Klasszikus

Az év zeneművésze

2005.11.16. 00:00
Ajánlom
Idén novemberben ötödik alkalommal adták át a Magyar Klasszikus Zenei és Jazz Díjat. A díjkiosztó gálaestre Szolnokon, a Szigligeti Színházban került sor tegnap este. Az év legkiemelkedőbb zenei teljesítményeiért járó szakmai elismerést a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója alapította 2001-ben. Idén két fődíjat, négy kategóriadíjat és két különdíjat adtak át.

Magyar Klasszikus Zenei Díj 2005: Seres Dóra fuvolaművész nemzetközi összehasonlításban is páratlanul sikeres pályakezdéséért, rangos versenygyőzelmeiért, játékának a technikai perfekción messze túlmutató zenei mélységéért.

Magyar Jazz Díj 2005: Dresch Mihály szaxofonművész, zeneszerző a kárpát-medencei folklórkincs értékeit felmutató és közvetítő, azokat a jazz nyelvezetével és ritmikájával a legmagasabb szinten ötvöző, egyéni stílusú hangszeres játékáért és kompozícióiért.

Az év magyar klasszikus lemeze: Beethoven összes cselló-zongora műve. Perényi Miklós (cselló), Schiff András (zongora) (kiadó: ECM Records – MusiCDome)
Az év külföldi klasszikus lemeze: Szymanowski: Zongoraművek. Piotr Anderszewski (zongora) (kiadó: Virgin Classics – EMI)
Az év magyar jazzlemeze: Borbély Mihály Quartet: Meselia Hill (kiadó: BMC Records)
Az év külföldi jazzlemeze: Wayne Shorter Quartet: Beyond the Sound Barrier (kiadó: Verve – Universal)

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-európai országok, az úgynevezett Visegrádi Négyek zenei együttműködését segítő törekvésekért a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál alapítója, Karacs Ferenc és művészeti vezetője, Finok Zoltán különdíjban részesült. A 20. századi és a kortárs magyar zeneszerzés teljes spektrumát átfogó, kimagasló művészi és technikai színvonalú hanglemezkiadványaiért a Hungaroton Records Kiadó kapott különdíjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.