Klasszikus

Az Európai Kórusszövetség közgyűlése Pécsett

2013.11.06. 17:35
Ajánlom
A 2015-ös Europa Cantat fesztivál házigazdája, Pécs ad otthont november 8. és 10. között az Európai Kórusszövetség éves közgyűlésének - jelentette be Páva Zsolt polgármester és Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke.

Páva Zsolt elmondta, hogy a rendezvényre százhúsz vendéget várnak huszonnégy országból. A polgármester örömét fejezte ki afölött, hogy a vendégek a szakmai találkozón megismerkedhetnek a város hangulatával, infrastruktúrájával, mivel 2015. július 24. és augusztus 2. között Pécs fog otthont adni - immár másodszor - a világ egyik leghíresebb, mintegy négyezer résztvevőt felvonultató kórusfesztiváljának, az Europa Cantatnak. A polgármester hozzátette: az Europa Cantat a kontinens legnagyobb kulturális fesztiváljai közé tartozik, ezért a 2015-ös programmal kapcsolatos szervezőmunka már el is indult. Ennek egyik fontos állomása a közgyűlés, amelyen a nemzetközi és hazai kórusszakma képviselőinek bemutatják a fesztivál koncepcióját és sokszínű programját.

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke a részletekről szólva kifejtette, hogy a közgyűlés hivatalos programját interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják majd. Bemutatkoznak például a pécsi kórusélet különböző szereplői, november 9-én este pedig a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar ad nyilvános koncertet a székesegyházban Kamp Salamon vezényletével és Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével. A koncert közönségét Lakner Tamás invitálja közös éneklésre az Énekel a város elnevezésű kezdeményezés újabb felvonásaként.

A közgyűlés másik fontos témája a nemzetközi együttműködés lesz. Bemutatják a kórusszövetség VOICE (Vision on Innovation for Choral Music in Europe) európai uniós projektjének eddigi eredményeit. A VOICE az európai kórusszakma összefogásából született és nyert el jelentős uniós támogatást tizennégy partner részvételével tizenegy országból. Pécsett ennek az együttműködésnek a keretében valósult meg augusztusban a EuroChoir - Európai Ifjúsági Kórus elnevezésű rendezvény.

Lakner Tamás, a Regionális Művészeti Tanács elnöke elmondta: a 2015-ös eseményen nemcsak a Pécs környéki és a hazai kórusélet kap komoly bemutatkozási lehetőséget, hanem a közép-kelet európai művészek is. Hozzátette: a remények szerint a Cantat hosszú távon a hazai kóruséletnek is új lendületet ad majd.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

Az Európai Kórusszövetség 2012-ben jelentette be, hogy Pécs rendezheti a 2015-ös Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált. A hagyományosan háromévente rendezendő fesztivált 2013-ban Torinóban tartották több mint négyezer résztvevővel.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.