Klasszikus

Az év művészei az NFZ-nél

2012.10.24. 10:04
Ajánlom
Titkos szavazással az év zenekari muzsikusa Kovács Imre, az év énekkari művésze Bakos Kornélia lett.

Kovács Imre 1976 óta tagja a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak (korábban Állami Hangversenyzenekar). 1984 óta az együttes fuvola szólamvezetője. Nem első alkalommal lett az év művésze: 1985-ben a zenekar titkos szavazásán is őt választották. Más együttesekben is játszik: kezdetektől fogva tagja a 25 éve alakult Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak, illetve az ugyancsak 25 éves SEL Solistes Européens Luxembourg zenekarnak. A Bartók Béla Konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt. Pályafutása során számos világhírű karmesterrel dolgozott együtt, mint például Ferencsik Jánossal, Christoph von Dohnanyival.

Bakos Kornélia 2004-től tagja a Nemzeti Énekkarnak, ahol 2011 júniusától énekmesterként tevékenykedik. Rendszeresen dolgozik a Budapesti Kamaraoperával barokk produkciókban, koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. 2006 óta részt vesz a Művészetek Palotája által szervezett Wagner-napok produkcióiban Fisher Ádám vezényletével. Az olaszországi I Virtuosi delle Muse barokk együttes szólistája, akikkel rendszeresen koncertezik Olaszország és Európa szerte Stefano Molardi vezetése alatt. Tagja a Perle di Musica zenei együttesnek, mely tehetséges fiatal magyar muzsikusokból alakult. Repertoárjukban többek között Händel, Vivaldi, Cavalli, Porpora, és Bach művei szerepelnek.

A két művész az elismeréseket az együttes 2012. október 31-i hangversenyén veheti át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.