Klasszikus

Az év fesztiválja készül Eszterházán?

2012.11.13. 17:45
Ajánlom
Az Eszterházi Vigasságok keretében 2013. május 31. és szeptember 15. között a komolyzene, az opera és a jazz legkiválóbb előadói lépnek föl a megújuló fertődi kastélyban.

A mintegy 200 millió forintos - költségvetésben garantált - állami támogatásból megvalósuló koncertsorozat 14 héten keresztül tart majd, és nemcsak az év leghosszabb, de egyben legszínesebb kulturális fesztiválja is szeretne lenni. A programok "főszereplője" természetesen Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. Május 31-én, a zeneszerző halálának 304. évfordulóján Perényi Miklós részvételével kezdődik a programsorozat a Marionett Színházban, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra a kapuit - egyelőre a kastély díszterméhez hasonló befogadóképességű koncertteremként.

Nemcsak Haydn előtt tiszteleg az újkori fertődi koncert-hagyományokat megalapozó Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja, melyen a 200 évvel ezelőtt született Verdi és Wagner, valamint a szintén évfordulós Britten zeneművei is megszólalnak kamarazenekari átiratban 2013 június 4-7. között. Június második felében immár másodszor rendezik meg az Esterházy-kastélyban a Filharmónia Budapesttel közösen a Régi Zenei Napokat, melyre 2013-ban is a régizene karizmatikus alakjai érkeznek oktatóként és előadóként.

Júliusban két hosszú hétvége programja emlékezik Esterházy Pál halálának 300. évfordulójára, aki nemcsak Magyarország nádora, de jelentős zeneszerző és költő is volt. A Harmonia Caelestis összeállítója előtt a korabeli zenei élet megidézésével is tiszteleg Fertőd: lesznek török dallamok Sebestyén Márta tolmácsolásában, de Telemann és Husserl művei is felcsendülnek majd. A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar, amely immár 12. éve adja elő Haydn Eszterházán írott szimfóniáit korhű hangszereken, július végén költözik le a kastélyba, hogy maratoni sorozatuk XX. kiadásában újabb öt Haydn-művet szólaltassanak meg.

Augusztus közepén rendezik meg az 14 hetes rendezvénysorozat csúcspontjaként az Eszterháza Haydn Fesztivált, amelyen olyan világsztárok is fellépnek, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, vagy Monica Groop, és melynek keretében megszólal Haydn L'infedelta delusa című vígoperája is, a fertődi zenei rendezvények művészeti vezetője, Rácz Márton vezényletével. 

A programsorozatot a VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál zárja szeptember 6-15. között, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. 2013-ban többek között a Kelemen Kvartett és az Arcadia String Quartet is Eszterháza vendége lesz.

A rangos komolyzenei programok mellett augusztus két hétvégéjén kétezer fő befogadóképességű ideiglenes szabadtéri színpad épül a kastélykertben, ahol két operaestre kerül sor a MET és Európa jelentős operaházainak szólistáival, valamint olyan, a komolyzenéhez is kapcsolódó jazz-zenészek lépnek fel, mint Jean-Luc Ponty, Mike Stern vagy Jan Garbarek. Rácz Márton művészeti vezető emlékeztetett arra, hogy az improvizáció a fertődi kastély zenészeitől sem volt idegen, s megjegyezte, "ha ma élne Haydn, biztosan szeretné a jazzt".

A programsorozatban ugyan a zene játssza a főszerepet, de a koncertek mellett színházi és táncelőadások valamint folyamatos családi programok - gyerekkoncertek, hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők - is színesítik az Eszterházi Vígasságok programkavalkádját.

A 2013 tavaszán befejeződő második fejlesztési ütem keretében megújul az Orangerie is, és kiköltözik a kastély melléképületeiből az iskola, immáron tehát a teljes épületegyüttes a kulturális örökség megőrzésének szolgálatába állhat. A fertődi Esterházy-kastély a XVIII. századi Európa egyik zenei, kulturális és építészeti központja volt, a mostani színes - és a tervek szerint hagyományteremtő - rendezvénysorozat egyik nem titkolt célja, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központja legyen.

A 2013-as Eszterházi Vigasságok programját áttekintő ismertetőt ide kattintva lehet megnyitni, az egyes tematikus fesztiválok részletes programját pedig a fenti linkeket követve tudják letölteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.