Klasszikus

Az Ismeretlen(?) Zongorista sikerei Délkelet-Ázsiában

2005.12.20. 00:00
Ajánlom
Thaiföldöt, Kínát és Indonéziát érintette délkelet-ázsiai turnéja során az Ismeretlen(?) Zongorista, aki tegnap, december 19-én érkezett vissza november 30-án kezdődött sikeres koncertkörútjáról.

Az ázsiai meghívások egy része az Ismeretlen Zongorista Steinway Artist kitüntetésének volt köszönhető, amelyet a Steinway zongoragyár magyarországi képviseletétől vehetett át a művész 2005. november 26-án.

Az Ismeretlen(?) Zongorista december 3-án és 4-én Bangkokban lépett fel, valamint mesterkurzust tartott a Bangkoki Zeneművészeti Egyetemen. A 4-i koncerten ráadásként eljátszotta a thai uralkodó "Love in Spring" című szerzeményét, amellyel hatalmas sikert aratott. (Őfelsége gitározik, zongorázik, szaxofonozik, komponál, és kedveli a jazzt). Az Ismeretlen(?) Zongorista december 5-én Kunmingban (Kína) adott hangversenyt a helyi Városi Színházban, amelyről koncertfilmet is készítettek. A hatmilliós város kulturális alpolgármestere a koncert után úgy nyilatkozott: amióta ő él, zongoraművész még nem adott olyan nagysikerű koncertet „az örök tavasz városaként” is ismert Kunmingban, mint az Ismeretlen(?) Zongorista.

December 6-án a művész mesterkurzust tartott a Kunmingi Egyetem Zeneművészeti fakultásán, majd aznap este Qujingben (Kína) lépett fel a helyi Városi Színházban. A koncert közepén tizenöt zongorát helyeztek el a színpadon, s az Ismeretlen(?) Zongorista – rövid improvizáció után – a helyi zeneiskola növendékeivel közösen játszott. A qujingi közönség lelkesedésére jellemző volt, hogy Mendelssohn – Liszt és Horowitz által átdolgozott – Nászindulójának virtuózabb részeit már a darab közben tapssal jutalmazta. A koncert után a város polgármestere külön üdvözölte az Ismeretlen(?) Zongoristát és megköszönte neki az estét. A kínai koncerteket 30-40 perces dedikálás követte.

A turné következő állomása Jakarta volt: az Ismeretlen (?) Zongorista december 9-én az Erasmus Huis-ban, Jakarta legjobb akusztikájú koncerttermében lépett a közönség elé. A koncerten jelen volt Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete és családja, az olasz és a holland nagykövet, valamint Jakarta több köztiszteletben álló személyisége. December 11-én a jakartai Bank Mandiri Múzeumban, az óváros újjáépítésére érkezett pályázatok nyerteseinek díjátadó ünnepségén adott rövid hangversenyt.

December 17-én a Metro TV reggeli, élő műsorában került sor annak a zongoraátiratának az ősbemutatójára, amelyet az Ismeretlen(?) Zongorista által készített az Indonesia Pusaka-ra (ez az indonézek „Szózata”). A művész ezt eredeti formájában először 2004 októberében játszotta Jakartában, majd a tragikus decemberi események hatására átdolgozta a művet. Az átiratban kifejezésre jut a hétköznapok Indonéziájának hangulata, a szökőár váratlan pusztítása, a természet
újjáéledése és az indonéz nemzet talpra állása.

A koncertek elején improvizációk hangzottak el ismert témákra, majd két Bach-kantáta átirata következett. Ezután Chopin c-moll nocturne-jét (op. 48 No.1) játszotta a művész. A koncertet Liszt virtuóz művei zárták: a II. és a VI. Magyar rapszódia, valamint Mendelssohn Nászindulójának Liszt-Horowitz átirata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.