Klasszikus

Az improvizácó a zenész legfontosabb eszköze

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
Az olasz improvisso (váratlan) szóból eredő kifejezés tulajdonképpen az élet minden területére alkalmazható. Lényeges hogy tudjuk mit is jelent, mi áll a kifejezés mögött: a váratlan helyzetek megoldása, reagálás a megadott tudás alapján.

Fontos kiemelni, hogy megfelelő háttértudás nélkül nem lehet improvizálni. Zenei vonatkoztatásban ismerni kell az adott stílust, megfelelő technikai, illetve dallamvilági felkészültség segítségével.

A jazz zenében mindennaposak a rögtönzések. Tulajdonképpen a stílus alap alkotó eleme, míg a komolyzene sokkal kötöttebb (bár e stílus bizonyos korszakaiban is feltűnik az improvizáció). Ugyan lejegyzett zenéről beszélhetünk, mégis minden koncert más. Szinte lehetetlen kétszer egymás után lejátszani ugyanúgy egy zenei motívumot. Ez teszi egyedivé, megismételehtettlenné ezt a művészeti formát.

A jazzkoncerten "születő" darabok, bár kötöttek, tele vannak improvizatív elemekkel. Azonnali visszajelzést kapunk mikor először találkozunk a közönséggel. Szinte érezzük milyen a hangulat a színpad körül és ehhez kell bizonyos mértékben az előadásmódunkat is igazítani. Ha a művész kísérettel koncertezik, fel kell készülni a kísérő zenész, zenészek viselkedéseinek, hangulatának, stressztűrő képességeinek változásaira.

Tulajdonképpen a szólista, bármennyire is a középpontot képviseli a színpadon, a teljes darab alatt improvizál, hisz bár a zenekar őt kíséri, az egy a tömeg ellen felállásban neki kell alkalmazkodnia. Természetesen a karmester feladata hogy "zökkenő mentesen" élvezze a koncertet a közönség és a művészek. Az improvizációra való felkészülés elengedhetetlen kelléke a merészség. Tudni kell elszakadni a kottától és átlépni egy másik világba.

Ezt a világot magunk építjük fel a már eddigi tapasztalatok alapján. Egészen kis korban észrevehető az improvizáció fontossága. A kisgyerek lát valamit és otthon megpróbálja utánozni a mozdulatokat, cselekvéseket. Zenei példaként az ütős irodalomban egyre többször alkalmazott zeneszerzői kívánság az improvizáció.

A háttéranyag az eddig megtanult művek, technikai felkészülés mely segítségével szabadon "játszatunk" a hangszereken. Nélküle a változatosságot veszítjük el. Igazán íze az improvizációnak akkor lehet, ha az ember nem azt adja elő melyet begyakorolt, és emiatt koncerthelyzetben lehet, hogy ront, hanem a szabad rögtönzés. Szabadon játszhat és tudja, hogy abban a pillanatban nincs felelőssége, nincs rontási lehetősége, teljesen önmaga lehet. Ez a szabadság érzése!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.