Klasszikus

Az évad vége

2004.06.15. 00:00
Ajánlom
Az Erkel Színház programjaként most az lesz kiírva néhány hétig, hogy nyári szünet. Búcsúzóul pénteken eljátszották még a Faustot, amiben, ha valaki mondjuk évemte nézi meg a darabot, mindig talál valami újat. Nekem az új most Lehőcz Andrea volt Marthe szerepében. Csak örülni lehet neki: ügyes is volt a szerepben, szép is a hangja, érett az alakítás, mégis fiatal az arc. Kicsi a szerep ahhoz, hogy túl nagy szavakat keressünk hozzá, de érdemes Lehőcz Andreára odafigyelni a jövőben.

Történt egyéb jó is: Fekete Attila a címszerepben elég erőteljesen szólt, és bírta a magasságokat is. Számomra kicsit jellegtelen a hang, nem sokat fejez ki azon túl, hogy „ez is egy szerep”, de legalább ennyi jól érzékelhető. A Mefisztót éneklő Réti Attila ennek bizonyos fokig az ellentéte. Nagyon jellegzetes az orgánum, de a hang nyekegése zavaró, az énekes láthatóan igyekezett, hogy pontosan játssza el a kisstílű, gúnyolódó sátánt, és ha nem is nagyon oldott, de rokonszenves jelenség. Még Bazsinka Zsuzsára könnyű szeretettel gondolni. Óvatosan énekel, de odaadással, már a nyitány alatti jelenléte mást fejez ki, mint a többieké, komoly, zárkózott arca szinte berántja a nézőt a cselekménybe, súlyt és fontosságot ad annak, ami következni fog. Aztán egymás után jönnek a megoldott pillanatok. Margit tiszta tartása az első színrelépéskor, szenvedélyessége a második felvonásban, az a másodperc, amikor megfojtja gyermekét: aki kezdi, csak kétségbeesett, aki befejezi, már tébolyult.

Sajnos a Faust jövőre nincsen műsoron. Furcsa, mert most is tele volt a földszint. Furcsa, mert mindig vannak jelenetek Kerényi Miklós Gábor rendezésében, amelyeknek lehet örülni: most például annak, hogy Faust azért nem tud elmenni Margit kertjéből, mert minden kijáratnál tükröt tart eléje egy ördögöcske. Nem óriási ötlet, csak tisztázza: nem az éj, nem a lobbanó érzékek és nem a szerelem tartja ott Faustot Margitnál, csak az önszeretet. Hiányozni fog a Faust, ahogy hiányzik a Mózes, vagy ahogy komolyabb anyagi áldozatra is hajlandó lennék, ha még egyszer láthatnám az Ormindót. De lehet, hogy csak az a baj: megint öregebbek lettünk egy évaddal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.