Klasszikus

Az InterSpheres Trio Magyarországon

2014.06.10. 12:16
Ajánlom
Az Amerikai Egyesült Államokban megalakult kortárs zenei együttes június 15-én 18 órakor debütál a FUGA-ban. A Trio tagjai származásukra alapozva erősíteni kívánják a két ország kulturális kapcsolatait.

A kimagasló szakmai eredménnyekkel rendelkező fiatal művészek önállóan és kamarapartenerekként is elkötelezett hívei a kortárs zene népszerűsítésének. Bemutatkozó koncertjükön a FUGA Budapesti Építészeti Központban, az együttes az amerikai kortárs szóló és kamarairodalomból válogat, mely során elhangzik Dan Tramte "i/o" és Horváth Balázs "Dualith" című triójának magyarországi bemutatója is, melyeket külön ez alkalomra komponált a két zeneszerző.

Az InterSpheres Trio 2013-ban alakult. Az együttes tagjai Lisa Bost-Sandberg (fuvola), Polgár Éva (zongora) és Jacob Harpster (ütőhangszerek). Valamennyien a University of North Texas mester, illetve doktori képzésének végzős hallgatói. Az InterSpheres név kettős metafórát rejt magában. Első jelentésében utal a hangszerek variálható összeállításából fakadó lehetőségekre mind darab választásban, mind a művek stílusjegyeinek változatosságában. Második jelentésében kifejezi a nemzetek közti összetartozást a zene, s azon belül is a kortárs zene szféráján keresztül. Első magyarországi turnéján a Trio június 14-22 között Budapesten kívül Kecskeméten, Visegrádon és Zebegényben ad kortárs zenei hangversenyeket. Koncert tevékenységét az együttes zenepedagógiai előadással, egyéni hangszeres illetve zeneszerzés órákkal, és mesterkurzussal egészíti ki Budapesten a Járdányi Pál Zeneiskolában, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban. Az együttes magyarországi körútja a budapesti Amerikai Nagykövetség és a University of North Texas anyagi hozzájárulásával, továbbá a magyarországi fogadóintézmények és magánszemélyek szíves támogatásával jöhetett létre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.