Klasszikus

Az Esztergomi-mise vatikáni változatban

2008.08.07. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplom közel ezer esztendős történelme során számos kiemelkedő történelmi és zenetörténeti esemény színhelye volt. Augusztus 25-én este nyolctól ez a hagyomány folytatódik, hiszen Liszt Esztergomi-miséjének vatikáni változata először csendül fel Budapesten koncert keretében.

A templom egyik legfontosabb kulturális hagyománya Liszt Ferenchez fűződik, aki magyarországi tartózkodásai során a templom plébániájának vendége volt és e falak között vezényelt és orgonált a legtöbb alkalommal itthon. Az Esztergomi-misét az esztergomi Bazilika felszentelésekor mutatták be először 1856-ban. A nagyzenekarra írt kompozícióból a vatikáni Capella Giulia pap-karnagya készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írott változatot – ez az úgynevezett vatikáni változat – amelyet Liszt Ferenc is átnézett és jóváhagyott. Ez a verzió napjainkig csak kéziratban volt szűk körben ismeretes. A kéziratot nyomtatott kotta formában a németországi Eschweiler Liszt-társasága szponzorok segítségével sajtó alá rendezte és 2007-ben kiadta. E kiadás alapján szólal meg először hangversenyszerűen a Budapesti Belvárosi Fő-plébániatemplomban Liszt Ferenc nagyszabású műve, a Graner-messe, az Esztergomi-mise.

(2008. augusztus 25. 19:30 Belvárosi Fő-plébániatemplom (Budapest) - Hommage a Liszt Ferenc; Liszt: Esztergomi mise (vatikáni változat); km.: Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor), Tóth János (basszus), Ács József (orgona), Belvárosi Vonósok, Eschweileri Liszt Társaság Kórusa, Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara, Mátyás-templom Énekkara és Esztergom Város Énekkara; vez.: Virágh András; Belvárosi Nyári Orgonaestek)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.