Klasszikus

Az Erkel-év születésnapi eseményei

2010.11.04. 13:12
Ajánlom
Tudományos tanácskozással, több koncerttel, opera-előadással, emléktábla-avatással emlékeznek a Himnusz zeneszerzőjére, a magyar operajátszás megteremtőjére, a Filharmóniai Társaság Zenekarának alapítójára, a budapesti Zeneakadémia első igazgatójára, a 200 éve született Erkel Ferencre.

Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, és ugyanezzel a címmel tartanak nemzetközi tudományos tanácskozást is, amelyen angol, amerikai, német, román, horvát, ausztrál, szlovák, portugál és svájci zenetudósok témája Erkel kora, a nemzeti opera virágzásának időszaka Európában.

Csütörtökön délelőtt mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár új Erkel-honlapját, mivel a bibliotéka színházi és zeneműtárában értékes Erkel-dokumentumok találhatók. Délután a József Attila Művészeti Centrumban emlékkoncertet adnak, amelyen Ardó Mária és Csák József operaénekes lép fel, zongorán kísér Hegedűs Valér.

A néhány napja felavatott restaurált emlékmű után szombaton délután háromkor Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avatnak Gyulán, Erkel Ferenc szülőházában. Avatóbeszéddel készül Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. Öt órakor Az ismeretlen Erkel címmel ünnepi hangverseny várja a zenekedvelő közönséget a városháza dísztermében. A Budavári Önkormányzat, az Erkel Ferenc Társaság, Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is megemlékezést rendez november 7-én: délben koszorúznak a zeneszerző sírjánál a Fiumei úti temetőben, 15 órakor pedig emléktáblát avatnak a zeneszerző egykori budavári lakóházánál, az Úri utca 24. számú házon. 

November 7-én operafilmeket vetítenek Budakeszin az Erkel Művelődési Központban, két nappal később pedig a Fészek Művészklubban rekonstruálják A két pisztoly című népszínmű bemutatóját, az Óbudai Társaskör Opera (és) irodalom sorozatának témája a Hunyadi László lesz, Veszprémben pedig ünnepi hangversenyre kerül sor 10-én. 11-én a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában Erkel-estet rendeznek, a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a Magyar Állami Operaház
társulatának részvételével. A szólisták Rálik Szilvia, Pataki Adorján és Sándor Árpád lesznek, a hangversenyt Medveczky Ádám vezényli. 

A Magyar Televízió ünnepi műsorkínálata november 4-én kezdődik, tematikus napot tartanak november 7-én a Duna Televízióban, a születésnapon és előestéjén a Bánk bán ősváltozata kettős szereposztásban kerül színre a Magyar Állami Operaházban, koncertszerű előadásban. (A hónap további Bánk bánjai a Kerényi Imre rendezte előadások lesznek.) Az ős-Bánk bán megszólalása előtt a dalszínház földszinti előcsarnokában is Erkelre emlékező kiállítás nyílik. A komponista-karnagy pedig biztosan örülne annak, ha épp a születésnapján jelentkeznének a középiskolások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vetélkedőjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.