Klasszikus

Az év tehetsége: Bencze Csaba

2013.05.03. 13:35
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok fiatal harsonaművésze 2012-ben nyerte meg az International Trombone Assotiation (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyét Párizsban.

A pécsi Kodály Központban Bourgeois Harsonaversenyét játssza május 11-én egy olyan műsor részeként, amelyen megszólal majd Debussy Mallarmé-ihletésű kompozíciója, az Egy faun délutánja, valamint Mendelssohn zseniális Shakespeare-illusztrációja, a Szentivánéji álomhoz alig tizenhét évesen komponált, magával ragadóan friss és szellemes nyitány ötletét kibővítő kísérőzene is.

Előjáték az "Egy faun délutánjához" (Prélude à l'après-midi d'un faune) - ezt a címet írta Claude Debussy alkotása fölé. Bár a prelűd címe Mallarmé egyik költeményére utal, az alkotás semmiféle "cselekményt" követ, színgazdag partitúrája sokkal inkább hangulatokat ébreszt, benyomásokat kelt a hallgatóban.

Az angol Derek Bourgeois, számítva arra, hogy Harsonaversenyét a klasszikus zene és a jazz világában egyaránt érdeklődés kíséri majd, mindkét igényt kielégítő, három tételes concertót komponált. Az alkotás szimfonikus zenekari kíséretét fúvós zenekarra és kizárólag rézfúvósokra is átdolgozta, így még szélesebb körben terjedhetett el.

Felix Mendelssohn-Bartholdy szinte gyerekként komponálta meg híres, Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabjához készült nyitányát. A rendkívül népszerű mű az ábrázolás nyíltsága és az absztrakt zenei forma között zseniálisan egyensúlyozva utal a vígjáték főbb eseményeire. Mendelssoh később egy kísérőzene részeként használta fel a nyitányt újra, amelyet a porosz király megrendelésére komponált 1842-ben.

Jöjjön busszal a koncertre! További információkért keresse Somló Andrást az andras.somlo@librimedia.hu címen vagy a +36-70-392-4199-es telefonszámon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.