Klasszikus

Az ének-zenei iskolákért

2004.05.07. 00:00
Ajánlom
Nemrég tartottuk az ének-zenei iskolák országos szakmai találkozóját. E rendezvényen részt vevő szakemberek szerint az új közoktatási törvény és az ehhez kapcsolódó rendeletek veszélyeztetik ezen iskolák jövőbeni működését.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a kilencvenes évek eleje óta a magyar zenei közoktatás büszkeségét jelentő, a kodályi zenei nevelési elvek gyakorlati alkalmazásának világhírt szerző iskolatípus a remélt gyarapodás helyett egyre inkább a leépülés irányába fordult.

Tisztában vagyunk azokkal az általános társadalmi és gazdasági változásokkal, amelyek előidézték ezt a folyamatot, és megnehezítették az oktatás anyagi forrásainak biztosítását. Meggyőződésünk azonban, hogy az arra illetékesek, a magyar oktatásügy irányítói és a fenntartó önkormányzatok nem ismerték fel az ének-zenei iskolák zeneoktatáson túlmutató nevelési szerepét, személyiségfejlesztő jelentőségét. Nem tettek meg minden lehetséges intézkedést ezen intézményeknek az új körülmények közé való integrálására. Nem születtek meg azok az egyértelmű ajánlások és jogszabályok, amelyek kellő iránymutatást adnának az igazgatóknak és fenntartóknak az iskolák zavartalan működéséhez.

Az alapdokumentumok három-négy évente bekövetkező változásai, a jogszabályi háttérnek az elviselhetőnél gyakoribb módosulása következtében nem csupán a közép- és hosszú távú tervezés válik lehetetlenné az intézményekben, de nagyon sokszor a soron következő tanév munkájának feltételei sem tisztázódnak az éppen lezáruló tanév végéig. Ilyen körülmények között az intézmények és fenntartóik megelégszenek a gyors és egyszerűen végrehajtható megoldásokkal, nem törekednek arra, hogy az olyan jól bevált és nemzetközi viszonylatban is elismert iskolakoncepció megmentésére lépéseket tegyenek, mint amilyen az ének-zenei iskola, így az a törvényi keretek változásának kedvezőtlen hatása miatt ellehetetlenül. Rontja az ének-zene helyzetét az is, hogy a nemzeti alaptantervben nem jelenik meg önálló nevelési-oktatási területként, hanem csupán a „művészetek” című műveltségi terület részeként kap részesedési százalékokban meghatározott ajánlást a helyi tantervek készítéséhez, az iskolánkénti óraszámok meghatározásához. Az ének-zene részesedése az összóraszámból csak más tárgyak rovására növelhető.

Ha eltűnik a közoktatásból az ének-zenei iskola, eljelentéktelenedik az ilyen irányú nevelés, olyan érték vész el, amelyet nem csupán az az Európa becsült kultúránkban, amelyhez csatlakoztunk, hanem az Európán kívüli művelt világ is.

Erdei Péter
a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet főigazgatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.