Klasszikus

Az igazi Mozart

2008.03.15. 00:00
Ajánlom
Tekinthető-e autentikusnak az a portré, amelyet 18 évvel a modell halála, és 36 évvel a vele való találkozás után festenek? Az emlékezet csalfa jószág. Cliff Eisen, a londoni King’s College Mozart-kutatója bebizonyította, hogy a csokigolyóra, porcelántányérra, pólóra és még ki tudja, milyen egyéb használati tárgyra nyomott, az ifjú Wolfgangot ábrázoló képnek nem sok köze lehet a komponistához.

A kijelentést két, eddig lappangó festmény bizonyítja, amelyek hitelességét levelek bizonyítják.

Az egyiket 1783-ban festette ajándékképp - az Esz-dúr szerenádért (K375) - Joseph Hickel udvari festő, Mozart bécsi évei alatt, közvetlenül a Constanzéval kötött házassága után. (A 47 x 35 cm méretű képet felbukkanása után azonnal kétmillió fontra biztosították.) A kutató a képen viselt piros kabátra és a gyöngyház gombra Cliff Eisen egy 1782-es, Martha Elisabeth von Waldstätten bárónőnek küldött. levélben talált utalást: „A gyönyörű piros kabát nagyon megtetszett, hálás lennék, ha tudatná, hol kapható és mennyibe kerül, mert sajnos elfelejtettem. Annyira elbűvölt (a kabát), hogy az árát nem is figyeltem” – írta Mozart. „Szükségem van egy olyan kabátra, már csak a gombok miatt is - és ilyen gombokat rég keresek - megéri az árát. Gyöngyház gombok, a szélükön fehér, középen pedig egy gyönyörű sárga kővel.” Röviddel ezután pedig köszönőlevelet írt a bárónőnek: „Köszönöm kegyelmességednek, hogy a gyönyörű kabát beszerzésének gondjait azonnal magára vállalta.”

A másik kép 1764-ből származik, és a nyolcéves csodagyereket testvérével, Nannerllel ábrázolja. A lány azt az elegáns fehér ruhát viseli, amelyet apjuk egy levelében említ megjegyezve, milyen szépen voltak a gyerekek felöltözve. A ruhákat Leopold Mozart az 1760-as években vásárolta Londonban, azoknak a fellépéseknek az alkalmával, amikor a gyermek Wolfgang III. György és Charlotte királyné előtt játszott.

A festményeket jelenlegi amerikai tulajdonosa Leopold Mozart közeli barátja, Johann Lorenz Hagenauer leszármazottjaitól vásárolta, és egyébként fogalma sem volt, milyen értéket birtokol. A két család tagjai megemlítődnek egymás naplóiban, már csak a Hagenauer és a Mozart gyerekek azonos életkora miatt is.

Cliff Eisen szerint a személyes és a szakmai kapcsolatok – Hagenauer ugyanis bankár és háztulajdonos volt, Salzburgban Mozarték is béreltek tőle ingatlant – indokolhatják azt, hogy a zeneszerző családjából néhány tárgy a Hagenauer família tulajdonába került át.

Eddig meglehetősen kevés hiteles Mozart-portrét tartottak számon: Doris Stock 1789-ben Drezdában készített rézkarcát, Leonhard Posch 1788-ban Bécsben készített kis viasz domborművét, Mozart sógora, Joseph Lange befejezetlen olajfestményét az 1782 és 1787 közötti időszakból, illetve Barbara Kraft a zeneszerző halála után készített képét.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.