Klasszikus

Az év művészei az NFZ-nél

2012.10.24. 10:04
Ajánlom
Titkos szavazással az év zenekari muzsikusa Kovács Imre, az év énekkari művésze Bakos Kornélia lett.

Kovács Imre 1976 óta tagja a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak (korábban Állami Hangversenyzenekar). 1984 óta az együttes fuvola szólamvezetője. Nem első alkalommal lett az év művésze: 1985-ben a zenekar titkos szavazásán is őt választották. Más együttesekben is játszik: kezdetektől fogva tagja a 25 éve alakult Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak, illetve az ugyancsak 25 éves SEL Solistes Européens Luxembourg zenekarnak. A Bartók Béla Konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt. Pályafutása során számos világhírű karmesterrel dolgozott együtt, mint például Ferencsik Jánossal, Christoph von Dohnanyival.

Bakos Kornélia 2004-től tagja a Nemzeti Énekkarnak, ahol 2011 júniusától énekmesterként tevékenykedik. Rendszeresen dolgozik a Budapesti Kamaraoperával barokk produkciókban, koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. 2006 óta részt vesz a Művészetek Palotája által szervezett Wagner-napok produkcióiban Fisher Ádám vezényletével. Az olaszországi I Virtuosi delle Muse barokk együttes szólistája, akikkel rendszeresen koncertezik Olaszország és Európa szerte Stefano Molardi vezetése alatt. Tagja a Perle di Musica zenei együttesnek, mely tehetséges fiatal magyar muzsikusokból alakult. Repertoárjukban többek között Händel, Vivaldi, Cavalli, Porpora, és Bach művei szerepelnek.

A két művész az elismeréseket az együttes 2012. október 31-i hangversenyén veheti át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.