Klasszikus

Az igazi Mozart

2008.03.15. 00:00
Ajánlom
Tekinthető-e autentikusnak az a portré, amelyet 18 évvel a modell halála, és 36 évvel a vele való találkozás után festenek? Az emlékezet csalfa jószág. Cliff Eisen, a londoni King’s College Mozart-kutatója bebizonyította, hogy a csokigolyóra, porcelántányérra, pólóra és még ki tudja, milyen egyéb használati tárgyra nyomott, az ifjú Wolfgangot ábrázoló képnek nem sok köze lehet a komponistához.

A kijelentést két, eddig lappangó festmény bizonyítja, amelyek hitelességét levelek bizonyítják.

Az egyiket 1783-ban festette ajándékképp - az Esz-dúr szerenádért (K375) - Joseph Hickel udvari festő, Mozart bécsi évei alatt, közvetlenül a Constanzéval kötött házassága után. (A 47 x 35 cm méretű képet felbukkanása után azonnal kétmillió fontra biztosították.) A kutató a képen viselt piros kabátra és a gyöngyház gombra Cliff Eisen egy 1782-es, Martha Elisabeth von Waldstätten bárónőnek küldött. levélben talált utalást: „A gyönyörű piros kabát nagyon megtetszett, hálás lennék, ha tudatná, hol kapható és mennyibe kerül, mert sajnos elfelejtettem. Annyira elbűvölt (a kabát), hogy az árát nem is figyeltem” – írta Mozart. „Szükségem van egy olyan kabátra, már csak a gombok miatt is - és ilyen gombokat rég keresek - megéri az árát. Gyöngyház gombok, a szélükön fehér, középen pedig egy gyönyörű sárga kővel.” Röviddel ezután pedig köszönőlevelet írt a bárónőnek: „Köszönöm kegyelmességednek, hogy a gyönyörű kabát beszerzésének gondjait azonnal magára vállalta.”

A másik kép 1764-ből származik, és a nyolcéves csodagyereket testvérével, Nannerllel ábrázolja. A lány azt az elegáns fehér ruhát viseli, amelyet apjuk egy levelében említ megjegyezve, milyen szépen voltak a gyerekek felöltözve. A ruhákat Leopold Mozart az 1760-as években vásárolta Londonban, azoknak a fellépéseknek az alkalmával, amikor a gyermek Wolfgang III. György és Charlotte királyné előtt játszott.

A festményeket jelenlegi amerikai tulajdonosa Leopold Mozart közeli barátja, Johann Lorenz Hagenauer leszármazottjaitól vásárolta, és egyébként fogalma sem volt, milyen értéket birtokol. A két család tagjai megemlítődnek egymás naplóiban, már csak a Hagenauer és a Mozart gyerekek azonos életkora miatt is.

Cliff Eisen szerint a személyes és a szakmai kapcsolatok – Hagenauer ugyanis bankár és háztulajdonos volt, Salzburgban Mozarték is béreltek tőle ingatlant – indokolhatják azt, hogy a zeneszerző családjából néhány tárgy a Hagenauer família tulajdonába került át.

Eddig meglehetősen kevés hiteles Mozart-portrét tartottak számon: Doris Stock 1789-ben Drezdában készített rézkarcát, Leonhard Posch 1788-ban Bécsben készített kis viasz domborművét, Mozart sógora, Joseph Lange befejezetlen olajfestményét az 1782 és 1787 közötti időszakból, illetve Barbara Kraft a zeneszerző halála után készített képét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.
Klasszikus gyász

50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia zeneszerző

Az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia oktatója hosszan tartó betegség után, életének 51. évében távozott az élők sorából.