Klasszikus

Az Ismeretlen(?) Zongorista sikerei Délkelet-Ázsiában

2005.12.20. 00:00
Ajánlom
Thaiföldöt, Kínát és Indonéziát érintette délkelet-ázsiai turnéja során az Ismeretlen(?) Zongorista, aki tegnap, december 19-én érkezett vissza november 30-án kezdődött sikeres koncertkörútjáról.

Az ázsiai meghívások egy része az Ismeretlen Zongorista Steinway Artist kitüntetésének volt köszönhető, amelyet a Steinway zongoragyár magyarországi képviseletétől vehetett át a művész 2005. november 26-án.

Az Ismeretlen(?) Zongorista december 3-án és 4-én Bangkokban lépett fel, valamint mesterkurzust tartott a Bangkoki Zeneművészeti Egyetemen. A 4-i koncerten ráadásként eljátszotta a thai uralkodó "Love in Spring" című szerzeményét, amellyel hatalmas sikert aratott. (Őfelsége gitározik, zongorázik, szaxofonozik, komponál, és kedveli a jazzt). Az Ismeretlen(?) Zongorista december 5-én Kunmingban (Kína) adott hangversenyt a helyi Városi Színházban, amelyről koncertfilmet is készítettek. A hatmilliós város kulturális alpolgármestere a koncert után úgy nyilatkozott: amióta ő él, zongoraművész még nem adott olyan nagysikerű koncertet „az örök tavasz városaként” is ismert Kunmingban, mint az Ismeretlen(?) Zongorista.

December 6-án a művész mesterkurzust tartott a Kunmingi Egyetem Zeneművészeti fakultásán, majd aznap este Qujingben (Kína) lépett fel a helyi Városi Színházban. A koncert közepén tizenöt zongorát helyeztek el a színpadon, s az Ismeretlen(?) Zongorista – rövid improvizáció után – a helyi zeneiskola növendékeivel közösen játszott. A qujingi közönség lelkesedésére jellemző volt, hogy Mendelssohn – Liszt és Horowitz által átdolgozott – Nászindulójának virtuózabb részeit már a darab közben tapssal jutalmazta. A koncert után a város polgármestere külön üdvözölte az Ismeretlen(?) Zongoristát és megköszönte neki az estét. A kínai koncerteket 30-40 perces dedikálás követte.

A turné következő állomása Jakarta volt: az Ismeretlen (?) Zongorista december 9-én az Erasmus Huis-ban, Jakarta legjobb akusztikájú koncerttermében lépett a közönség elé. A koncerten jelen volt Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete és családja, az olasz és a holland nagykövet, valamint Jakarta több köztiszteletben álló személyisége. December 11-én a jakartai Bank Mandiri Múzeumban, az óváros újjáépítésére érkezett pályázatok nyerteseinek díjátadó ünnepségén adott rövid hangversenyt.

December 17-én a Metro TV reggeli, élő műsorában került sor annak a zongoraátiratának az ősbemutatójára, amelyet az Ismeretlen(?) Zongorista által készített az Indonesia Pusaka-ra (ez az indonézek „Szózata”). A művész ezt eredeti formájában először 2004 októberében játszotta Jakartában, majd a tragikus decemberi események hatására átdolgozta a művet. Az átiratban kifejezésre jut a hétköznapok Indonéziájának hangulata, a szökőár váratlan pusztítása, a természet
újjáéledése és az indonéz nemzet talpra állása.

A koncertek elején improvizációk hangzottak el ismert témákra, majd két Bach-kantáta átirata következett. Ezután Chopin c-moll nocturne-jét (op. 48 No.1) játszotta a művész. A koncertet Liszt virtuóz művei zárták: a II. és a VI. Magyar rapszódia, valamint Mendelssohn Nászindulójának Liszt-Horowitz átirata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.