Klasszikus

Az Esterházy Vállalkozások komoly beruházásra készülnek Kismartonban

2011.03.29. 10:17
Ajánlom
Mintegy 140-150 millió euró beruházást terveznek 2020-ig a kismartoni kastélynegyedben, hogy a város kulturális központ jellegét az eddigieknél is jobban megerősítsék.

Az Esterházy Vállalkozások kezelésében lévő turisztikai látványosságok közé tartozik a kismartoni kastély, a fraknói (Forchtenstein) és lékai (Lackenbach) várak és a szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtőben berendezett szabadtéri színpad is. A kismartoni kastélynegyedet a kastély, a hozzá tartozó park, a Télikert és az egykori istállóépületek alkotják. A kastély felújítására mintegy 60 millió eurót szánnak, a mellette álló egyik történelmi épületben szállodát alakítanak ki.

Karl Wessely, a bevételének döntő részét erdő- és mezőgazdaságból, valamint bányászatból nyerő vállalatcsoport kulturális igazgatója jó esélyt lát arra, hogy Kismarton a pannon régió egyik kulturális központjává váljon. Kedvező turisztikai lehetőségeket látnak abban is, hogy a - mint fogalmaztak - "Pannon Kultúrkör", vagyis Ausztria, Szlovákia és Magyarország határvidékei közös kulturális hagyományait még nagyobb vendégkörrel ismertessék meg. Karl Wessely kiemelte, már a korábbi években is volt példa együttműködésre magyar partnerekkel. Legutóbb a fertődi Esterházy-kastély részéről érkezett javaslat a két kastély közös idegenforgalmi megjelenítésére, és Sopron városa is készségét fejezte ki a turisztikai együttműködésre.

A csoport 2010-ben 4,7 millió eurót költött a kulturális kínálat fejlesztésére, köztük a kismartoni kastélyban berendezett kiállítások és a kiállítótermek átalakítására, a zenei programkínálat javítására. Az elmúlt öt évben 7,6 millió eurót költöttek az alapítványok a kastély állapotjavítására és a látogatói létesítmények kialakítására. A kastély előtt található egykori istállókat felújították, egy éttermet és egy borszaküzletet alakítottak ki benne.

A kismartoni Esterházy-kastély negyven évig Burgenland tartomány haszonbérletében volt és tavaly került vissza az alapítvány kezelésébe. A vállalatcsoport nemrég 11 millió euróra perelte be a tartományt, az egykori bérlőt állapotmegőrzési kötelezettségeinek elmulasztása miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.