Klasszikus

Az épület kőből, az intézmény eszmékből épül

2010.03.11. 15:39
Ajánlom
A Müpa és rezidens intézményeinek, stratégiai partnereinek vezetői jelentek meg a március 11-i sajtótájékoztatón, hogy a Művészetek Palotája ötödik születésnapján arról beszéljenek, mit jelentett, milyen lehetőségeket teremtett a Müpa létrejötte.

Kiss Imre vezérigazgató házigazdaként nem minden meghatottság nélkül beszélt egy olyan megvalósult álomról, amelyben még optimista személyiségként is csak halványan hitt annak idején. Egy fél évtized alatt világhírűvé vált intézmény egy egész nemzetnek képes komoly tekintélyt szerezni a világon. Ez jogos büszkeséggel töltheti el a döntéshozókat, ám arra is figyelmeztet, hogy a kultúra - különösen Magyarországon - feltétlen figyelemre és támogatásra méltó társadalmi tényező. Batta András, a Müpát szakmailag támogató Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az az ország, amely a világon egyedülálló módon saját muzsikusai révén is rangos produkciókkal képes megtölteni egy nemzetközileg elismert zenei életet, feltétlenül rászolgált egy ilyen intézményre. A Müpa a megnyitást követő legrövidebb időn belül eleget tett a legfontosabb elvárásnak: mindezt publikusabbá tette. Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója kiemelkedő jelentőségűnek tartotta a Müpa termeinek multifunkcionalitását, amely műfajilag széleskörű repertoár kialakítását és új, nagyszabású zenei vállalkozások megvalósítását teszi lehetővé. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a Fesztivál Színház a maga méreteivel és technikai felszereltségével új perspektívát jelentett (és jelent) a magyar táncművészet számára. Az öt év alatt huszonöt olyan produkció született, amelyet erre a helyszínre koreografáltak és csak itt adhatnak elő. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a Müpával való inspiráló együttműködést is kiemelve arról a szabadságról szólt, amit ez az épület biztosít a múzeumnak: végre bárkit meghívhat a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészet legnagyobb szereplői közül.

A stratégiai támogatók olyan befektetésről beszéltek a Müpa-szerződések kapcsán, amelyek élményekben térülnek meg. A Metropolitan-közvetítésekkel újabb korosztályok kaphatnak kedvet az operához és ezen keresztül a kultúra más szegmenseihez. Ezeket támogatni tehát valóban stratégiai feladat. Elérni azt, hogy kamaszok ne csak tudják, mi az a Müpa, de beillesszék egy-egy programját szabadidejükbe, ugyancsak a jövő építésének módja. Egybehangzóan állították, hogy ez a támogatás folytatandó és jól megtérülő invesztálás.  

Csonka András vezérigazgató-helyettes számokban vázolta az eltelt öt évet és az utat, amely a teljes ismeretlenségből a legnevesebb előadóművészek keresett fellépési helyszínéig vezette a Müpát: "Olyan kínálatot sikerült teremtenünk, amely iránt élénk a kereslet". 

Végül címszavakban szó esett az ünnepi eseményekről és kiadványokról. A jubileumi fotópályázat anyagából készült kiállítás március 14-én, délután hat órakor nyílik, utána fél nyolckor gálahangverseny következik, közben, huszonegy órakor az MTV-n ötven perces Müpa-összeállítás kezdődik. Megjelent az ünnepi fotóalbum valamint a Müpa Magazin különszáma. Megújul a honlap, Müpa-kártyák kerülnek forgalomba, januártól júniusig a produkciókhoz kapcsolódó játék várja a közönséget.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Online koncerttel kezdődik el a Cziffra Emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek fellépésével indul a több mint 100 programból álló eseménysorozat. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész.
Klasszikus hír

Kutatók szerint Beethoven nem jól használta a metronómját

Újabb világrengető felfedezés, s ráadásul nem a brit tudósok az elkövetők. Spanyol kutatók állítják, hogy megfejtették Ludwig van Beethoven szimfóniáinak gyors tempómegjelöléseinek titkát. Egy új vizsgálat szerint a zeneszerző rosszul olvashatta le a metronómot. A fene gondolta volna!
Klasszikus élő közvetítés

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.