Klasszikus

Az idei nyár sem múlhat el a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári sorozata nélkül

2011.07.10. 07:43
Ajánlom
A Kocsis Zoltán vezette együttes martonvásári Beethoven koncertjei a hazai és a külföldi közönség körében egyaránt népszerűek.

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet angol parkjában lévő árnyas hangverseny-sziget már 53. alkalommal szolgál a koncertsorozat színhelyéül. A feljegyzések szerint maga Beethoven is gyakran időzött ezen a helyen a Brunszvik grófi családnál tett látogatásaikor. A zeneóriást szoros szálak fűzték a kastély gazdájához és nem utolsósorban a Brunszvik-lányokhoz is. A zenetörténet mintegy tizenkét művét köti ide, köztük az Appassionata szonátát és a jól ismert Holdfény szonátát is.

A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estje

2011. július 23. 19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Fodor Gabriella (szoprán), Ócsai Annamária (alt), Nyári Zoltán (tenor), Sebestyén Miklós (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)
Vez.: Kocsis Zoltán

Beethoven: István király nyitány, op. 117; IX. szimfónia, d-moll, op. 125

2011. július 30. 19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja

Km.: Sümegi Eszter (szoprán)
Vez.: Medveczky Ádám

Beethoven: III., Leonóra nyitány, op. 72a; "Ah! perfido" - koncertária, op. 65; V. szimfónia, c-moll, op. 67

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.