Klasszikus

Az Óbudai Társaskör 2013 január-márciusi programjai

2013.01.10. 11:20
Ajánlom
Dalestek, igényes kamarazene, és számos különlegesség szerepel az Óbudai Társaskör első negyedévi programjában.

DALESTEK

A dalirodalom legszebbjeinek előadásához ma már előfeltétel a kiváló nyelvismeret, mert az eredeti nyelv a stílus és kifejezés része. Három hangversenyen is részesülhetünk ebben az örömben.

A fiatal német énekesnő Leila Pfister január 11-én LENT A VÖLGYBEN címmel ad koncertet, amely  „a haza hangjai a műdalban" alcímet viseli. Leila Pister a Nürnbergi Opera tagja, partnere Polgár Judit Budapesten született, tizenöt éves korától él Zürichben, amikor édesapja, Polgár László operaénekes, a Zürichi Operaházhoz szerződött. Koncertjükkel Budapest után februárban a Nürnbergi Operában lépnek fel.

Nicholas Clapton (Nagy-Britannia) a legendás angol énekkultúra nagymestere és magyar tanítványa Birta Gábor február 11-én Shakespeare szövegeire komponált dalokkal jelentkeznek: KONTRATENOR, VAGY AMIT AKARTOK címmel. A program ebben a formájában - két kontratenorral - először szólal meg Budapesten. Zongorán közreműködik: Balog József.

Csordás Klára (ének) és Csík Laura (zongora) estjén február 25-én MOZARTTÓL RICHARD STRAUSSIG ívelő műsorral jelentkezik.

A jelenleg Párizsban élő művésznő az anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül és olaszul kitűnően beszél, orosz, spanyol, lengyel és norvég nyelven is énekel, így dalrepertoárja kivételesen gazdag. Csík Laura a különleges tehetségek osztályait járta Miskolcon és Budapesten, majd versenygyőzelmek és mesterkurzusok indították el nemzetközi zongoraművészi pályáját.

KLASSZIKUS ZENEI ÉS KORTÁRSZENEI KAMARAESTEK

A klasszikus zenei és kortárszenei kamaraestek a tavaszi hónapokban sorozatokká állnak össze. Johannes Brahms hegedű - zongora szonátáinak előadását már sok évvel ezelőtt tervbe vette G. Horváth László és Kiss Péter. A három koncertből álló sorozatban a Brahms mű mellett egy-egy bécsi klasszikus, illetve francia szerző szonátájával egészül ki a program. (Január 24., március 24.)

Az Anima Musicae Kamarazenekar három részből álló, de az egész évadon átívelő hangversenysorozatának - amelynek címe szintén Anima Musicae, vagyis "a zene lelke" - szólistája március 9-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legendás tanára Rados Ferenc zongoraművész lesz. 

EC72DA1C-8ED4-4D3B-9089-5B45E30630AC

Az Anima Musicae kamarazenekar - 2012-es zenei Junior Prima-díjak

Február 28-án KORTÁRSAINK KÖRÉBEN sorozatunk első hangversenyén közreműködnek a

Budapesti Vonósok (művészeti vezető: Botvay Károly, hangversenymester: Pilz János) valamint Tóth Kristóf - hegedű és Szitka Rudolf - klarinét, vezényel: Kovács Zoltán.

A sorozat második hangversenyén március 11-én közreműködik az EAR Együttes, művészeti vezető: Sugár Miklós. A kortárs zeneszerzők műveiből összeállított hangversenysorozat az Artisjus támogatásával jön létre.

ZENEI ÉS IRODALMI ESTEK

Irodalom és zene kapcsolódik Verdi és Wagner bicentenáriumát ünneplő sorozatunkban, címe:

"ÉN VERDI VAGYOK, S TE WAGNER". A tiszteletükre rendezett első hangversenyen február 18-án azt a Verdit idézzük meg, aki fiatalkori dalműveivel a forradalmi lángot szította a Risorgimento legforróbb évtizedében, valamint azt a Wagnert, aki tevőlegesen is részt vett a drezdai felkelésben 1849 tavaszán. Közreműködik: Ardó Mária - szoprán, Kiss B. Atilla - tenor, Harazdy Miklós - zongora, Szersén Gyula színművész; szerkesztő, műsorvezető: Baranyi Ferenc. Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. 

A 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó programsorozatot szervez a Kassák Múzeum február, március hónapban az Óbudai Társaskörben. Ennek keretében szólítják meg a kortárs művészet legszélesebb spektrumából azokat a művészeket, akik Kassák szellemiségét ma életre keltik.

Ladik Katalin újvidéki származású színésznő és költő sajátos előadásaival a magyar performansz-művészet, a neoavantgárd kiemelkedő alakja, 1991-ben megkapta a Kassák-díjat. ALÍZ KÓDORSZÁGBAN című darabját február 6-án Lengyelország és Kanada után először láthatjuk Magyarországon. Az előadást követően Aradi Józseffel beszélget a művésznő.

Február 21. és február 27. után, a sorozat zárásaként, március 21-én a Kassák Múzeum felkérésére megismételjük UTÓPIA című Kassák estünket. Közreműködnek: Lukácsházi Pál - zongora, Bognár Péter Petri-díjas költő, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Rendező: Juhász Bálint. 

KÜLÖNLEGES ESTEK

Igazi különlegesség, amikor a zene és irodalom a műszaki tudományokkal kapcsolódik össze, március 8-án TECHNIKATÖRTÉNETI SZALONunkba invitáljuk a közönséget. A 19. század elején a magyar természettudomány és technika nem csupán átvette a nyugat-európai eredményeket, hanem kiemelkedő alkotásokat hozott létre és találmányokkal gazdagította a világ műszaki tudományát. A reformkor néhány művészi, irodalmi és műszaki alkotásának együttes bemutatása idézheti meg hitelesen a kor szellemét. Közreműködik: Elek Szilvia, Horváth Anikó - zongora, Mécs Károly színművész; szerkesztő, műsorvezető: dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően havonta egyszer továbbra is színre kerül a Társaskörben A SZKALLA LÁNYOK, Örkény István Macskajáték című kisregénye alapján. Színpadra alkalmazta: Berényi Gábor, Erzsi - Béres Ilona, Giza - Tordai Teri. (Január 21., hétfő és február 22. péntek).

Az operajátszás teszi különlegessé a március 23-ai MOZART KLUB műsorát. Szombat délután  kicsiknek  14.30-tól és nagyoknak 15.30-tól Varga Károly és Tóth Árpád vezet játékos foglalkozást. Közreműködik: Csereklyei Andrea, Mikecz Kornél, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Tárnok Marica, Varga Donát (ének), Musica Sonora kamarazenekar, vezényel: Illényi Péter; rendező: Philipp György. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

SZÓRAKOZTATÓ ESTEK

Szórakoztató zenével, szórakoztató estekkel köszöntjük az újévet, és búcsúztatjuk a telet.  Január 18-án PÁRIZS EGE ALATT címmel  Bardóczy Attila és Orosz Zoltán, a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztesei adnak koncertet.  A január a Hot Jazz Band HACCACÁRÉ című koncertjével zárul, énekel Bolba Éva és Forgách László (Papa Fleg) január 26-án.

Február 1-jén zenés farsangolásra készülünk a Szent Efrém Kórussal BIZÁNCTÓL ÓBUDÁIG, szóvivők: Bubnó Márk és Philipp György. Február 2-án a Budapest Ragtime Band népszerű tánczenével szórakoztatja a tél végét ünneplő közönséget a Társaskörben a hagyományos FARSANGI BÁLON. Továbbra is látható és hallható - Budapesten csak a Társaskörben - a Budapest Bár  HOLNAP című estje, amelyen Fényes Szabolcs dalait énekli Behumi Dóri, Keleti András, Németh Juci, Rutkai Bori, legközelebb március 20-án.

KIÁLLÍTÁSOK

Január 8 - január 27. HÁMORI ANETT FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Környezetének, ismerőseinek fotóit transzportálja nagyméretű fehérpapírtekercsekre, a tértől és időtől függetlenítve alakjait.  Hámori Anett a katasztrófa-ábrázolások utáni, legújabb sorozata az erőszak megjelenésének  különösen érzékeny témáját választotta: a gyerekkatonák bemutatását.

Február 5 - március 3. SZÁSZ GYÖRGY SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Lehet találkozni olyan látvánnyal, amelyet hirtelen önálló létezőnek tudunk, és csak később tudatosítunk. Attól a pillanattól az értelmezés már egy kialakuló mű további dimenzióját éli. A megértett és tudott világába új minőségek költöznek. Tévedések, félreértések és elsietett ítéletek megjelölik az időt és helyet, ahol a művészeti értelmezés alakítja tovább az emléket. Az alakított művészeti verziók pedig sorsukra várnak, amelyet minden alkotó a maga világa szerint intéz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.
Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.