Klasszikus

Az Esztergomi-mise vatikáni változatban

2008.08.07. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplom közel ezer esztendős történelme során számos kiemelkedő történelmi és zenetörténeti esemény színhelye volt. Augusztus 25-én este nyolctól ez a hagyomány folytatódik, hiszen Liszt Esztergomi-miséjének vatikáni változata először csendül fel Budapesten koncert keretében.

A templom egyik legfontosabb kulturális hagyománya Liszt Ferenchez fűződik, aki magyarországi tartózkodásai során a templom plébániájának vendége volt és e falak között vezényelt és orgonált a legtöbb alkalommal itthon. Az Esztergomi-misét az esztergomi Bazilika felszentelésekor mutatták be először 1856-ban. A nagyzenekarra írt kompozícióból a vatikáni Capella Giulia pap-karnagya készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írott változatot – ez az úgynevezett vatikáni változat – amelyet Liszt Ferenc is átnézett és jóváhagyott. Ez a verzió napjainkig csak kéziratban volt szűk körben ismeretes. A kéziratot nyomtatott kotta formában a németországi Eschweiler Liszt-társasága szponzorok segítségével sajtó alá rendezte és 2007-ben kiadta. E kiadás alapján szólal meg először hangversenyszerűen a Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplomban Liszt Ferenc nagyszabású műve, a Graner-messe, az Esztergomi-mise.

(2008. augusztus 25. 19:30 Belvárosi Fő-plébániatemplom (Budapest) - Hommage a Liszt Ferenc; Liszt: Esztergomi mise (vatikáni változat); km.: Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor), Tóth János (basszus), Ács József (orgona), Belvárosi Vonósok, Eschweileri Liszt Társaság Kórusa, Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara, Mátyás-templom Énekkara és Esztergom Város Énekkara; vez.: Virágh András; Belvárosi Nyári Orgonaestek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.