Klasszikus

Az igazmondó

2006.02.09. 00:00
Ajánlom
TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN ÉNEKEI KOBZOS KISS TAMÁS ELŐADÁSÁBAN, TANULMÁNYOKKAL - CD-ROM. Budapest, 2006. Ára: 6000 Ft.

Nagy népszerűségnek örvendtek Tinódi Sebestyénnek a kor legjelesebb eseményeiről igen pontosan beszámoló énekei, mondhatnánk, végvári haditudósításai. Dallamra írott, könnyen megjegyezhető és emiatt szájhagyomány útján is terjedő énekeinek gyűjteménye Cronica címmel Kolozsvárott látott napvilágot.

Első "hivatásos" költőnk (és riporterünk) épp 450 évvel ezelőtt halt meg Sárvárott. Olyan ünnep ez, mint Balassié volt két évvel ezelőtt, gondolhatnánk, de biztosan nem lesz olyan. Még megközelítőleg sem. Talán egyedül az Arcanum kiadványa figyelmeztet majd az évfordulóra. A Kobzos Kiss Tamás és Lantos Szabó István lantművész felvételeit tartalmazó CDROM különleges teljesítmény, hiszen kilencórányi zene szólal meg a korongról. Tinódi énekeinek gyűjteménye 1554-ben jelent meg. Az új lemezen ebből négy rész teljes terjedelmében meghallgatható, az összes többiből pedig nagyobb részleteket rögzítettek. Az összes versszöveget elolvashatjuk egy életrajz és két fontos tanulmány kíséretében. Fontos ez a lemez, hiszen Tinódi örökségének talán legfontosabb sora ma is időszerű: "Sem adományért, sem barátságért, sem félelemért hamisat be nem írtam, azmi keveset írtam, mind igazat írtam."

Tinódi Lantos Sebestyén, a XVI. századbeli vándorénekes, a kor legjelentősebb énekmondója valószínűleg a Baranya vármegyei (esetleg a Fejér megyei) Tinódon született 1510 körül. Iskolákat járt, tudott latinul, értett a hangjegyekhez is; magát literátusnak, deáknak, azaz tanult embernek, továbbá lantosnak írja: énekeihez dallamokat is szerzett, s lanttal kísérve elő is adta pártfogói, háza népe és vendégei meg a várnép előtt. Lehet, hogy kezdetben vitézi pályán volt, talán Török Bálint szolgálatában, s amikor kézsebe miatt hadi szolgálatra alkalmatlanná lett, akkor lett énekszerzővé. Első fennmaradt művét, a Jázonról szóló históriáját, amely 1537 körül keletkezett, a versfejek tanúsága szerint Dombóvárt, bal kezének sérülése miatt kínlódva szerzette. Dombóvár akkor Török Bálinté volt, és Tinódit a következő években e hatalmas főúr udvarában látjuk Szigetváron. Mint íródeák az úrfiak nevelőjeként szolgálhatott. Buda eleste és urának török fogságba jutása (1541) fordulópontot jelentett életében. Ekkor vált "politikai költővé". Mivel a Török család Szigetből nemsokára békésebb vidékre tette át lakóhelyét, Tinódi is elhagyta a déli országrészt. 1548 végén Kassán telepedett meg, Czeczei Lénárt városkapitány oltalma alatt. A Kovács utcában házat és szőlőt kapott, polgárjogot (nemesi rangot) szerzett, énekeit írta, melyeknek anyagáért el-elrándult az országgyűlések, ütközetek színhelyeire. "Sokat fáradtam, futostam, tudakoztam, sokat is költöttem" - vallotta.

Kassa városában addig maradt, míg kötetének nyomdai munkálatai Erdélybe nem szólították. Élete utolsó napjait Nádasdy pártfogoltjaként Sárvár közelében töltötte. 1556 januárjában halt meg. A közeli Sár faluban temették el. A korabeli beszámoló szerint "megvetvén ezt a halandó muzsikát, elment a mennybéliekhez, hogy ott az angyalok között sokkal jobbat tanuljon".

"Örök vétek szakkönyvtárak mélyére száműzni ezt a költészetet. Tömegkiadásokban kellene újra meg újra kinyomtatni, mint Aranyt vagy Petőfit" - írta könyvében Nemeskürty István. Mintha ezt az óhajt teljesítette volna az Arcanum. Erről a lemezről, amelynek hangfelvételei a Katolikus Rádióban készültek, elmondható, hogy hallgatni - ahogy a lantos deák mondaná - gyönyörűség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.