Klasszikus

Az NFZ-é a hónap lemeze a BBC Magazinban

2010.08.18. 14:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok márciusban megjelent Bartók CD-jét a brit szaklap harminckét kritikusa választotta ki.

A sorozat tizenhatodik lemezén két olyan mű hangzik fel, amelyet Bartók Paul Sacher megrendelésére írt (Divertimento vonóshangszerekre - 1939, Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára - 1936, Magyar képek - 1931). A BBC Magazin - már megjelent - szeptemberi száma több oldalt szentel a lemez méltatásának. Eric Levi kritikus szerin „A Hungaroton lenyűgöző SACD hangzását a Zene felvétele példázza a leghatásosabb módon. Bartók sűrűn ellenpontos zenei szövetének minden egyes fonala elképesztő tisztasággal szólal meg; a két vonószenekar antifóna-szerű párbeszéde és az ütősök belépése az első tétel tetőpontján hátborzongatóan hatásos. Az előadás maga egészen lenyűgöző, Kocsis meglepően gyors tempóválasztása a nyitó Andante tranquillóban sürgető, előremutató lendületet parancsol, amelyet a darab többi részében következetesen fenntart. (...) Kocsis és kitűnő zenekara erősen idiomatikus formát és csodás hangulatot ad a népzenei ihletésű dallamoknak, külön kiemelendő az „Este a székelyeknél" lassú részeinek gördülékeny rubatója, vagy a meglehetősen groteszk „Kicsit ázottan" közvetlen, spontán megformálása." 

A Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Kocsis Zoltán a kiváló zongoraművész ebben az elismerésben nemcsak azt látja, hogy a külföldi sajtó figyelemmel kíséri munkájukat. "Esetünkben egy tökéletesen tájékozott kritikus illeszti be a talán legfontosabb Bartók-műveket reprezentáló produkciónkat saját, sok-sok felvétel és hangverseny-produkció meghallgatásával megalapozott értékrendjébe, amelyben azok máris igen előkelő helyet foglalnak el. Természetesen nagyon örülök annak is, hogy vannak még értő fülek, de talán legjobban annak, hogy a szerzői instrukciók maradéktalan megvalósításába vetett hitünk most sem maradt visszhangtalan. Ez alkalommal is - mint már annyiszor - kiderült: a Bartók-zenéhez a legpontosabb útmutatót maga a szerző nyújtja." 

2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján indult útjára a Bartók Új Sorozat, mely - a tervek szerint - harmincegy CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét. A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz. A lemezsorozat SA-CD hanghordozón kerül boltokban. Az SA-CD (Super Audio Compact Disc) olyan optikai zenehordozó médium, amelyet azért dolgoztak ki, hogy továbbfejlesszék az 1983-ban bevezetett (ma már hagyományosnak tekintett) kompakt diszk minőségét és színvonalát. Lehetőséget biztosít  a többcsatornás (multichannel) hangátvitelre, fenntartva ugyanakkor a hagyományos CD-vel való kompatibilitást is.

http://www.filharmonikusok.hu/
http://www.bbcmusicmagazine.com/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.