Klasszikus

Az év fesztiválja készül Eszterházán?

2012.11.13. 17:45
Ajánlom
Az Eszterházi Vigasságok keretében 2013. május 31. és szeptember 15. között a komolyzene, az opera és a jazz legkiválóbb előadói lépnek föl a megújuló fertődi kastélyban.

A mintegy 200 millió forintos - költségvetésben garantált - állami támogatásból megvalósuló koncertsorozat 14 héten keresztül tart majd, és nemcsak az év leghosszabb, de egyben legszínesebb kulturális fesztiválja is szeretne lenni. A programok "főszereplője" természetesen Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. Május 31-én, a zeneszerző halálának 304. évfordulóján Perényi Miklós részvételével kezdődik a programsorozat a Marionett Színházban, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra a kapuit - egyelőre a kastély díszterméhez hasonló befogadóképességű koncertteremként.

Nemcsak Haydn előtt tiszteleg az újkori fertődi koncert-hagyományokat megalapozó Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja, melyen a 200 évvel ezelőtt született Verdi és Wagner, valamint a szintén évfordulós Britten zeneművei is megszólalnak kamarazenekari átiratban 2013 június 4-7. között. Június második felében immár másodszor rendezik meg az Esterházy-kastélyban a Filharmónia Budapesttel közösen a Régi Zenei Napokat, melyre 2013-ban is a régizene karizmatikus alakjai érkeznek oktatóként és előadóként.

Júliusban két hosszú hétvége programja emlékezik Esterházy Pál halálának 300. évfordulójára, aki nemcsak Magyarország nádora, de jelentős zeneszerző és költő is volt. A Harmonia Caelestis összeállítója előtt a korabeli zenei élet megidézésével is tiszteleg Fertőd: lesznek török dallamok Sebestyén Márta tolmácsolásában, de Telemann és Husserl művei is felcsendülnek majd. A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar, amely immár 12. éve adja elő Haydn Eszterházán írott szimfóniáit korhű hangszereken, július végén költözik le a kastélyba, hogy maratoni sorozatuk XX. kiadásában újabb öt Haydn-művet szólaltassanak meg.

Augusztus közepén rendezik meg az 14 hetes rendezvénysorozat csúcspontjaként az Eszterháza Haydn Fesztivált, amelyen olyan világsztárok is fellépnek, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, vagy Monica Groop, és melynek keretében megszólal Haydn L'infedelta delusa című vígoperája is, a fertődi zenei rendezvények művészeti vezetője, Rácz Márton vezényletével. 

A programsorozatot a VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál zárja szeptember 6-15. között, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. 2013-ban többek között a Kelemen Kvartett és az Arcadia String Quartet is Eszterháza vendége lesz.

A rangos komolyzenei programok mellett augusztus két hétvégéjén kétezer fő befogadóképességű ideiglenes szabadtéri színpad épül a kastélykertben, ahol két operaestre kerül sor a MET és Európa jelentős operaházainak szólistáival, valamint olyan, a komolyzenéhez is kapcsolódó jazz-zenészek lépnek fel, mint Jean-Luc Ponty, Mike Stern vagy Jan Garbarek. Rácz Márton művészeti vezető emlékeztetett arra, hogy az improvizáció a fertődi kastély zenészeitől sem volt idegen, s megjegyezte, "ha ma élne Haydn, biztosan szeretné a jazzt".

A programsorozatban ugyan a zene játssza a főszerepet, de a koncertek mellett színházi és táncelőadások valamint folyamatos családi programok - gyerekkoncertek, hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők - is színesítik az Eszterházi Vígasságok programkavalkádját.

A 2013 tavaszán befejeződő második fejlesztési ütem keretében megújul az Orangerie is, és kiköltözik a kastély melléképületeiből az iskola, immáron tehát a teljes épületegyüttes a kulturális örökség megőrzésének szolgálatába állhat. A fertődi Esterházy-kastély a XVIII. századi Európa egyik zenei, kulturális és építészeti központja volt, a mostani színes - és a tervek szerint hagyományteremtő - rendezvénysorozat egyik nem titkolt célja, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központja legyen.

A 2013-as Eszterházi Vigasságok programját áttekintő ismertetőt ide kattintva lehet megnyitni, az egyes tematikus fesztiválok részletes programját pedig a fenti linkeket követve tudják letölteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.