Klasszikus

Az évad bemutatói az Operaházban

2005.09.30. 00:00
Ajánlom
Négy új bemutatót élvezhet az Operaház és az Erkel Színház közönsége a 2005/2006-os évadban: a Johann Sebastian Bach és Presser Gábor zenéjére koreografált, A próba című rockbalettet Fodor Antal, Csajkovszkij Anyeginjét Kovalik Balázs, Bartók „triptichonját” – A fából faragott királyfit, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint – Szinetár Miklós, Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operáját pedig Vidnyánszky Attila viszi színre.

A próba 1982-es premierje óta világszerte nagy sikerrel játszott darab, amely 2005. október 5-től lesz látható az Erkel Színházban. A felújított előadásban Fodor Antal koreográfiájára, J. S. Bach és Presser Gábor zenéjére – váltott szereposztásban – Jézus szerepében Nagy Tamás/Cserta József, Júdásként ifj. Nagy Zoltán/Szegő András, Mária Magdolna szerepében pedig Keveházi Krisztina/Tsygankova Anna táncol.

2005. december 17-én Csajkovszkij Anyeginje kerül színpadra az Operaházban Kovalik Balázs rendezésében, Oberfrank Péter vezényletével. A korábban a Miskolci Nemzeti Színházban óriási sikerrel játszott előadás Puskin verses regényének zenei feldolgozása, ősbemutatója 1879-ben volt Moszkvában. A szépségesen fájdalmas történetet feldolgozó mű Csajkovszkij életének egyik legválságosabb, legzaklatottabb időszakát is tükrözi.

2006. március 31-től három egyfelvonásos darabban mutatja be az Operaház Bartók A fából faragott királyfi-ját, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát. A férfi és nő kapcsolatát elemző, az örök érvényű, de bírvágyó szerelmet körüljáró két balettet és az operát Szinetár Miklós rendezi, Kovács János vezényli.

2006. május 20-án Vidnyánszky Attila viszi színre Wagner A nürnbergi mesterdalnokokcímű operáját Jurij Szimonov és Kovács János vezényletével. A darab főhőse, Hans Sachs nem a mitológia köréből lép elő, hanem hús-vér figura, cipészmester és mesterdalnok, akit a magyarokhoz is számos történeti szál köt: Bonfini krónikája alapján ő írta elsőként színpadra Bánk bán történetét, s dalait Nürnbergben olyan irodalmi nagyság tanulta, mint Balassi Bálint. Mindemellett félreérthetetlenek az opera önéletrajzi párhuzamai: a Cosima Liszt szívéért magával a bajor királlyal vetélkedő Wagner számára természetes, hogy a darab hősnőjének keze és szerelme végül a legjobb dalnokot illeti meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.