Klasszikus

Az épület kőből, az intézmény eszmékből épül

2010.03.11. 15:39
Ajánlom
A Müpa és rezidens intézményeinek, stratégiai partnereinek vezetői jelentek meg a március 11-i sajtótájékoztatón, hogy a Művészetek Palotája ötödik születésnapján arról beszéljenek, mit jelentett, milyen lehetőségeket teremtett a Müpa létrejötte.

Kiss Imre vezérigazgató házigazdaként nem minden meghatottság nélkül beszélt egy olyan megvalósult álomról, amelyben még optimista személyiségként is csak halványan hitt annak idején. Egy fél évtized alatt világhírűvé vált intézmény egy egész nemzetnek képes komoly tekintélyt szerezni a világon. Ez jogos büszkeséggel töltheti el a döntéshozókat, ám arra is figyelmeztet, hogy a kultúra - különösen Magyarországon - feltétlen figyelemre és támogatásra méltó társadalmi tényező. Batta András, a Müpát szakmailag támogató Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az az ország, amely a világon egyedülálló módon saját muzsikusai révén is rangos produkciókkal képes megtölteni egy nemzetközileg elismert zenei életet, feltétlenül rászolgált egy ilyen intézményre. A Müpa a megnyitást követő legrövidebb időn belül eleget tett a legfontosabb elvárásnak: mindezt publikusabbá tette. Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója kiemelkedő jelentőségűnek tartotta a Müpa termeinek multifunkcionalitását, amely műfajilag széleskörű repertoár kialakítását és új, nagyszabású zenei vállalkozások megvalósítását teszi lehetővé. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a Fesztivál Színház a maga méreteivel és technikai felszereltségével új perspektívát jelentett (és jelent) a magyar táncművészet számára. Az öt év alatt huszonöt olyan produkció született, amelyet erre a helyszínre koreografáltak és csak itt adhatnak elő. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a Müpával való inspiráló együttműködést is kiemelve arról a szabadságról szólt, amit ez az épület biztosít a múzeumnak: végre bárkit meghívhat a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészet legnagyobb szereplői közül.

A stratégiai támogatók olyan befektetésről beszéltek a Müpa-szerződések kapcsán, amelyek élményekben térülnek meg. A Metropolitan-közvetítésekkel újabb korosztályok kaphatnak kedvet az operához és ezen keresztül a kultúra más szegmenseihez. Ezeket támogatni tehát valóban stratégiai feladat. Elérni azt, hogy kamaszok ne csak tudják, mi az a Müpa, de beillesszék egy-egy programját szabadidejükbe, ugyancsak a jövő építésének módja. Egybehangzóan állították, hogy ez a támogatás folytatandó és jól megtérülő invesztálás.  

Csonka András vezérigazgató-helyettes számokban vázolta az eltelt öt évet és az utat, amely a teljes ismeretlenségből a legnevesebb előadóművészek keresett fellépési helyszínéig vezette a Müpát: "Olyan kínálatot sikerült teremtenünk, amely iránt élénk a kereslet". 

Végül címszavakban szó esett az ünnepi eseményekről és kiadványokról. A jubileumi fotópályázat anyagából készült kiállítás március 14-én, délután hat órakor nyílik, utána fél nyolckor gálahangverseny következik, közben, huszonegy órakor az MTV-n ötven perces Müpa-összeállítás kezdődik. Megjelent az ünnepi fotóalbum valamint a Müpa Magazin különszáma. Megújul a honlap, Müpa-kártyák kerülnek forgalomba, januártól júniusig a produkciókhoz kapcsolódó játék várja a közönséget.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.