), Papesh Péter (basszusgitár), Cseke Gábor és Sapszon Bálint (billentyűs hangszerek), valamint Horváth Kornél és Kéki Gergely (ütőhangszerek) hallhatók a lemezen.

A pénteki koncerten a Project a Budapest Jazz Orchestrával lép fel, így tizennyolc fúvós játszik majd együtt a színpadon.

A koncert előzenekaraként a Kiyo-Kito Taiko japándob-együttes zenél, akik 2003 nyarán már felléptek a Petőfi Csarnokban. Nevük azt jelenti: visszatérés az ártatlansághoz. Ők Közép-Európa első és egyetlen taiko (japán dob) csoportja. A koncerten saját szerzeményeket és klasszikus japán számokat mutatnak be. A koncerten nemcsak előzenekarként szerepelnek, hanem a Project műsorába is bekapcsolódnak egy szám erejéig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.