Klasszikus

Az évszázadnál hosszabb

2005.12.22. 00:00
Ajánlom
Mintha Ajtmatov könyve terülne szét hangjegyekbe a felvételen, amelyet Yo-Yo Ma, a japán sztárcsellista nevével adnak el ugyan, de voltaképp a Silk Road "világzeneegyüttesé".

Már éppen látnám Szári-Özek vége nincs pusztáját, de a nyúlfarknyi kompozíció minden európai zárlat-előrejelzés nélkül fennakad. Kizökkent ugyanúgy, csak itt nem űrintermezzó, hanem zenei űr, pauza következik. Aztán visszasodor a múlhatatlan porba, Förgeteges Edigejhez, megint. Kazah, iráni, indiai, pakisztáni, de kínai vagy brazil instrumentumok is színezik ezt a döntően improvizatív muzsikát. Életemet és véremet Beethoven schilleri eszméjéért, testvér lészen minden ember, de a nagy összehangoló tégelyben még digitális stúdiók technikája dacára sem hiszek. Ha Yo-Yo Ma eminens gordonkázása mentén - pár évtizednyi tanulás után - ott vibrál is az európai zenekultúra, még benne, egyetlen kiváló muzsikusban sem tökéletes a kontinensek összeolvadása. Mit tegyen akkor egy huszonhét tagúhangszerű, teljesen eklektikus együttes? Kompozícióik inkább konstrukciók: hol az egyik, hol a másik alkotóelem, hangütés feslik fel, és mutatja meg, hogyan fésülték össze színleg sokfokúságát és koloritjait generális "számmá". Ahogy a Deep Forestnek sem sikerült szervesíteni magyar néphagyományunkat a szintetizátorzajjal, úgy ez az album se mutat túl az érdekes effektusok múló örömén. Háttérnek viszont jó - bár a legtöbb muzsikus erre megsértődne. Pedig az évszázadnál is hosszabb ez a borongós, fekete tél, és íme, vannak kvázi filmzenék. Lám, magam újra a tevén vagyok, baktatunk eltemetni Kazangapot.

(Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble: Beyond the Horizon; Sony-BMG, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.