Klasszikus

„Az embernek szüksége van olyan környezetre, ahol nem fél kibontakozni” – Beszélgetés Balogh Ádám zongoraművésszel

2022.06.22. 15:30
Ajánlom
Június 29-én Fischer Annie-emlékkoncertet tartanak az Óbudai Társaskörben, melyen Balogh Ádám is fellép majd. A fiatal zongoraművésszel a nagy elődökről, a kedvenc Ravel-művéről és a művészet társadalmi szerepvállalásáról is beszélgettünk.

A koncerten Devich Gergellyel léptek fel, mindketten Fischer Annie-ösztöndíjas művészek vagytok. Milyen szerepe volt ennek az elismerésnek az eddigi pályád során?

Már harmadszor kaptam meg az ösztöndíjat, és maga az anyagi támogatás is nagy segítséget jelent egy fiatal művész számára, hiszen

ha valaki ambiciózus, és fesztiválokra, versenyekre akar jelentkezni, az rengeteg befektetéssel jár.

Ehhez nélkülözhetetlen, hogy valamilyen külső forráshoz hozzáférjen, valamilyen anyagi segítséget kapjon. Másrészt rengeteg jó koncertlehetőségem is következett az ösztöndíjból. Zenekarokkal dolgozhattam együtt, és a többi Fischer Annie-ösztöndíjassal is felléptem, köztük pedig remek kamarapartnerekkel ismerkedtem meg.

Bár ezt a támogatást nem csak zongoristák kaphatják meg, nekik valószínűleg többet jelent Fischer Annie neve. Te hogyan viszonyulsz a munkásságához?

Egy időben sokat hallgattam őt, a tanárom, Némethy Attila gyakran beszélt róla, de aki zongorával foglalkozik, amúgy is találkozik a felvételeivel. Különösen szeretem a Schumann-lemezeit, és azt a kockázatvállaló, kompromisszummentes megközelítést, ahogyan a zenéhez állt. Ez nekem is nagyon szimpatikus, valami hasonlóra szeretnék törekedni.

Mennyire szükséges, hogy egy fiatal művész valamiféle viszonyítási pontként tekintsen a nagy mesterekre?

A tanulás legmagátólértetődőbb módja, ha a régi nagyságok felvételeit hallgatjuk. Nem abban az értelemben, hogy lemásoljuk a megoldásaikat, hanem érdemes rengeteg különböző előadóra odafigyelni, mit hogyan szólaltattak meg egy-egy darabban. Ők már sokat tapasztaltak, és ebből mi is le tudunk szűrni tanulságokat. Nem az a cél, hogy kiválasszuk közülük a legjobbat, hanem inkább fejtsük meg, miért áll hozzánk közel valaki, miért szeretjük a játékát.

A koncerten Devich Gergely lesz a partnered, akivel régóta játszotok együtt. Mit gondolsz, mi teszi a jó kamarapartnert?

Teljesen különböző emberekkel is jól kamaráztam már együtt, tehát ez sok mindentől függhet. Gergővel tizenegy-két éves korunk óta ismerjük egymást, így szinte szavak nélkül is értjük a másikat. Mindenképpen fontos a nyitottság, akkor is, ha határozott elképzelésekkel rendelkezünk a darabról.

Az a jó, ha mindenki be meri dobni a gondolatait, de nem sértődik meg, ha nem az ő verzióját fogadjuk el.

Gergővel folyamatosan figyelünk egymásra, hallgatjuk a másik játékát, akár próbán, akár koncerten, így csak szaporodnak az ötletek.

Hogyan állt össze az Óbudai Társaskörben rendezett koncert műsora?

Gergő hamarosan koncerten fogja játszani a két cselló-zongora szonátát, és szerettük volna együtt is előadni őket. Örültünk ennek az alkalomnak, mert egy ideje már terveztük, hogy jó volna megint együtt fellépni. A szervezők kérték, hogy szerepeljen a műsoron egy szólózongora-darab is, így a két szembenálló mű, a klasszikusabb Beethoven-darab és a modernebb, megfoghatatlanabb világú Debussy közül az utóbbihoz társítottam Ravel Gaspard de la Nuit című alkotását.

Balogh_Adam-103320.jpg

Balogh Ádám (Fotó/Forrás: Bergics Balázs)

Miért éppen erre a műre esett a választásod?

Túlzás nélkül állítom, hogy ez a kedvenc zongoradarabom. A háromtételes mű mindegyik része egy-egy vers alapján íródott, egy-egy képet jelenít meg. Az elsőben egy vízitündér jelenik meg, és megpróbál elcsábítani egy fiút, aki egy esős ablak mögött ül egy toronyban, a tó partján, holdfényes éjszakán. Az azonban visszautasítja, így a lány visszatér a vízbe.

A második tételt szeretem a legjobban, ennek az a címe, hogy Az akasztófa, és egy igen groteszk képet jelenít meg.

Végig halljuk egy harang zúgását, ami egy távoli városból szól, a város szélén pedig áll egy akasztófa, és lóg rajta egy hulla. A vers részletesen leírja, amint bogarak mászkálnak a fején, és játszadoznak a hajszálaival. Közben pedig a naplemente gyönyörű piros színbe borítja a tájat. Szembekerül egymással a szépség és a szörnyűség. A harmadik tétel címe Scarbo, ami egy ijesztő gnóm neve. Ő mindig előtűnik az ágy alól, a sötétből, a pókhálók mögül, és rémisztgeti az embereket. Ebben a tételben spanyol zenei hatások jelennek meg, Ravelt és Debussyt is inspirálta ez a hangzásvilág.

A régebbi korokban nem volt olyan éles határ alkotó- és előadóművészet között, mint manapság, és rólad is lehet tudni, hogy a zongorázás mellett a komponálás is érdekel. Mit gondolsz, hogyan hat egymásra a két tevékenység?

Inkább csak hobbiként foglalkozom vele, de olyan szempontból fontosnak tartom – ahogy az improvizációt is –, hogy a hangszerrel való elemibb kapcsolat még a 20. században is sokkal élőbb tradíció volt. A könnyűzenéből eltanulhatjuk azt a megközelítést, amely szerint a hangszerhez való viszonyulás az elsődleges, és csak utána következik, hogy konkrétan mit is játszunk. Ezzel szemben a klasszikus zenében előbb kezdünk megtanulni egy darabot, és azon keresztül ismerjük meg alaposabban a hangszert.

Mostanában igyekszem abból kiindulni, hogy mit tudok megvalósítani a zongorán, és abból bontom ki a darab előadását.

Szoktam improvizálni is, hogy gyakoroljam, hogyan kezelhetem a hangszert azokon a kereteken kívül, amit az épp játszott darabok nyújtanak. Így bővítheti az ember az eszköztárát.

Mostanra igen szép eredményeket értél el, külföldön is számos fellépéssel, versenygyőzelemmel büszkélkedhetsz. Mit gondolsz, mi szükséges a nemzetközi sikerekhez?

Mindenképpen kiemelném a kiváló tanáraimat, Pécsett Megyimóreczné Schmidt Ildikónál kezdtem zongorázni, aztán Budapesten is jó kezekbe kerültem, Eckhardt Gábor és Némethy Attila tanított, a kamarazene-órákért pedig Gulyás Mártának vagyok nagyon hálás. Úgy gondolom, az embernek szüksége van egy olyan környezetre, ahol nem fél kibontakozni, próbálkozni. Sokat segített, hogy olyan versenyekre is mertem jelentkezni, ahol nem voltam benne biztos, van-e esélyem, de azért megpróbálkoztam velük. Ugyanígy álltam hozzá sok nehéz műhöz, amivel esetleg még nem szabadott volna egy bizonyos életkorban foglalkoznom, én pedig belevágtam, legfeljebb beletört a bicskám.

Érdemes feszegetni a határainkat, akkor is, ha időnként beléjük ütközünk, de sokszor tágítani is tudjuk őket.

Néhány hónapja azzal kerültél be a hírekbe, hogy a Honens Nemzetközi Zongoraversenyen visszalépéseddel tiltakoztál az orosz zenészek kizárása ellen. Mit gondolsz, mennyire szükséges a művészetnek társadalmi kérdésekben állást foglalnia?

A visszalépésem személyes indíttatásból született, nem az volt a célom, hogy üzenetet közvetítsek. Ezzel együtt úgy gondolom, a művészet elválaszthatatlan a társadalmi környezettől, legfeljebb egy ideális világban nem lenne szükség arra, hogy közügyekben állást foglaljunk. Ebben az esetben a versenyzőkkel szemben igazságtalanság lett volna a kizáró döntés, ezért nem tudtam elfogadni, hogy egy ilyen helyzetnek a részese legyek. Mindig figyelembe kell venni az egyének nézőpontjait, és a közvetlen környezetünkkel is törődnünk kell.

Fischer Annie-emlékkoncert

2022. június 29., 19:00, Óbudai Társaskör

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Balogh Ádám (fotó: Óbudai Társaskör)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.