Klasszikus

Az InterSpheres Trio Magyarországon

2014.06.10. 12:16
Ajánlom
Az Amerikai Egyesült Államokban megalakult kortárs zenei együttes június 15-én 18 órakor debütál a FUGA-ban. A Trio tagjai származásukra alapozva erősíteni kívánják a két ország kulturális kapcsolatait.

A kimagasló szakmai eredménnyekkel rendelkező fiatal művészek önállóan és kamarapartenerekként is elkötelezett hívei a kortárs zene népszerűsítésének. Bemutatkozó koncertjükön a FUGA Budapesti Építészeti Központban, az együttes az amerikai kortárs szóló és kamarairodalomból válogat, mely során elhangzik Dan Tramte "i/o" és Horváth Balázs "Dualith" című triójának magyarországi bemutatója is, melyeket külön ez alkalomra komponált a két zeneszerző.

Az InterSpheres Trio 2013-ban alakult. Az együttes tagjai Lisa Bost-Sandberg (fuvola), Polgár Éva (zongora) és Jacob Harpster (ütőhangszerek). Valamennyien a University of North Texas mester, illetve doktori képzésének végzős hallgatói. Az InterSpheres név kettős metafórát rejt magában. Első jelentésében utal a hangszerek variálható összeállításából fakadó lehetőségekre mind darab választásban, mind a művek stílusjegyeinek változatosságában. Második jelentésében kifejezi a nemzetek közti összetartozást a zene, s azon belül is a kortárs zene szféráján keresztül. Első magyarországi turnéján a Trio június 14-22 között Budapesten kívül Kecskeméten, Visegrádon és Zebegényben ad kortárs zenei hangversenyeket. Koncert tevékenységét az együttes zenepedagógiai előadással, egyéni hangszeres illetve zeneszerzés órákkal, és mesterkurzussal egészíti ki Budapesten a Járdányi Pál Zeneiskolában, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban. Az együttes magyarországi körútja a budapesti Amerikai Nagykövetség és a University of North Texas anyagi hozzájárulásával, továbbá a magyarországi fogadóintézmények és magánszemélyek szíves támogatásával jöhetett létre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.