Klasszikus

Az NFZ koncertmestere a Világzenekarban

2006.06.21. 00:00
Ajánlom
Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyik koncertmestere, valamint Bogáti László, a Rádiózenekar brácsása képviseli Magyarországot a Világzenekar (World Philharmonic Orchestra – WPO) franciaországi hangversenyein.

Az 1985-ben, 53 ország részvételével létrehozott, s ma már 80 ország muzsikusaiból álló WPO-t ebben az évben, „A zene ünnepe” 25 éves évfordulóján, Franciaország látja vendégül, ahol az együttes három koncertet ad: június 21-én, A zene ünnepén Párizsban, az Invalidusok udvarán, 23-án Reims-ben, a Saint Rémi Bazilikában, a „Zenei kószálások” elnevezésű fesztivál nyitóeseményén, 24-én pedig ismét Párizsban, az Invalidusok Szent Lajos Katedrálisában lépnek föl, a japán karmester, Yutaka Sado vezényletével.

A harmadik hangversenyen jelen lesz az az öt, 6 és 12 év közötti tehetséges gyermek is (1-1 indiai, romániai, thaiföldi, tunéziai és venezuelai), akiknek zenei tanulmányait, fejlődését a WPO három éven keresztül évi tízezer eurós ösztöndíjjal és egy-egy hangszerrel támogatja. Koppándi Jenő Párizsból Japánba repül, ahol csatlakozik a háromhetes turnéját most megkezdő NFZ-hez. Koppándi lesz egyébként július 22-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar idei első martonvásári hangversenyének szólistája Beethoven D-dúr hegedűversenyében, a közelmúltban pedig Kocsis Zoltán születésnapi jótékonysági koncertjén hallhattuk Mozart egyik hegedűversenyének szólsitájaként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.