Klasszikus

Az NFZ turnéja

2007.01.17. 00:00
Ajánlom
Január 18-án három koncertből álló franciaországi-luxemburgi turnéra indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Aznap este Párizsban, a francia főváros legrangosabb hangversenytermében, a több éves felújítás után tavaly ősszel megnyílt Salle Pleyelben lépnek fel.

Koncertjük első felében Liszt-műveket játszanak: Kocsis Zoltán hangszerelésében elhangzik a II. elfelejtett keringő és a Goethe Festmarsch (amelyeket november végén a budapesti közönség is hallhatott a Művészetek Palotájában), valamint az Esz-dúr zongoraverseny, amelyet Kocsis a zongora mellől vezényel. A második, "táncos" részben az NFZ Brahms magyar táncaiból szólaltat meg hármat, majd Bartók műve következik, a Román népi táncok, végül Kodálytól a Galántai táncok.

Az NFZ párizsi hangversenyére a Salle Pleyel által meghívott vendégzenekarok koncertjeit tartalmazó bérlet keretében kerül sor, amely során többek között olyan zenekarok lépnek fel, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Lipcsei Gewandhaus Zenekar vagy az Orosz Nemzeti Zenekar.

Ugyanezt a műsort mutatja be az együttes Amiens-ben és Luxemburgban is. Amiens-ben a kulturális központban, amely tavaly ünnepelte megnyitásának 40. évfordulóját, s ahol februárban például Vadim Repin és Nikolai Lugansky ad szonátaestet (Repin egyébként áprilisban az NFZ vendégeként Budapestre is eljön). Luxemburgban a Filharmónia 2005 júniusában felavatott, 1200-1500 fő befogadására alkalmas nagytermében lép fel a zenekar, Párizshoz hasonlóan itt is a világ legjelentősebb zenekarait (mások mellett a New York-i Filharmonikusokat, a San Franciscó-i Szimfonikusokat és a londoni Philharmonia Orchestrát) felvonultató sorozatban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.