Klasszikus

Az IAMA Budapesten tart konferenciát

2012.04.18. 17:10
Ajánlom
Csütörtöktől szombat estig a magyar főváros, a Művészetek Palotája vendége lesz a világ legjelentősebb előadóművészi szövetsége, az IAMA (International Artist Managers' Association).

Az eseményre több száz impresszárió érkezik Budapestre, akik a világ legrangosabb előadóművészeinek, zenekarainak, szólistáinak javát képviselik a New York-i Filharmonikusoktól a Budapesti Fesztiválzenekarig. "Izgatottan várjuk a vendégeket, mert a téma rendkívül érdekes: megoldások nehéz időkben. Eddig úgy tudtuk, hogy a világ nyugati fele jobb állapotban van, mint mi, azonban ott is érvényesül a gazdasági válság hatása, nem egyszerű a helyzet - mondta el Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. - Reméljük, tudunk közös megoldásokat találni." Hozzátette, a Müpa, hogy igazolja, képes a konferenciát magas színvonalon megrendezni, előkészült javaslatokkal is. "A bevett ügynökségi gyakorlat +állóvizét+ szeretnénk egy kicsit fölkavarni, és javasolni, felkérni a résztvevő ügynökségeket, gondolkodjunk együtt a koprodukciók létrehozásáról sokkal célirányosabban, koncentráltabban. A másik javaslatunk az, hogy a produkciók szélesebb körű terjesztéséhez - ahol van - vegyék igénybe a közszolgálati médiumokat, televíziókat, rádiókat. Mi a házon belül sok ilyen műsort készítünk, és készek vagyunk ezeket exportálni. Hisszük, hogy így a minőségi kultúrát minél több emberhez tudjuk eljuttatni."

Az európai színtéren alkalmazható megoldás - vélte Káel - az IAMA tagok számára is elsőrendű fontosságú kérdés ez, hiszen a jövő közönségének fölneveléséhez fontos eszköz a médiumok használata. A kulturális ügyekben ilyen kérdésekben lehet egységesen fellépni - mutatott rá. Mivel a közbeszédet szinte egészen kisajátítja magának a politika, amiből számos konfliktus adódhat, Káel Csaba szerint Európának elemi érdeke, hogy lépéseket tegyen a saját kultúrájának megőrzéséért, és a kultúra, mint téma vegye át a főszerepet. "Ezért is van nagy tétje a konferenciának" - fűzte hozzá.

Az esemény kezdetére egy új kiállítás is nyílik a Müpa tereiben, a Lajtha-anyag természetesen fönnmarad. A tárlat a magyar zene huszadik századi zsenijeit, a zeneszerzőket, hangszeres muzsikusokat, karmestereket egyaránt bemutatja. "Magam is meglepődtem, hogy milyen elképesztő gazdagság birtokosai vagyunk. Kötelességünk ezt a hagyományt tovább éltetni."

Az IAMA világszervezet, de az első nap első plenáris ülésén Kelet-Európával foglalkoznak. "Tagjai vagyunk az Európai Hangversenyterem Szervezetnek (ECHO) is. A találkozóinkon állandóan felvetődik, hogyan gazdagodhatna ennek a térségnek zenei élete közös koncertszervezésekkel és koprodukciókkal. Egy-egy drága zenekar, sztárelőadó meghívása elérhetőbbé - olcsóbbá - válik, ha együttműködünk. Szeretnénk ezt az elképzelést megállapodássá formálni a konferencia alkalmával." Néhányan már jártak Budapesten, de a többség először jön, ezért a Szépművészeti Múzeumba, a Magyar Tudományos Akadémiára is szerveztek programokat, a város kulturális bőségét bemutatandó - emelte ki a Müpa vezérigazgatója.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.