Klasszikus

Az Erkel-év születésnapi eseményei

2010.11.04. 13:12
Ajánlom
Tudományos tanácskozással, több koncerttel, opera-előadással, emléktábla-avatással emlékeznek a Himnusz zeneszerzőjére, a magyar operajátszás megteremtőjére, a Filharmóniai Társaság Zenekarának alapítójára, a budapesti Zeneakadémia első igazgatójára, a 200 éve született Erkel Ferencre.

Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, és ugyanezzel a címmel tartanak nemzetközi tudományos tanácskozást is, amelyen angol, amerikai, német, román, horvát, ausztrál, szlovák, portugál és svájci zenetudósok témája Erkel kora, a nemzeti opera virágzásának időszaka Európában.

Csütörtökön délelőtt mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár új Erkel-honlapját, mivel a bibliotéka színházi és zeneműtárában értékes Erkel-dokumentumok találhatók. Délután a József Attila Művészeti Centrumban emlékkoncertet adnak, amelyen Ardó Mária és Csák József operaénekes lép fel, zongorán kísér Hegedűs Valér.

A néhány napja felavatott restaurált emlékmű után szombaton délután háromkor Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avatnak Gyulán, Erkel Ferenc szülőházában. Avatóbeszéddel készül Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. Öt órakor Az ismeretlen Erkel címmel ünnepi hangverseny várja a zenekedvelő közönséget a városháza dísztermében. A Budavári Önkormányzat, az Erkel Ferenc Társaság, Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is megemlékezést rendez november 7-én: délben koszorúznak a zeneszerző sírjánál a Fiumei úti temetőben, 15 órakor pedig emléktáblát avatnak a zeneszerző egykori budavári lakóházánál, az Úri utca 24. számú házon. 

November 7-én operafilmeket vetítenek Budakeszin az Erkel Művelődési Központban, két nappal később pedig a Fészek Művészklubban rekonstruálják A két pisztoly című népszínmű bemutatóját, az Óbudai Társaskör Opera (és) irodalom sorozatának témája a Hunyadi László lesz, Veszprémben pedig ünnepi hangversenyre kerül sor 10-én. 11-én a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában Erkel-estet rendeznek, a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a Magyar Állami Operaház
társulatának részvételével. A szólisták Rálik Szilvia, Pataki Adorján és Sándor Árpád lesznek, a hangversenyt Medveczky Ádám vezényli. 

A Magyar Televízió ünnepi műsorkínálata november 4-én kezdődik, tematikus napot tartanak november 7-én a Duna Televízióban, a születésnapon és előestéjén a Bánk bán ősváltozata kettős szereposztásban kerül színre a Magyar Állami Operaházban, koncertszerű előadásban. (A hónap további Bánk bánjai a Kerényi Imre rendezte előadások lesznek.) Az ős-Bánk bán megszólalása előtt a dalszínház földszinti előcsarnokában is Erkelre emlékező kiállítás nyílik. A komponista-karnagy pedig biztosan örülne annak, ha épp a születésnapján jelentkeznének a középiskolások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vetélkedőjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.