Klasszikus

Az Erkel-év születésnapi eseményei

2010.11.04. 13:12
Ajánlom
Tudományos tanácskozással, több koncerttel, opera-előadással, emléktábla-avatással emlékeznek a Himnusz zeneszerzőjére, a magyar operajátszás megteremtőjére, a Filharmóniai Társaság Zenekarának alapítójára, a budapesti Zeneakadémia első igazgatójára, a 200 éve született Erkel Ferencre.

Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, és ugyanezzel a címmel tartanak nemzetközi tudományos tanácskozást is, amelyen angol, amerikai, német, román, horvát, ausztrál, szlovák, portugál és svájci zenetudósok témája Erkel kora, a nemzeti opera virágzásának időszaka Európában.

Csütörtökön délelőtt mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár új Erkel-honlapját, mivel a bibliotéka színházi és zeneműtárában értékes Erkel-dokumentumok találhatók. Délután a József Attila Művészeti Centrumban emlékkoncertet adnak, amelyen Ardó Mária és Csák József operaénekes lép fel, zongorán kísér Hegedűs Valér.

A néhány napja felavatott restaurált emlékmű után szombaton délután háromkor Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avatnak Gyulán, Erkel Ferenc szülőházában. Avatóbeszéddel készül Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. Öt órakor Az ismeretlen Erkel címmel ünnepi hangverseny várja a zenekedvelő közönséget a városháza dísztermében. A Budavári Önkormányzat, az Erkel Ferenc Társaság, Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is megemlékezést rendez november 7-én: délben koszorúznak a zeneszerző sírjánál a Fiumei úti temetőben, 15 órakor pedig emléktáblát avatnak a zeneszerző egykori budavári lakóházánál, az Úri utca 24. számú házon. 

November 7-én operafilmeket vetítenek Budakeszin az Erkel Művelődési Központban, két nappal később pedig a Fészek Művészklubban rekonstruálják A két pisztoly című népszínmű bemutatóját, az Óbudai Társaskör Opera (és) irodalom sorozatának témája a Hunyadi László lesz, Veszprémben pedig ünnepi hangversenyre kerül sor 10-én. 11-én a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában Erkel-estet rendeznek, a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a Magyar Állami Operaház
társulatának részvételével. A szólisták Rálik Szilvia, Pataki Adorján és Sándor Árpád lesznek, a hangversenyt Medveczky Ádám vezényli. 

A Magyar Televízió ünnepi műsorkínálata november 4-én kezdődik, tematikus napot tartanak november 7-én a Duna Televízióban, a születésnapon és előestéjén a Bánk bán ősváltozata kettős szereposztásban kerül színre a Magyar Állami Operaházban, koncertszerű előadásban. (A hónap további Bánk bánjai a Kerényi Imre rendezte előadások lesznek.) Az ős-Bánk bán megszólalása előtt a dalszínház földszinti előcsarnokában is Erkelre emlékező kiállítás nyílik. A komponista-karnagy pedig biztosan örülne annak, ha épp a születésnapján jelentkeznének a középiskolások a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vetélkedőjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.