Klasszikus

Az épület kőből, az intézmény eszmékből épül

2010.03.11. 15:39
Ajánlom
A Müpa és rezidens intézményeinek, stratégiai partnereinek vezetői jelentek meg a március 11-i sajtótájékoztatón, hogy a Művészetek Palotája ötödik születésnapján arról beszéljenek, mit jelentett, milyen lehetőségeket teremtett a Müpa létrejötte.

Kiss Imre vezérigazgató házigazdaként nem minden meghatottság nélkül beszélt egy olyan megvalósult álomról, amelyben még optimista személyiségként is csak halványan hitt annak idején. Egy fél évtized alatt világhírűvé vált intézmény egy egész nemzetnek képes komoly tekintélyt szerezni a világon. Ez jogos büszkeséggel töltheti el a döntéshozókat, ám arra is figyelmeztet, hogy a kultúra - különösen Magyarországon - feltétlen figyelemre és támogatásra méltó társadalmi tényező. Batta András, a Müpát szakmailag támogató Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az az ország, amely a világon egyedülálló módon saját muzsikusai révén is rangos produkciókkal képes megtölteni egy nemzetközileg elismert zenei életet, feltétlenül rászolgált egy ilyen intézményre. A Müpa a megnyitást követő legrövidebb időn belül eleget tett a legfontosabb elvárásnak: mindezt publikusabbá tette. Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója kiemelkedő jelentőségűnek tartotta a Müpa termeinek multifunkcionalitását, amely műfajilag széleskörű repertoár kialakítását és új, nagyszabású zenei vállalkozások megvalósítását teszi lehetővé. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a Fesztivál Színház a maga méreteivel és technikai felszereltségével új perspektívát jelentett (és jelent) a magyar táncművészet számára. Az öt év alatt huszonöt olyan produkció született, amelyet erre a helyszínre koreografáltak és csak itt adhatnak elő. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a Müpával való inspiráló együttműködést is kiemelve arról a szabadságról szólt, amit ez az épület biztosít a múzeumnak: végre bárkit meghívhat a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészet legnagyobb szereplői közül.

A stratégiai támogatók olyan befektetésről beszéltek a Müpa-szerződések kapcsán, amelyek élményekben térülnek meg. A Metropolitan-közvetítésekkel újabb korosztályok kaphatnak kedvet az operához és ezen keresztül a kultúra más szegmenseihez. Ezeket támogatni tehát valóban stratégiai feladat. Elérni azt, hogy kamaszok ne csak tudják, mi az a Müpa, de beillesszék egy-egy programját szabadidejükbe, ugyancsak a jövő építésének módja. Egybehangzóan állították, hogy ez a támogatás folytatandó és jól megtérülő invesztálás.  

Csonka András vezérigazgató-helyettes számokban vázolta az eltelt öt évet és az utat, amely a teljes ismeretlenségből a legnevesebb előadóművészek keresett fellépési helyszínéig vezette a Müpát: "Olyan kínálatot sikerült teremtenünk, amely iránt élénk a kereslet". 

Végül címszavakban szó esett az ünnepi eseményekről és kiadványokról. A jubileumi fotópályázat anyagából készült kiállítás március 14-én, délután hat órakor nyílik, utána fél nyolckor gálahangverseny következik, közben, huszonegy órakor az MTV-n ötven perces Müpa-összeállítás kezdődik. Megjelent az ünnepi fotóalbum valamint a Müpa Magazin különszáma. Megújul a honlap, Müpa-kártyák kerülnek forgalomba, januártól júniusig a produkciókhoz kapcsolódó játék várja a közönséget.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.