Klasszikus

Az IAMA Budapesten tart konferenciát

2012.04.18. 17:10
Ajánlom
Csütörtöktől szombat estig a magyar főváros, a Művészetek Palotája vendége lesz a világ legjelentősebb előadóművészi szövetsége, az IAMA (International Artist Managers' Association).

Az eseményre több száz impresszárió érkezik Budapestre, akik a világ legrangosabb előadóművészeinek, zenekarainak, szólistáinak javát képviselik a New York-i Filharmonikusoktól a Budapesti Fesztiválzenekarig. "Izgatottan várjuk a vendégeket, mert a téma rendkívül érdekes: megoldások nehéz időkben. Eddig úgy tudtuk, hogy a világ nyugati fele jobb állapotban van, mint mi, azonban ott is érvényesül a gazdasági válság hatása, nem egyszerű a helyzet - mondta el Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. - Reméljük, tudunk közös megoldásokat találni." Hozzátette, a Müpa, hogy igazolja, képes a konferenciát magas színvonalon megrendezni, előkészült javaslatokkal is. "A bevett ügynökségi gyakorlat +állóvizét+ szeretnénk egy kicsit fölkavarni, és javasolni, felkérni a résztvevő ügynökségeket, gondolkodjunk együtt a koprodukciók létrehozásáról sokkal célirányosabban, koncentráltabban. A másik javaslatunk az, hogy a produkciók szélesebb körű terjesztéséhez - ahol van - vegyék igénybe a közszolgálati médiumokat, televíziókat, rádiókat. Mi a házon belül sok ilyen műsort készítünk, és készek vagyunk ezeket exportálni. Hisszük, hogy így a minőségi kultúrát minél több emberhez tudjuk eljuttatni."

Az európai színtéren alkalmazható megoldás - vélte Káel - az IAMA tagok számára is elsőrendű fontosságú kérdés ez, hiszen a jövő közönségének fölneveléséhez fontos eszköz a médiumok használata. A kulturális ügyekben ilyen kérdésekben lehet egységesen fellépni - mutatott rá. Mivel a közbeszédet szinte egészen kisajátítja magának a politika, amiből számos konfliktus adódhat, Káel Csaba szerint Európának elemi érdeke, hogy lépéseket tegyen a saját kultúrájának megőrzéséért, és a kultúra, mint téma vegye át a főszerepet. "Ezért is van nagy tétje a konferenciának" - fűzte hozzá.

Az esemény kezdetére egy új kiállítás is nyílik a Müpa tereiben, a Lajtha-anyag természetesen fönnmarad. A tárlat a magyar zene huszadik századi zsenijeit, a zeneszerzőket, hangszeres muzsikusokat, karmestereket egyaránt bemutatja. "Magam is meglepődtem, hogy milyen elképesztő gazdagság birtokosai vagyunk. Kötelességünk ezt a hagyományt tovább éltetni."

Az IAMA világszervezet, de az első nap első plenáris ülésén Kelet-Európával foglalkoznak. "Tagjai vagyunk az Európai Hangversenyterem Szervezetnek (ECHO) is. A találkozóinkon állandóan felvetődik, hogyan gazdagodhatna ennek a térségnek zenei élete közös koncertszervezésekkel és koprodukciókkal. Egy-egy drága zenekar, sztárelőadó meghívása elérhetőbbé - olcsóbbá - válik, ha együttműködünk. Szeretnénk ezt az elképzelést megállapodássá formálni a konferencia alkalmával." Néhányan már jártak Budapesten, de a többség először jön, ezért a Szépművészeti Múzeumba, a Magyar Tudományos Akadémiára is szerveztek programokat, a város kulturális bőségét bemutatandó - emelte ki a Müpa vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.