Klasszikus

Az Esztergomi-mise vatikáni változatban

2008.08.07. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplom közel ezer esztendős történelme során számos kiemelkedő történelmi és zenetörténeti esemény színhelye volt. Augusztus 25-én este nyolctól ez a hagyomány folytatódik, hiszen Liszt Esztergomi-miséjének vatikáni változata először csendül fel Budapesten koncert keretében.

A templom egyik legfontosabb kulturális hagyománya Liszt Ferenchez fűződik, aki magyarországi tartózkodásai során a templom plébániájának vendége volt és e falak között vezényelt és orgonált a legtöbb alkalommal itthon. Az Esztergomi-misét az esztergomi Bazilika felszentelésekor mutatták be először 1856-ban. A nagyzenekarra írt kompozícióból a vatikáni Capella Giulia pap-karnagya készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írott változatot – ez az úgynevezett vatikáni változat – amelyet Liszt Ferenc is átnézett és jóváhagyott. Ez a verzió napjainkig csak kéziratban volt szűk körben ismeretes. A kéziratot nyomtatott kotta formában a németországi Eschweiler Liszt-társasága szponzorok segítségével sajtó alá rendezte és 2007-ben kiadta. E kiadás alapján szólal meg először hangversenyszerűen a Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplomban Liszt Ferenc nagyszabású műve, a Graner-messe, az Esztergomi-mise.

(2008. augusztus 25. 19:30 Belvárosi Fő-plébániatemplom (Budapest) - Hommage a Liszt Ferenc; Liszt: Esztergomi mise (vatikáni változat); km.: Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor), Tóth János (basszus), Ács József (orgona), Belvárosi Vonósok, Eschweileri Liszt Társaság Kórusa, Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara, Mátyás-templom Énekkara és Esztergom Város Énekkara; vez.: Virágh András; Belvárosi Nyári Orgonaestek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.