Klasszikus

Az NFZ-é a hónap lemeze a BBC Magazinban

2010.08.18. 14:00
Ajánlom
Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok márciusban megjelent Bartók CD-jét a brit szaklap harminckét kritikusa választotta ki.

A sorozat tizenhatodik lemezén két olyan mű hangzik fel, amelyet Bartók Paul Sacher megrendelésére írt (Divertimento vonóshangszerekre - 1939, Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára - 1936, Magyar képek - 1931). A BBC Magazin - már megjelent - szeptemberi száma több oldalt szentel a lemez méltatásának. Eric Levi kritikus szerin „A Hungaroton lenyűgöző SACD hangzását a Zene felvétele példázza a leghatásosabb módon. Bartók sűrűn ellenpontos zenei szövetének minden egyes fonala elképesztő tisztasággal szólal meg; a két vonószenekar antifóna-szerű párbeszéde és az ütősök belépése az első tétel tetőpontján hátborzongatóan hatásos. Az előadás maga egészen lenyűgöző, Kocsis meglepően gyors tempóválasztása a nyitó Andante tranquillóban sürgető, előremutató lendületet parancsol, amelyet a darab többi részében következetesen fenntart. (...) Kocsis és kitűnő zenekara erősen idiomatikus formát és csodás hangulatot ad a népzenei ihletésű dallamoknak, külön kiemelendő az „Este a székelyeknél" lassú részeinek gördülékeny rubatója, vagy a meglehetősen groteszk „Kicsit ázottan" közvetlen, spontán megformálása." 

A Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Kocsis Zoltán a kiváló zongoraművész ebben az elismerésben nemcsak azt látja, hogy a külföldi sajtó figyelemmel kíséri munkájukat. "Esetünkben egy tökéletesen tájékozott kritikus illeszti be a talán legfontosabb Bartók-műveket reprezentáló produkciónkat saját, sok-sok felvétel és hangverseny-produkció meghallgatásával megalapozott értékrendjébe, amelyben azok máris igen előkelő helyet foglalnak el. Természetesen nagyon örülök annak is, hogy vannak még értő fülek, de talán legjobban annak, hogy a szerzői instrukciók maradéktalan megvalósításába vetett hitünk most sem maradt visszhangtalan. Ez alkalommal is - mint már annyiszor - kiderült: a Bartók-zenéhez a legpontosabb útmutatót maga a szerző nyújtja." 

2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján indult útjára a Bartók Új Sorozat, mely - a tervek szerint - harmincegy CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét. A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz. A lemezsorozat SA-CD hanghordozón kerül boltokban. Az SA-CD (Super Audio Compact Disc) olyan optikai zenehordozó médium, amelyet azért dolgoztak ki, hogy továbbfejlesszék az 1983-ban bevezetett (ma már hagyományosnak tekintett) kompakt diszk minőségét és színvonalát. Lehetőséget biztosít  a többcsatornás (multichannel) hangátvitelre, fenntartva ugyanakkor a hagyományos CD-vel való kompatibilitást is.

http://www.filharmonikusok.hu/
http://www.bbcmusicmagazine.com/

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.