Klasszikus

Az igazi Mozart

2008.03.15. 00:00
Ajánlom
Tekinthető-e autentikusnak az a portré, amelyet 18 évvel a modell halála, és 36 évvel a vele való találkozás után festenek? Az emlékezet csalfa jószág. Cliff Eisen, a londoni King’s College Mozart-kutatója bebizonyította, hogy a csokigolyóra, porcelántányérra, pólóra és még ki tudja, milyen egyéb használati tárgyra nyomott, az ifjú Wolfgangot ábrázoló képnek nem sok köze lehet a komponistához.

A kijelentést két, eddig lappangó festmény bizonyítja, amelyek hitelességét levelek bizonyítják.

Az egyiket 1783-ban festette ajándékképp - az Esz-dúr szerenádért (K375) - Joseph Hickel udvari festő, Mozart bécsi évei alatt, közvetlenül a Constanzéval kötött házassága után. (A 47 x 35 cm méretű képet felbukkanása után azonnal kétmillió fontra biztosították.) A kutató a képen viselt piros kabátra és a gyöngyház gombra Cliff Eisen egy 1782-es, Martha Elisabeth von Waldstätten bárónőnek küldött. levélben talált utalást: „A gyönyörű piros kabát nagyon megtetszett, hálás lennék, ha tudatná, hol kapható és mennyibe kerül, mert sajnos elfelejtettem. Annyira elbűvölt (a kabát), hogy az árát nem is figyeltem” – írta Mozart. „Szükségem van egy olyan kabátra, már csak a gombok miatt is - és ilyen gombokat rég keresek - megéri az árát. Gyöngyház gombok, a szélükön fehér, középen pedig egy gyönyörű sárga kővel.” Röviddel ezután pedig köszönőlevelet írt a bárónőnek: „Köszönöm kegyelmességednek, hogy a gyönyörű kabát beszerzésének gondjait azonnal magára vállalta.”

A másik kép 1764-ből származik, és a nyolcéves csodagyereket testvérével, Nannerllel ábrázolja. A lány azt az elegáns fehér ruhát viseli, amelyet apjuk egy levelében említ megjegyezve, milyen szépen voltak a gyerekek felöltözve. A ruhákat Leopold Mozart az 1760-as években vásárolta Londonban, azoknak a fellépéseknek az alkalmával, amikor a gyermek Wolfgang III. György és Charlotte királyné előtt játszott.

A festményeket jelenlegi amerikai tulajdonosa Leopold Mozart közeli barátja, Johann Lorenz Hagenauer leszármazottjaitól vásárolta, és egyébként fogalma sem volt, milyen értéket birtokol. A két család tagjai megemlítődnek egymás naplóiban, már csak a Hagenauer és a Mozart gyerekek azonos életkora miatt is.

Cliff Eisen szerint a személyes és a szakmai kapcsolatok – Hagenauer ugyanis bankár és háztulajdonos volt, Salzburgban Mozarték is béreltek tőle ingatlant – indokolhatják azt, hogy a zeneszerző családjából néhány tárgy a Hagenauer família tulajdonába került át.

Eddig meglehetősen kevés hiteles Mozart-portrét tartottak számon: Doris Stock 1789-ben Drezdában készített rézkarcát, Leonhard Posch 1788-ban Bécsben készített kis viasz domborművét, Mozart sógora, Joseph Lange befejezetlen olajfestményét az 1782 és 1787 közötti időszakból, illetve Barbara Kraft a zeneszerző halála után készített képét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egymást húzták fölfelé – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.