Klasszikus

Az év kötelez

2009.04.26. 00:00
Ajánlom
Az ünnepi évben Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sem múlhatott el Haydn nélkül: egy könyv, egy CD és egy partitúra bemutatójára került sor.

Joseph Haydn

A Millenárison zajló fesztiválon mutatta be a Rózsavölgyi és Társa könyvkiadó a Haydn-év alkalmából megjelenő kiadványait: a Haydn- remekművek magyar klasszikus előadók bemutatásában című CD-t, illetve Helmut Brook átdolgozásában Haydn Divertimento három furulyára című művének partitúráját. Helmut Brook elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárából származó mű átdolgozására kapott engedélyt, amely egyike annak a számos kamaraműnek, amit a zeneszerző a barytonjátékos Esterházy Miklós herceg számára alkotott.

James Webster és Georg Feder könyve az Új Grove-monográfiák sorozatban jelent meg. A Haydn élete és művei című kötet kapcsán Somfai László elmondta, hogy a zeneszerző azért maradt ki a sorozatból, mert feleségével, Révész Dorrittal, aki a kiadó szerkesztőjeként tevékenykedett, úgy vélték, hogy Beethovennel és Bachhal ellentétben a Grove lexikon akkori szócikke nem alkalmas a sorozatban való szerepeltetésre. Révész James Webstert a - szerinte - eddig legnagyobb érvényű Haydn-konferencián, 1975-ben Washingtonban ismerte meg, és rögtön világossá vált számára, hogy az akkor még ifjú, szervezésben jeleskedő amerikai zenetudós, aki kitűnt szigorú kritikai hozzáállásával, egyszer jelentőssé fog válni. S valóban, a legújabb Grove lexikonnál már ő jegyzi a Haydn szócikket, ami se nem túl száraz, se nem anekdotikus képet ad Haydnról. James Webster május végén, a Budapesten zajló nemzetközi Haydn- konferencia egyik vendége lesz.

Malina János, a kötet fordítója elmondta, hogy sallangmentes szöveggel találkozott, amit fordítói szempontból nagyra értékelt, s hogy az amerikai szerző mintegy drótkötélen egyensúlyoz a művelt nagyközönség és a szakma érdeklődésére egyaránt számot tartva. Láthatóan sikerrel, ami a Grove lexikon népszerűségének titka is. A könyv első része életrajz, szigorúan a művek felől megközelítve, második része műjegyzék - számos változással, hiszen a zenetudomány napjainkban is felfedez új műveket, és tudósít olyanokról, amelyeket idáig Haydn-műnek hittünk, de mégsem azok; és húszoldalas bibliográfiával zárul. (A műjegyzéket és a bibliográfiát Georg Feder a kölni Haydn Institut akadémikusa és volt igazgatója jegyzi.) Malina János hozzátette, hogy számára a műjegyzék utolsó oszlopai, a megjegyzések voltak a legérdekesebbek, mert egy-egy ilyen megjegyzésből egész történet kerekedik ki a művekre és zeneszerzőjükre vonatkozóan.

A bemutatón a Divertimentót Kállay Gábor növendékei adták elő, valamint a CD-ről elhangzott a Kaiser-kvartett egy tétele is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.