Klasszikus

Az Európai Zenei Tanács konferenciája Budapesten

2005.04.20. 00:00
Ajánlom
A Magyar Zenei Tanács látja vendégül idén az Európai Zenei Tanács szakmai konferenciáját és éves gyűlését Budapesten. Az április 22-24. között megrendezett tanácskozás témája: „Many Musics in Europe”.

A Many Musics in Europe (Sokféle zene Európában) című kongresszus célja az európai politikai intézmények és a zenei szervezetek képviselői közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése lesz. A rendezvény rávilágít az európai zenei szektor sokszínűségére. A résztvevő politikusok, zenei szakemberek és ifjúsági szervezetek képviselői tapasztalataik ismertetésével járulnak hozzá a zene és a kultúra európai hatásáról kialakított kép egészéhez.

Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács és Schanda Beáta, az Európai Zenei Tanács elnökének köszöntője után Christina Coker, az Egyesült Királyságban működő National Foundation for Youth Music (Országos Ifjúsági Zenei Alapítvány) főigazgatója mondja el a rendezvény programbeszédét.

Az ezt követő vitafórumokon a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy végiggondolják, milyen szerepet játszik a kulturális sokszínűség a globalizálódó világban, milyen különleges igényei vannak Európa különböző zenei irányzatainak, és milyen eszközök állnak rendelkezésre e sokszínűség megtartásához. Az érdekes témájú workshopok gyakorlati ismereteket kínálnak a forrásbevonással, az ifjúság részvételével, a művészek mobilitásával kapcsolatban.

A rendezvény lehetővé teszi a közvetlen tapasztalatcserét és ismeretátadást, lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők szorosabbra fűzzék kapcsolataikat az Európa egyéb országaiban működő zenei szervezetekkel. Az információs és hálózati piacon az EMC tagjai bemutathatják sokoldalú tevékenységüket; a tagok munkájának megismerését a követendő gyakorlatot illusztráló példák bemutatása teszi még teljesebbé.

A zenei sokszínűséget két kiemelkedő koncert demonstrálja. Péntek este a Magyar Zenei Tanács Magyarország különböző zenei stílusait és együtteseit mutatja be. Szombat este a kongresszus résztvevői ellátogathatnak a közelmúltban átadott Művészetek Palotájába, és meghallgathatják a híres és lenyűgöző afrikai énekesnő, Cesaria Evora előadását.

Az Európai Zenei Tanács (EMC) a Nemzetközi Zenei Tanács (IMC) regionális csoportja, melynek fő célkitűzése mindennemű zene promóciója, támogatása. Az EMC-vel és a kongresszussal kapcsolatban további információk az alábbi oldalon találhatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.