Klasszikus

Az I Musici di Roma Vivaldi-estje

2012.02.27. 16:53
Ajánlom
A hatvan éve alakult, karmester nélkül működő kamarazenekar március 24-én lép fel a Művészetek Palotájában.

Hosszú-hosszú évtizedek óta kikezdhetetlenül makulátlan, jellegzetes és eleven az a hangzás, mellyel a közönség az I Musici di Roma koncertjein találkozik. A zenekar divatokon túlemelkedő játékstílusát a világon mindenhol csodálják, a hazai publikum - többek között korábbi Tavaszi Fesztiválokon - is szívébe zárta az együttest. Egyik fesztiválfellépésük után így írt az I Musici tónusáról egy szakkritikus: "Gömbölyded, édes, meleg fényű ez a hangzás, mely nemcsak azt jelzi, hogy az előadók pompás mesterhangszereken játszanak, de azt is: életmódjukban a hanglemezfelvételek, turnék nem váltak rutinná - nekik a zenélés ma is örömöt szerez." A zenekar számára az abszolút hazai pálya az olasz barokk muzsika, ha pedig Vivaldi-mű kerül a kottatartókra, még mi is olaszul kezdjük el venni a levegőt. A koncert egyik különlegessége, hogy Vivaldi örökzöld hegedűversenyeiben, a Négy évszakban egy ifjú francia fuvolaművésznő, Magali Mosnier játssza a szólókat.

Bizton számíthatunk arra, hogy a budapesti koncert egészen forró, ünnepi hangulatban telik majd, hiszen a zenekar 1952. március 30-án, tehát szinte napra pontosan hatvan éve debütált. Az alapító tagok többsége a római Accademia di Santa Cecilia egykori növendéke volt, feltették, hogy létrehoznak egy olyan kamaraegyüttest, mely karmester nélkül dolgozik. Nevük - I Musici - híven fejezi ki az együttes eszmeiségét: tizenkét egyenrangú muzsikus, kolléga és barát alkotja a zenekart, minden technikai és interpretációs problémát egy közösen kialakított konszenzus alapján, karmester nélkül oldanak meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.