Klasszikus

Az Ismeretlen(?) Zongorista sikerei Délkelet-Ázsiában

2005.12.20. 00:00
Ajánlom
Thaiföldöt, Kínát és Indonéziát érintette délkelet-ázsiai turnéja során az Ismeretlen(?) Zongorista, aki tegnap, december 19-én érkezett vissza november 30-án kezdődött sikeres koncertkörútjáról.

Az ázsiai meghívások egy része az Ismeretlen Zongorista Steinway Artist kitüntetésének volt köszönhető, amelyet a Steinway zongoragyár magyarországi képviseletétől vehetett át a művész 2005. november 26-án.

Az Ismeretlen(?) Zongorista december 3-án és 4-én Bangkokban lépett fel, valamint mesterkurzust tartott a Bangkoki Zeneművészeti Egyetemen. A 4-i koncerten ráadásként eljátszotta a thai uralkodó "Love in Spring" című szerzeményét, amellyel hatalmas sikert aratott. (Őfelsége gitározik, zongorázik, szaxofonozik, komponál, és kedveli a jazzt). Az Ismeretlen(?) Zongorista december 5-én Kunmingban (Kína) adott hangversenyt a helyi Városi Színházban, amelyről koncertfilmet is készítettek. A hatmilliós város kulturális alpolgármestere a koncert után úgy nyilatkozott: amióta ő él, zongoraművész még nem adott olyan nagysikerű koncertet „az örök tavasz városaként” is ismert Kunmingban, mint az Ismeretlen(?) Zongorista.

December 6-án a művész mesterkurzust tartott a Kunmingi Egyetem Zeneművészeti fakultásán, majd aznap este Qujingben (Kína) lépett fel a helyi Városi Színházban. A koncert közepén tizenöt zongorát helyeztek el a színpadon, s az Ismeretlen(?) Zongorista – rövid improvizáció után – a helyi zeneiskola növendékeivel közösen játszott. A qujingi közönség lelkesedésére jellemző volt, hogy Mendelssohn – Liszt és Horowitz által átdolgozott – Nászindulójának virtuózabb részeit már a darab közben tapssal jutalmazta. A koncert után a város polgármestere külön üdvözölte az Ismeretlen(?) Zongoristát és megköszönte neki az estét. A kínai koncerteket 30-40 perces dedikálás követte.

A turné következő állomása Jakarta volt: az Ismeretlen (?) Zongorista december 9-én az Erasmus Huis-ban, Jakarta legjobb akusztikájú koncerttermében lépett a közönség elé. A koncerten jelen volt Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete és családja, az olasz és a holland nagykövet, valamint Jakarta több köztiszteletben álló személyisége. December 11-én a jakartai Bank Mandiri Múzeumban, az óváros újjáépítésére érkezett pályázatok nyerteseinek díjátadó ünnepségén adott rövid hangversenyt.

December 17-én a Metro TV reggeli, élő műsorában került sor annak a zongoraátiratának az ősbemutatójára, amelyet az Ismeretlen(?) Zongorista által készített az Indonesia Pusaka-ra (ez az indonézek „Szózata”). A művész ezt eredeti formájában először 2004 októberében játszotta Jakartában, majd a tragikus decemberi események hatására átdolgozta a művet. Az átiratban kifejezésre jut a hétköznapok Indonéziájának hangulata, a szökőár váratlan pusztítása, a természet
újjáéledése és az indonéz nemzet talpra állása.

A koncertek elején improvizációk hangzottak el ismert témákra, majd két Bach-kantáta átirata következett. Ezután Chopin c-moll nocturne-jét (op. 48 No.1) játszotta a művész. A koncertet Liszt virtuóz művei zárták: a II. és a VI. Magyar rapszódia, valamint Mendelssohn Nászindulójának Liszt-Horowitz átirata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.