Klasszikus

Az Óbudai Társaskör 2013 január-márciusi programjai

2013.01.10. 11:20
Ajánlom
Dalestek, igényes kamarazene, és számos különlegesség szerepel az Óbudai Társaskör első negyedévi programjában.

DALESTEK

A dalirodalom legszebbjeinek előadásához ma már előfeltétel a kiváló nyelvismeret, mert az eredeti nyelv a stílus és kifejezés része. Három hangversenyen is részesülhetünk ebben az örömben.

A fiatal német énekesnő Leila Pfister január 11-én LENT A VÖLGYBEN címmel ad koncertet, amely  „a haza hangjai a műdalban" alcímet viseli. Leila Pister a Nürnbergi Opera tagja, partnere Polgár Judit Budapesten született, tizenöt éves korától él Zürichben, amikor édesapja, Polgár László operaénekes, a Zürichi Operaházhoz szerződött. Koncertjükkel Budapest után februárban a Nürnbergi Operában lépnek fel.

Nicholas Clapton (Nagy-Britannia) a legendás angol énekkultúra nagymestere és magyar tanítványa Birta Gábor február 11-én Shakespeare szövegeire komponált dalokkal jelentkeznek: KONTRATENOR, VAGY AMIT AKARTOK címmel. A program ebben a formájában - két kontratenorral - először szólal meg Budapesten. Zongorán közreműködik: Balog József.

Csordás Klára (ének) és Csík Laura (zongora) estjén február 25-én MOZARTTÓL RICHARD STRAUSSIG ívelő műsorral jelentkezik.

A jelenleg Párizsban élő művésznő az anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül és olaszul kitűnően beszél, orosz, spanyol, lengyel és norvég nyelven is énekel, így dalrepertoárja kivételesen gazdag. Csík Laura a különleges tehetségek osztályait járta Miskolcon és Budapesten, majd versenygyőzelmek és mesterkurzusok indították el nemzetközi zongoraművészi pályáját.

KLASSZIKUS ZENEI ÉS KORTÁRSZENEI KAMARAESTEK

A klasszikus zenei és kortárszenei kamaraestek a tavaszi hónapokban sorozatokká állnak össze. Johannes Brahms hegedű - zongora szonátáinak előadását már sok évvel ezelőtt tervbe vette G. Horváth László és Kiss Péter. A három koncertből álló sorozatban a Brahms mű mellett egy-egy bécsi klasszikus, illetve francia szerző szonátájával egészül ki a program. (Január 24., március 24.)

Az Anima Musicae Kamarazenekar három részből álló, de az egész évadon átívelő hangversenysorozatának - amelynek címe szintén Anima Musicae, vagyis "a zene lelke" - szólistája március 9-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legendás tanára Rados Ferenc zongoraművész lesz. 

EC72DA1C-8ED4-4D3B-9089-5B45E30630AC

Az Anima Musicae kamarazenekar - 2012-es zenei Junior Prima-díjak

Február 28-án KORTÁRSAINK KÖRÉBEN sorozatunk első hangversenyén közreműködnek a

Budapesti Vonósok (művészeti vezető: Botvay Károly, hangversenymester: Pilz János) valamint Tóth Kristóf - hegedű és Szitka Rudolf - klarinét, vezényel: Kovács Zoltán.

A sorozat második hangversenyén március 11-én közreműködik az EAR Együttes, művészeti vezető: Sugár Miklós. A kortárs zeneszerzők műveiből összeállított hangversenysorozat az Artisjus támogatásával jön létre.

ZENEI ÉS IRODALMI ESTEK

Irodalom és zene kapcsolódik Verdi és Wagner bicentenáriumát ünneplő sorozatunkban, címe:

"ÉN VERDI VAGYOK, S TE WAGNER". A tiszteletükre rendezett első hangversenyen február 18-án azt a Verdit idézzük meg, aki fiatalkori dalműveivel a forradalmi lángot szította a Risorgimento legforróbb évtizedében, valamint azt a Wagnert, aki tevőlegesen is részt vett a drezdai felkelésben 1849 tavaszán. Közreműködik: Ardó Mária - szoprán, Kiss B. Atilla - tenor, Harazdy Miklós - zongora, Szersén Gyula színművész; szerkesztő, műsorvezető: Baranyi Ferenc. Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. 

A 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó programsorozatot szervez a Kassák Múzeum február, március hónapban az Óbudai Társaskörben. Ennek keretében szólítják meg a kortárs művészet legszélesebb spektrumából azokat a művészeket, akik Kassák szellemiségét ma életre keltik.

Ladik Katalin újvidéki származású színésznő és költő sajátos előadásaival a magyar performansz-művészet, a neoavantgárd kiemelkedő alakja, 1991-ben megkapta a Kassák-díjat. ALÍZ KÓDORSZÁGBAN című darabját február 6-án Lengyelország és Kanada után először láthatjuk Magyarországon. Az előadást követően Aradi Józseffel beszélget a művésznő.

Február 21. és február 27. után, a sorozat zárásaként, március 21-én a Kassák Múzeum felkérésére megismételjük UTÓPIA című Kassák estünket. Közreműködnek: Lukácsházi Pál - zongora, Bognár Péter Petri-díjas költő, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Rendező: Juhász Bálint. 

KÜLÖNLEGES ESTEK

Igazi különlegesség, amikor a zene és irodalom a műszaki tudományokkal kapcsolódik össze, március 8-án TECHNIKATÖRTÉNETI SZALONunkba invitáljuk a közönséget. A 19. század elején a magyar természettudomány és technika nem csupán átvette a nyugat-európai eredményeket, hanem kiemelkedő alkotásokat hozott létre és találmányokkal gazdagította a világ műszaki tudományát. A reformkor néhány művészi, irodalmi és műszaki alkotásának együttes bemutatása idézheti meg hitelesen a kor szellemét. Közreműködik: Elek Szilvia, Horváth Anikó - zongora, Mécs Károly színművész; szerkesztő, műsorvezető: dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően havonta egyszer továbbra is színre kerül a Társaskörben A SZKALLA LÁNYOK, Örkény István Macskajáték című kisregénye alapján. Színpadra alkalmazta: Berényi Gábor, Erzsi - Béres Ilona, Giza - Tordai Teri. (Január 21., hétfő és február 22. péntek).

Az operajátszás teszi különlegessé a március 23-ai MOZART KLUB műsorát. Szombat délután  kicsiknek  14.30-tól és nagyoknak 15.30-tól Varga Károly és Tóth Árpád vezet játékos foglalkozást. Közreműködik: Csereklyei Andrea, Mikecz Kornél, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Tárnok Marica, Varga Donát (ének), Musica Sonora kamarazenekar, vezényel: Illényi Péter; rendező: Philipp György. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

SZÓRAKOZTATÓ ESTEK

Szórakoztató zenével, szórakoztató estekkel köszöntjük az újévet, és búcsúztatjuk a telet.  Január 18-án PÁRIZS EGE ALATT címmel  Bardóczy Attila és Orosz Zoltán, a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztesei adnak koncertet.  A január a Hot Jazz Band HACCACÁRÉ című koncertjével zárul, énekel Bolba Éva és Forgách László (Papa Fleg) január 26-án.

Február 1-jén zenés farsangolásra készülünk a Szent Efrém Kórussal BIZÁNCTÓL ÓBUDÁIG, szóvivők: Bubnó Márk és Philipp György. Február 2-án a Budapest Ragtime Band népszerű tánczenével szórakoztatja a tél végét ünneplő közönséget a Társaskörben a hagyományos FARSANGI BÁLON. Továbbra is látható és hallható - Budapesten csak a Társaskörben - a Budapest Bár  HOLNAP című estje, amelyen Fényes Szabolcs dalait énekli Behumi Dóri, Keleti András, Németh Juci, Rutkai Bori, legközelebb március 20-án.

KIÁLLÍTÁSOK

Január 8 - január 27. HÁMORI ANETT FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Környezetének, ismerőseinek fotóit transzportálja nagyméretű fehérpapírtekercsekre, a tértől és időtől függetlenítve alakjait.  Hámori Anett a katasztrófa-ábrázolások utáni, legújabb sorozata az erőszak megjelenésének  különösen érzékeny témáját választotta: a gyerekkatonák bemutatását.

Február 5 - március 3. SZÁSZ GYÖRGY SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Lehet találkozni olyan látvánnyal, amelyet hirtelen önálló létezőnek tudunk, és csak később tudatosítunk. Attól a pillanattól az értelmezés már egy kialakuló mű további dimenzióját éli. A megértett és tudott világába új minőségek költöznek. Tévedések, félreértések és elsietett ítéletek megjelölik az időt és helyet, ahol a művészeti értelmezés alakítja tovább az emléket. Az alakított művészeti verziók pedig sorsukra várnak, amelyet minden alkotó a maga világa szerint intéz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.