Klasszikus

Az Európai Kórusszövetség közgyűlése Pécsett

2013.11.06. 17:35
Ajánlom
A 2015-ös Europa Cantat fesztivál házigazdája, Pécs ad otthont november 8. és 10. között az Európai Kórusszövetség éves közgyűlésének - jelentette be Páva Zsolt polgármester és Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke.

Páva Zsolt elmondta, hogy a rendezvényre százhúsz vendéget várnak huszonnégy országból. A polgármester örömét fejezte ki afölött, hogy a vendégek a szakmai találkozón megismerkedhetnek a város hangulatával, infrastruktúrájával, mivel 2015. július 24. és augusztus 2. között Pécs fog otthont adni - immár másodszor - a világ egyik leghíresebb, mintegy négyezer résztvevőt felvonultató kórusfesztiváljának, az Europa Cantatnak. A polgármester hozzátette: az Europa Cantat a kontinens legnagyobb kulturális fesztiváljai közé tartozik, ezért a 2015-ös programmal kapcsolatos szervezőmunka már el is indult. Ennek egyik fontos állomása a közgyűlés, amelyen a nemzetközi és hazai kórusszakma képviselőinek bemutatják a fesztivál koncepcióját és sokszínű programját.

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke a részletekről szólva kifejtette, hogy a közgyűlés hivatalos programját interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják majd. Bemutatkoznak például a pécsi kórusélet különböző szereplői, november 9-én este pedig a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar ad nyilvános koncertet a székesegyházban Kamp Salamon vezényletével és Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével. A koncert közönségét Lakner Tamás invitálja közös éneklésre az Énekel a város elnevezésű kezdeményezés újabb felvonásaként.

A közgyűlés másik fontos témája a nemzetközi együttműködés lesz. Bemutatják a kórusszövetség VOICE (Vision on Innovation for Choral Music in Europe) európai uniós projektjének eddigi eredményeit. A VOICE az európai kórusszakma összefogásából született és nyert el jelentős uniós támogatást tizennégy partner részvételével tizenegy országból. Pécsett ennek az együttműködésnek a keretében valósult meg augusztusban a EuroChoir - Európai Ifjúsági Kórus elnevezésű rendezvény.

Lakner Tamás, a Regionális Művészeti Tanács elnöke elmondta: a 2015-ös eseményen nemcsak a Pécs környéki és a hazai kórusélet kap komoly bemutatkozási lehetőséget, hanem a közép-kelet európai művészek is. Hozzátette: a remények szerint a Cantat hosszú távon a hazai kóruséletnek is új lendületet ad majd.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

Az Európai Kórusszövetség 2012-ben jelentette be, hogy Pécs rendezheti a 2015-ös Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált. A hagyományosan háromévente rendezendő fesztivált 2013-ban Torinóban tartották több mint négyezer résztvevővel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.