Klasszikus

Az igazmondó

2006.02.09. 00:00
Ajánlom
TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN ÉNEKEI KOBZOS KISS TAMÁS ELŐADÁSÁBAN, TANULMÁNYOKKAL - CD-ROM. Budapest, 2006. Ára: 6000 Ft.

Nagy népszerűségnek örvendtek Tinódi Sebestyénnek a kor legjelesebb eseményeiről igen pontosan beszámoló énekei, mondhatnánk, végvári haditudósításai. Dallamra írott, könnyen megjegyezhető és emiatt szájhagyomány útján is terjedő énekeinek gyűjteménye Cronica címmel Kolozsvárott látott napvilágot.

Első "hivatásos" költőnk (és riporterünk) épp 450 évvel ezelőtt halt meg Sárvárott. Olyan ünnep ez, mint Balassié volt két évvel ezelőtt, gondolhatnánk, de biztosan nem lesz olyan. Még megközelítőleg sem. Talán egyedül az Arcanum kiadványa figyelmeztet majd az évfordulóra. A Kobzos Kiss Tamás és Lantos Szabó István lantművész felvételeit tartalmazó CDROM különleges teljesítmény, hiszen kilencórányi zene szólal meg a korongról. Tinódi énekeinek gyűjteménye 1554-ben jelent meg. Az új lemezen ebből négy rész teljes terjedelmében meghallgatható, az összes többiből pedig nagyobb részleteket rögzítettek. Az összes versszöveget elolvashatjuk egy életrajz és két fontos tanulmány kíséretében. Fontos ez a lemez, hiszen Tinódi örökségének talán legfontosabb sora ma is időszerű: "Sem adományért, sem barátságért, sem félelemért hamisat be nem írtam, azmi keveset írtam, mind igazat írtam."

Tinódi Lantos Sebestyén, a XVI. századbeli vándorénekes, a kor legjelentősebb énekmondója valószínűleg a Baranya vármegyei (esetleg a Fejér megyei) Tinódon született 1510 körül. Iskolákat járt, tudott latinul, értett a hangjegyekhez is; magát literátusnak, deáknak, azaz tanult embernek, továbbá lantosnak írja: énekeihez dallamokat is szerzett, s lanttal kísérve elő is adta pártfogói, háza népe és vendégei meg a várnép előtt. Lehet, hogy kezdetben vitézi pályán volt, talán Török Bálint szolgálatában, s amikor kézsebe miatt hadi szolgálatra alkalmatlanná lett, akkor lett énekszerzővé. Első fennmaradt művét, a Jázonról szóló históriáját, amely 1537 körül keletkezett, a versfejek tanúsága szerint Dombóvárt, bal kezének sérülése miatt kínlódva szerzette. Dombóvár akkor Török Bálinté volt, és Tinódit a következő években e hatalmas főúr udvarában látjuk Szigetváron. Mint íródeák az úrfiak nevelőjeként szolgálhatott. Buda eleste és urának török fogságba jutása (1541) fordulópontot jelentett életében. Ekkor vált "politikai költővé". Mivel a Török család Szigetből nemsokára békésebb vidékre tette át lakóhelyét, Tinódi is elhagyta a déli országrészt. 1548 végén Kassán telepedett meg, Czeczei Lénárt városkapitány oltalma alatt. A Kovács utcában házat és szőlőt kapott, polgárjogot (nemesi rangot) szerzett, énekeit írta, melyeknek anyagáért el-elrándult az országgyűlések, ütközetek színhelyeire. "Sokat fáradtam, futostam, tudakoztam, sokat is költöttem" - vallotta.

Kassa városában addig maradt, míg kötetének nyomdai munkálatai Erdélybe nem szólították. Élete utolsó napjait Nádasdy pártfogoltjaként Sárvár közelében töltötte. 1556 januárjában halt meg. A közeli Sár faluban temették el. A korabeli beszámoló szerint "megvetvén ezt a halandó muzsikát, elment a mennybéliekhez, hogy ott az angyalok között sokkal jobbat tanuljon".

"Örök vétek szakkönyvtárak mélyére száműzni ezt a költészetet. Tömegkiadásokban kellene újra meg újra kinyomtatni, mint Aranyt vagy Petőfit" - írta könyvében Nemeskürty István. Mintha ezt az óhajt teljesítette volna az Arcanum. Erről a lemezről, amelynek hangfelvételei a Katolikus Rádióban készültek, elmondható, hogy hallgatni - ahogy a lantos deák mondaná - gyönyörűség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.