Klasszikus

Az ember, aki túl sokat tudott

2005.11.29. 00:00
Ajánlom
Csak azért mondom ezt, mert minden okunk megvan arra, hogy szeressük a Danubia Zenekar Dohnányi lemezét, és... - egyelőre maradjon befejezetlen a mondat. A zenekar jelenleg az életéért küzd, és nem kegyelmet kér, hanem bizonyítja az élethez való jogát. Szépen muzsikál a vonóskar, a szólóhoz jutó zenekari tagok mind nagyszerű zenészek, az oboista, a klarinétos, az első csellista joggal lehet büszke magára, ha ezt a lemezt hallgatja. Héja Domonkos zenekara mintha az előző lemezük óta is fejlődött volna, nincs viszonylag, és nincs ahhoz képest; első osztályúan játszanak. De mit?

Az a baj Dohnányival, hogy ha komolyra fordul a dolog, akkor a lángeszű könnyedség mögött mintha nem lenne semmi. Akkor előkerül a nagy improvizátor, aki bárkinek a stílusában tud zenét szerezni, de olyan nagyon nem akar mondani semmit. És ezek a művek ha nem is mind a legismertebb darabok, de azért nem zsengék és nem alkalmi fogalmazványok. Tulajdonképpen főművek, de csak profin hangszerelt, tisztességesen, nagy szaktudással megírt darabok, hol Brahms, hol Richard Strauss, hol Bartók modorában, és még a stílusoknak is mindig csak a felszínét veszi át a szerző, ha népzenét használ föl a Ruralia hungaricában, akkor a Kiskacsa fürdiket vagy a Kolozsváros olyan város kezdetű éneket dolgozza szimfonikussá. Méretes variációs tétellel indul a zenekari Szvit, de a változatok nem visznek előre, nem visznek mélyebbre, csak körbejárják a kiindulási pontot. Aztán a darab végén nagyot kasztanyettáznak a spanyol szín kedvéért, hátha csak ez kell a boldogsághoz. Az időskori Amerikai rapszódia valahogy még ennél is kellemetlenebb, az ember érzi, hogy Dohnányi Brahmsnak érzi magát, és meg akarja írni a maga Akadémiai ünnepi nyitányát, de idegen terepen mozog, és a gyönyörű dal, a Wayfaring Stranger olcsóvá válik a szimfonikus változatban.

Az másik kérdés, hogy szemére lehet-e vetni valakinek, miért nem Brahms és miért nem Bartók. Mert ki lenne velük egy csapatban? Ki ér fel hozzájuk? Ami azt illeti: ki ér föl Dohnányihoz?

(Dohnányi: Zenekari művek - Warner, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.