Klasszikus

Az Izraeli Kamarazenekar Bayreuthban

2010.10.06. 15:36
Ajánlom
Az egyetlen koncert során valószínűleg Wagner kompozíció is elhangzik 2011-ben, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.

Az Izraeli Kamarazenekar hangversenyét 2011. július 26-ra tűzték ki, bár a részletek egyeztetése még hátra van, de egészen rendhagyó módon egy Wagner-művet is terveznek előadni. Izraelben a holokausztot követően ugyanis teljes bojkott érvényesült Wagner és a harmadik birodalom más zeneszerzőinek műveivel kapcsolatban, minthogy Wagner írásaiban az antiszemitizmus virulensen megjelenik, ami ideológiai támpont volt Hitler számára. Daniel Barenboim izraeli-argentin karmestert, Zubin Mehtát, Jascha Heifetzet és más zsidó származású muzsikusokat is kifütyültek, ha Wagner vagy Richard Strauss alkotásait próbálták megszólaltatni. 

Wagner dédunokái, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier, a játékok intendánsai nem mentegetik a zeneszerzőt, hanem a múlt feltárására, a történeti tények vizsgálatára törekszenek - ez is segítette a kapcsolatfelvételt. Az Izraeli Kamarazenekart egyébként Katharina Wagner hívta meg, a kezdeményezést Nicolaus Richter, a város kulturális tanácsosa is támogatja, a meghívás és vendégszereplés tényét pedig Erella Talmi, a zenekar igazgatója is megerősítette. Az Izraeli Kamarazenekar osztrák vezető karmestere, Roberto Paternostro egyetértett Erella Talmival abban, hogy értékelik a meghívást, fellépésük a nyitás, a közeledés reményéről tanúskodik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.