Klasszikus

Az IAMA Budapesten tart konferenciát

2012.04.18. 17:10
Ajánlom
Csütörtöktől szombat estig a magyar főváros, a Művészetek Palotája vendége lesz a világ legjelentősebb előadóművészi szövetsége, az IAMA (International Artist Managers' Association).

Az eseményre több száz impresszárió érkezik Budapestre, akik a világ legrangosabb előadóművészeinek, zenekarainak, szólistáinak javát képviselik a New York-i Filharmonikusoktól a Budapesti Fesztiválzenekarig. "Izgatottan várjuk a vendégeket, mert a téma rendkívül érdekes: megoldások nehéz időkben. Eddig úgy tudtuk, hogy a világ nyugati fele jobb állapotban van, mint mi, azonban ott is érvényesül a gazdasági válság hatása, nem egyszerű a helyzet - mondta el Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. - Reméljük, tudunk közös megoldásokat találni." Hozzátette, a Müpa, hogy igazolja, képes a konferenciát magas színvonalon megrendezni, előkészült javaslatokkal is. "A bevett ügynökségi gyakorlat +állóvizét+ szeretnénk egy kicsit fölkavarni, és javasolni, felkérni a résztvevő ügynökségeket, gondolkodjunk együtt a koprodukciók létrehozásáról sokkal célirányosabban, koncentráltabban. A másik javaslatunk az, hogy a produkciók szélesebb körű terjesztéséhez - ahol van - vegyék igénybe a közszolgálati médiumokat, televíziókat, rádiókat. Mi a házon belül sok ilyen műsort készítünk, és készek vagyunk ezeket exportálni. Hisszük, hogy így a minőségi kultúrát minél több emberhez tudjuk eljuttatni."

Az európai színtéren alkalmazható megoldás - vélte Káel - az IAMA tagok számára is elsőrendű fontosságú kérdés ez, hiszen a jövő közönségének fölneveléséhez fontos eszköz a médiumok használata. A kulturális ügyekben ilyen kérdésekben lehet egységesen fellépni - mutatott rá. Mivel a közbeszédet szinte egészen kisajátítja magának a politika, amiből számos konfliktus adódhat, Káel Csaba szerint Európának elemi érdeke, hogy lépéseket tegyen a saját kultúrájának megőrzéséért, és a kultúra, mint téma vegye át a főszerepet. "Ezért is van nagy tétje a konferenciának" - fűzte hozzá.

Az esemény kezdetére egy új kiállítás is nyílik a Müpa tereiben, a Lajtha-anyag természetesen fönnmarad. A tárlat a magyar zene huszadik századi zsenijeit, a zeneszerzőket, hangszeres muzsikusokat, karmestereket egyaránt bemutatja. "Magam is meglepődtem, hogy milyen elképesztő gazdagság birtokosai vagyunk. Kötelességünk ezt a hagyományt tovább éltetni."

Az IAMA világszervezet, de az első nap első plenáris ülésén Kelet-Európával foglalkoznak. "Tagjai vagyunk az Európai Hangversenyterem Szervezetnek (ECHO) is. A találkozóinkon állandóan felvetődik, hogyan gazdagodhatna ennek a térségnek zenei élete közös koncertszervezésekkel és koprodukciókkal. Egy-egy drága zenekar, sztárelőadó meghívása elérhetőbbé - olcsóbbá - válik, ha együttműködünk. Szeretnénk ezt az elképzelést megállapodássá formálni a konferencia alkalmával." Néhányan már jártak Budapesten, de a többség először jön, ezért a Szépművészeti Múzeumba, a Magyar Tudományos Akadémiára is szerveztek programokat, a város kulturális bőségét bemutatandó - emelte ki a Müpa vezérigazgatója.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Színház

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.