Klasszikus

Az Európai Zenei Tanács konferenciája Budapesten

2005.04.20. 00:00
Ajánlom
A Magyar Zenei Tanács látja vendégül idén az Európai Zenei Tanács szakmai konferenciáját és éves gyűlését Budapesten. Az április 22-24. között megrendezett tanácskozás témája: „Many Musics in Europe”.

A Many Musics in Europe (Sokféle zene Európában) című kongresszus célja az európai politikai intézmények és a zenei szervezetek képviselői közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése lesz. A rendezvény rávilágít az európai zenei szektor sokszínűségére. A résztvevő politikusok, zenei szakemberek és ifjúsági szervezetek képviselői tapasztalataik ismertetésével járulnak hozzá a zene és a kultúra európai hatásáról kialakított kép egészéhez.

Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács és Schanda Beáta, az Európai Zenei Tanács elnökének köszöntője után Christina Coker, az Egyesült Királyságban működő National Foundation for Youth Music (Országos Ifjúsági Zenei Alapítvány) főigazgatója mondja el a rendezvény programbeszédét.

Az ezt követő vitafórumokon a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy végiggondolják, milyen szerepet játszik a kulturális sokszínűség a globalizálódó világban, milyen különleges igényei vannak Európa különböző zenei irányzatainak, és milyen eszközök állnak rendelkezésre e sokszínűség megtartásához. Az érdekes témájú workshopok gyakorlati ismereteket kínálnak a forrásbevonással, az ifjúság részvételével, a művészek mobilitásával kapcsolatban.

A rendezvény lehetővé teszi a közvetlen tapasztalatcserét és ismeretátadást, lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők szorosabbra fűzzék kapcsolataikat az Európa egyéb országaiban működő zenei szervezetekkel. Az információs és hálózati piacon az EMC tagjai bemutathatják sokoldalú tevékenységüket; a tagok munkájának megismerését a követendő gyakorlatot illusztráló példák bemutatása teszi még teljesebbé.

A zenei sokszínűséget két kiemelkedő koncert demonstrálja. Péntek este a Magyar Zenei Tanács Magyarország különböző zenei stílusait és együtteseit mutatja be. Szombat este a kongresszus résztvevői ellátogathatnak a közelmúltban átadott Művészetek Palotájába, és meghallgathatják a híres és lenyűgöző afrikai énekesnő, Cesaria Evora előadását.

Az Európai Zenei Tanács (EMC) a Nemzetközi Zenei Tanács (IMC) regionális csoportja, melynek fő célkitűzése mindennemű zene promóciója, támogatása. Az EMC-vel és a kongresszussal kapcsolatban további információk az alábbi oldalon találhatók.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.