Klasszikus

Az énekes ezer arca – Rost Andrea születésnapi koncertet ad

2022.10.11. 11:05
Ajánlom
A nemzetközi hírű szoprán születésnapi gálakoncerttel ünnepel október 15-én este az Erkel Színházban. A gálán közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara Héja Domonkos vezényletével, valamint a Hot Jazz Band.

A koncert első felében Rost Andrea több mint három évtizedes pályafutásának legnagyobb szerepeiből válogat, részletek hangoznak el többek közt az Adriana Lecouvreur, a Bajazzók, a Don Giovanni, a Rómeó és Júlia és a Tosca című operákból. A koncerten partnere Brickner Szabolcs operaénekes, és meglepetésként fellép a művésznő PályaStart Mesterkurzusának fődíjasa is, mivel az elmúlt hetekben Rost Andrea Béres Attila rendezővel a Figaro házasságán dolgozott fiatal művészekkel.

A gála második részében a világhírű szoprán könnyűzenei vizekre evez a Hot Jazz Banddel, akikkel a járványidőszak alatt alkották meg a Dalok a lányszobámból című összeállítást, mely

az énekesnő ifjúságának kedvenc magyar és külföldi előadóitól tartalmaz főként könnyűzenei feldolgozásokat, ezzel műfaji tekintetben színesítve az ünnepi alkalom műsorát.

A műsorban helyet kapnak többek közt Marlene Dietrich, Judy Garland, Honthy Hanna, Marilyn Monroe, Szécsi Pál és Zalatnay Sarolta slágerei is.

Csemegézzen Rost Andrea kedvenc felvételei közül!

Kapcsolódó

Csemegézzen Rost Andrea kedvenc felvételei közül!

Kerek születésnapját ünnepli a világhírű szoprán, Rost Andrea, Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes. Ebből az alkalomból kiválasztotta nekünk néhány kedvenc előadás-felvételét, melyek teljes egészében is megtekinthetők.

Rost Andreát kislánykorától vonzotta a színpad. A Kossuth- és Prima Primissima díjas szoprán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendékeként lett a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa 1988-ban, első főszerepének, Gounod Rómeó és Júliájának női címszerepét azonban 1991-ben már a Bécsi Állami Operaház magánénekeseként is megformálhatta.

Bécsből 1994-ben Ricardo Muti karmester, a Scala zeneigazgatója hívta meg Milánóba, ami nemzetközileg ismertté és elismertté tette.

Pályafutása során Verdi Rigolettójában Gildát, Traviatájában Violettát és Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepét is nagy sikerrel énekelte, ahogy emlékezetes pillanatok fűzik Mozart Figaro házaságának Susannájához és A varázsfuvola Paminájához is. Felejthetetlen alakításokat nyújtott a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a New York-i Metropolitan Operában, a párizsi Opéra Bastille-ban, illetve Japánban a New National Operában és Kirishimában, ahol mesterkurzusokat tart.

Rost Andrea születésnapi gálakoncertje két tételben

október 15. 19:00, Erkel Színház

Közreműködik: Brickner Szabolcs, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Hot Jazz Band
Vezényel: Héja Domonkos

Részletes program és jegyvásárlási lehetőség itt érhető el.

Fejléckép: Rost Andrea (fotó: Emmer László / Magyar Állami Operaház)

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

Kapcsolódó

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus interjú

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.