Klasszikus

Az Európai Kórusszövetség közgyűlése Pécsett

2013.11.06. 17:35
Ajánlom
A 2015-ös Europa Cantat fesztivál házigazdája, Pécs ad otthont november 8. és 10. között az Európai Kórusszövetség éves közgyűlésének - jelentette be Páva Zsolt polgármester és Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke.

Páva Zsolt elmondta, hogy a rendezvényre százhúsz vendéget várnak huszonnégy országból. A polgármester örömét fejezte ki afölött, hogy a vendégek a szakmai találkozón megismerkedhetnek a város hangulatával, infrastruktúrájával, mivel 2015. július 24. és augusztus 2. között Pécs fog otthont adni - immár másodszor - a világ egyik leghíresebb, mintegy négyezer résztvevőt felvonultató kórusfesztiváljának, az Europa Cantatnak. A polgármester hozzátette: az Europa Cantat a kontinens legnagyobb kulturális fesztiváljai közé tartozik, ezért a 2015-ös programmal kapcsolatos szervezőmunka már el is indult. Ennek egyik fontos állomása a közgyűlés, amelyen a nemzetközi és hazai kórusszakma képviselőinek bemutatják a fesztivál koncepcióját és sokszínű programját.

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke a részletekről szólva kifejtette, hogy a közgyűlés hivatalos programját interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják majd. Bemutatkoznak például a pécsi kórusélet különböző szereplői, november 9-én este pedig a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar ad nyilvános koncertet a székesegyházban Kamp Salamon vezényletével és Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével. A koncert közönségét Lakner Tamás invitálja közös éneklésre az Énekel a város elnevezésű kezdeményezés újabb felvonásaként.

A közgyűlés másik fontos témája a nemzetközi együttműködés lesz. Bemutatják a kórusszövetség VOICE (Vision on Innovation for Choral Music in Europe) európai uniós projektjének eddigi eredményeit. A VOICE az európai kórusszakma összefogásából született és nyert el jelentős uniós támogatást tizennégy partner részvételével tizenegy országból. Pécsett ennek az együttműködésnek a keretében valósult meg augusztusban a EuroChoir - Európai Ifjúsági Kórus elnevezésű rendezvény.

Lakner Tamás, a Regionális Művészeti Tanács elnöke elmondta: a 2015-ös eseményen nemcsak a Pécs környéki és a hazai kórusélet kap komoly bemutatkozási lehetőséget, hanem a közép-kelet európai művészek is. Hozzátette: a remények szerint a Cantat hosszú távon a hazai kóruséletnek is új lendületet ad majd.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

Az Európai Kórusszövetség 2012-ben jelentette be, hogy Pécs rendezheti a 2015-ös Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált. A hagyományosan háromévente rendezendő fesztivált 2013-ban Torinóban tartották több mint négyezer résztvevővel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!