Klasszikus

Az NFZ muzsikusainak kamarakoncertje

2007.05.18. 00:00
Ajánlom
Május 18-án este, a Nemzeti Filharmonikusok kamarabérletének második hangversenyén érdekes műsorral várják a műfaj szerelmeseit az MTA Roosevelt téri dísztermében.

A koncert nyitószáma Bruckner 1879-ben írott, s öt évvel később átdolgozott F-dúr vonósötöse, melyet a zenebarátok számos lemezfelvételről is ismerhetnek. Ezután a 20. század egyik legjelentősebb amerikai zeneszerzője, a szinte napra pontosan 90 évvel ezelőtt született és 2003-ban elhunyt Lou Harrison 1939-ben keletkezett, fuvolára és ütőhangszerekre komponált versenyművét szólaltatja meg az NFZ három muzsikusa. A rövid darab a szerző legnépszerűbb művei közé tartozik. Szünet után igazi különlegességet hallhat a közönség, amelyet az NFZ gyerekkoncertjein már több ízben nagy sikerrel mutattak be: a kortárs belga zeneszerző és táncfilmrendező, Thierry de Mey Asztali zene című darabját, melyben a zenekar három ütőse egy-egy kis asztalnál foglal helyet, s annak lapjából – a látványos elemeket sem nélkülözve – a legkülönfélébb hangzásokat csiholja ki. A hangversenyt Csajkovszkij 1890-ben, Olaszországban, mindössze hat hét alatt elkészült Firenzei emlék című vonósszextettje zárja.

(2007. május 18. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistáinak kamarakoncertje; Bruckner: F-dúr vonósötös; Lou Harrison: Versenymű fuvolára és ütőhangszerekre; Thierry de Mey: Asztali zene; Csajkovszkij: Firenzei emlék - vonósszextett)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.