Klasszikus

Az évszázadnál hosszabb

2005.12.22. 00:00
Ajánlom
Mintha Ajtmatov könyve terülne szét hangjegyekbe a felvételen, amelyet Yo-Yo Ma, a japán sztárcsellista nevével adnak el ugyan, de voltaképp a Silk Road "világzeneegyüttesé".

Már éppen látnám Szári-Özek vége nincs pusztáját, de a nyúlfarknyi kompozíció minden európai zárlat-előrejelzés nélkül fennakad. Kizökkent ugyanúgy, csak itt nem űrintermezzó, hanem zenei űr, pauza következik. Aztán visszasodor a múlhatatlan porba, Förgeteges Edigejhez, megint. Kazah, iráni, indiai, pakisztáni, de kínai vagy brazil instrumentumok is színezik ezt a döntően improvizatív muzsikát. Életemet és véremet Beethoven schilleri eszméjéért, testvér lészen minden ember, de a nagy összehangoló tégelyben még digitális stúdiók technikája dacára sem hiszek. Ha Yo-Yo Ma eminens gordonkázása mentén - pár évtizednyi tanulás után - ott vibrál is az európai zenekultúra, még benne, egyetlen kiváló muzsikusban sem tökéletes a kontinensek összeolvadása. Mit tegyen akkor egy huszonhét tagúhangszerű, teljesen eklektikus együttes? Kompozícióik inkább konstrukciók: hol az egyik, hol a másik alkotóelem, hangütés feslik fel, és mutatja meg, hogyan fésülték össze színleg sokfokúságát és koloritjait generális "számmá". Ahogy a Deep Forestnek sem sikerült szervesíteni magyar néphagyományunkat a szintetizátorzajjal, úgy ez az album se mutat túl az érdekes effektusok múló örömén. Háttérnek viszont jó - bár a legtöbb muzsikus erre megsértődne. Pedig az évszázadnál is hosszabb ez a borongós, fekete tél, és íme, vannak kvázi filmzenék. Lám, magam újra a tevén vagyok, baktatunk eltemetni Kazangapot.

(Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble: Beyond the Horizon; Sony-BMG, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.