Klasszikus

Az évszázadnál hosszabb

2005.12.22. 00:00
Ajánlom
Mintha Ajtmatov könyve terülne szét hangjegyekbe a felvételen, amelyet Yo-Yo Ma, a japán sztárcsellista nevével adnak el ugyan, de voltaképp a Silk Road "világzeneegyüttesé".

Már éppen látnám Szári-Özek vége nincs pusztáját, de a nyúlfarknyi kompozíció minden európai zárlat-előrejelzés nélkül fennakad. Kizökkent ugyanúgy, csak itt nem űrintermezzó, hanem zenei űr, pauza következik. Aztán visszasodor a múlhatatlan porba, Förgeteges Edigejhez, megint. Kazah, iráni, indiai, pakisztáni, de kínai vagy brazil instrumentumok is színezik ezt a döntően improvizatív muzsikát. Életemet és véremet Beethoven schilleri eszméjéért, testvér lészen minden ember, de a nagy összehangoló tégelyben még digitális stúdiók technikája dacára sem hiszek. Ha Yo-Yo Ma eminens gordonkázása mentén - pár évtizednyi tanulás után - ott vibrál is az európai zenekultúra, még benne, egyetlen kiváló muzsikusban sem tökéletes a kontinensek összeolvadása. Mit tegyen akkor egy huszonhét tagúhangszerű, teljesen eklektikus együttes? Kompozícióik inkább konstrukciók: hol az egyik, hol a másik alkotóelem, hangütés feslik fel, és mutatja meg, hogyan fésülték össze színleg sokfokúságát és koloritjait generális "számmá". Ahogy a Deep Forestnek sem sikerült szervesíteni magyar néphagyományunkat a szintetizátorzajjal, úgy ez az album se mutat túl az érdekes effektusok múló örömén. Háttérnek viszont jó - bár a legtöbb muzsikus erre megsértődne. Pedig az évszázadnál is hosszabb ez a borongós, fekete tél, és íme, vannak kvázi filmzenék. Lám, magam újra a tevén vagyok, baktatunk eltemetni Kazangapot.

(Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble: Beyond the Horizon; Sony-BMG, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.