Klasszikus

Az év tehetsége: Bencze Csaba

2013.05.03. 13:35
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok fiatal harsonaművésze 2012-ben nyerte meg az International Trombone Assotiation (ITA - Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyét Párizsban.

A pécsi Kodály Központban Bourgeois Harsonaversenyét játssza május 11-én egy olyan műsor részeként, amelyen megszólal majd Debussy Mallarmé-ihletésű kompozíciója, az Egy faun délutánja, valamint Mendelssohn zseniális Shakespeare-illusztrációja, a Szentivánéji álomhoz alig tizenhét évesen komponált, magával ragadóan friss és szellemes nyitány ötletét kibővítő kísérőzene is.

Előjáték az "Egy faun délutánjához" (Prélude à l'après-midi d'un faune) - ezt a címet írta Claude Debussy alkotása fölé. Bár a prelűd címe Mallarmé egyik költeményére utal, az alkotás semmiféle "cselekményt" követ, színgazdag partitúrája sokkal inkább hangulatokat ébreszt, benyomásokat kelt a hallgatóban.

Az angol Derek Bourgeois, számítva arra, hogy Harsonaversenyét a klasszikus zene és a jazz világában egyaránt érdeklődés kíséri majd, mindkét igényt kielégítő, három tételes concertót komponált. Az alkotás szimfonikus zenekari kíséretét fúvós zenekarra és kizárólag rézfúvósokra is átdolgozta, így még szélesebb körben terjedhetett el.

Felix Mendelssohn-Bartholdy szinte gyerekként komponálta meg híres, Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabjához készült nyitányát. A rendkívül népszerű mű az ábrázolás nyíltsága és az absztrakt zenei forma között zseniálisan egyensúlyozva utal a vígjáték főbb eseményeire. Mendelssoh később egy kísérőzene részeként használta fel a nyitányt újra, amelyet a porosz király megrendelésére komponált 1842-ben.

Jöjjön busszal a koncertre! További információkért keresse Somló Andrást az andras.somlo@librimedia.hu címen vagy a +36-70-392-4199-es telefonszámon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.