Klasszikus

Az Óbudai Társaskör 2013 január-márciusi programjai

2013.01.10. 11:20
Ajánlom
Dalestek, igényes kamarazene, és számos különlegesség szerepel az Óbudai Társaskör első negyedévi programjában.

DALESTEK

A dalirodalom legszebbjeinek előadásához ma már előfeltétel a kiváló nyelvismeret, mert az eredeti nyelv a stílus és kifejezés része. Három hangversenyen is részesülhetünk ebben az örömben.

A fiatal német énekesnő Leila Pfister január 11-én LENT A VÖLGYBEN címmel ad koncertet, amely  „a haza hangjai a műdalban" alcímet viseli. Leila Pister a Nürnbergi Opera tagja, partnere Polgár Judit Budapesten született, tizenöt éves korától él Zürichben, amikor édesapja, Polgár László operaénekes, a Zürichi Operaházhoz szerződött. Koncertjükkel Budapest után februárban a Nürnbergi Operában lépnek fel.

Nicholas Clapton (Nagy-Britannia) a legendás angol énekkultúra nagymestere és magyar tanítványa Birta Gábor február 11-én Shakespeare szövegeire komponált dalokkal jelentkeznek: KONTRATENOR, VAGY AMIT AKARTOK címmel. A program ebben a formájában - két kontratenorral - először szólal meg Budapesten. Zongorán közreműködik: Balog József.

Csordás Klára (ének) és Csík Laura (zongora) estjén február 25-én MOZARTTÓL RICHARD STRAUSSIG ívelő műsorral jelentkezik.

A jelenleg Párizsban élő művésznő az anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül és olaszul kitűnően beszél, orosz, spanyol, lengyel és norvég nyelven is énekel, így dalrepertoárja kivételesen gazdag. Csík Laura a különleges tehetségek osztályait járta Miskolcon és Budapesten, majd versenygyőzelmek és mesterkurzusok indították el nemzetközi zongoraművészi pályáját.

KLASSZIKUS ZENEI ÉS KORTÁRSZENEI KAMARAESTEK

A klasszikus zenei és kortárszenei kamaraestek a tavaszi hónapokban sorozatokká állnak össze. Johannes Brahms hegedű - zongora szonátáinak előadását már sok évvel ezelőtt tervbe vette G. Horváth László és Kiss Péter. A három koncertből álló sorozatban a Brahms mű mellett egy-egy bécsi klasszikus, illetve francia szerző szonátájával egészül ki a program. (Január 24., március 24.)

Az Anima Musicae Kamarazenekar három részből álló, de az egész évadon átívelő hangversenysorozatának - amelynek címe szintén Anima Musicae, vagyis "a zene lelke" - szólistája március 9-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legendás tanára Rados Ferenc zongoraművész lesz. 

EC72DA1C-8ED4-4D3B-9089-5B45E30630AC

Az Anima Musicae kamarazenekar - 2012-es zenei Junior Prima-díjak

Február 28-án KORTÁRSAINK KÖRÉBEN sorozatunk első hangversenyén közreműködnek a

Budapesti Vonósok (művészeti vezető: Botvay Károly, hangversenymester: Pilz János) valamint Tóth Kristóf - hegedű és Szitka Rudolf - klarinét, vezényel: Kovács Zoltán.

A sorozat második hangversenyén március 11-én közreműködik az EAR Együttes, művészeti vezető: Sugár Miklós. A kortárs zeneszerzők műveiből összeállított hangversenysorozat az Artisjus támogatásával jön létre.

ZENEI ÉS IRODALMI ESTEK

Irodalom és zene kapcsolódik Verdi és Wagner bicentenáriumát ünneplő sorozatunkban, címe:

"ÉN VERDI VAGYOK, S TE WAGNER". A tiszteletükre rendezett első hangversenyen február 18-án azt a Verdit idézzük meg, aki fiatalkori dalműveivel a forradalmi lángot szította a Risorgimento legforróbb évtizedében, valamint azt a Wagnert, aki tevőlegesen is részt vett a drezdai felkelésben 1849 tavaszán. Közreműködik: Ardó Mária - szoprán, Kiss B. Atilla - tenor, Harazdy Miklós - zongora, Szersén Gyula színművész; szerkesztő, műsorvezető: Baranyi Ferenc. Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. 

A 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó programsorozatot szervez a Kassák Múzeum február, március hónapban az Óbudai Társaskörben. Ennek keretében szólítják meg a kortárs művészet legszélesebb spektrumából azokat a művészeket, akik Kassák szellemiségét ma életre keltik.

Ladik Katalin újvidéki származású színésznő és költő sajátos előadásaival a magyar performansz-művészet, a neoavantgárd kiemelkedő alakja, 1991-ben megkapta a Kassák-díjat. ALÍZ KÓDORSZÁGBAN című darabját február 6-án Lengyelország és Kanada után először láthatjuk Magyarországon. Az előadást követően Aradi Józseffel beszélget a művésznő.

Február 21. és február 27. után, a sorozat zárásaként, március 21-én a Kassák Múzeum felkérésére megismételjük UTÓPIA című Kassák estünket. Közreműködnek: Lukácsházi Pál - zongora, Bognár Péter Petri-díjas költő, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Rendező: Juhász Bálint. 

KÜLÖNLEGES ESTEK

Igazi különlegesség, amikor a zene és irodalom a műszaki tudományokkal kapcsolódik össze, március 8-án TECHNIKATÖRTÉNETI SZALONunkba invitáljuk a közönséget. A 19. század elején a magyar természettudomány és technika nem csupán átvette a nyugat-európai eredményeket, hanem kiemelkedő alkotásokat hozott létre és találmányokkal gazdagította a világ műszaki tudományát. A reformkor néhány művészi, irodalmi és műszaki alkotásának együttes bemutatása idézheti meg hitelesen a kor szellemét. Közreműködik: Elek Szilvia, Horváth Anikó - zongora, Mécs Károly színművész; szerkesztő, műsorvezető: dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően havonta egyszer továbbra is színre kerül a Társaskörben A SZKALLA LÁNYOK, Örkény István Macskajáték című kisregénye alapján. Színpadra alkalmazta: Berényi Gábor, Erzsi - Béres Ilona, Giza - Tordai Teri. (Január 21., hétfő és február 22. péntek).

Az operajátszás teszi különlegessé a március 23-ai MOZART KLUB műsorát. Szombat délután  kicsiknek  14.30-tól és nagyoknak 15.30-tól Varga Károly és Tóth Árpád vezet játékos foglalkozást. Közreműködik: Csereklyei Andrea, Mikecz Kornél, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Tárnok Marica, Varga Donát (ének), Musica Sonora kamarazenekar, vezényel: Illényi Péter; rendező: Philipp György. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

SZÓRAKOZTATÓ ESTEK

Szórakoztató zenével, szórakoztató estekkel köszöntjük az újévet, és búcsúztatjuk a telet.  Január 18-án PÁRIZS EGE ALATT címmel  Bardóczy Attila és Orosz Zoltán, a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztesei adnak koncertet.  A január a Hot Jazz Band HACCACÁRÉ című koncertjével zárul, énekel Bolba Éva és Forgách László (Papa Fleg) január 26-án.

Február 1-jén zenés farsangolásra készülünk a Szent Efrém Kórussal BIZÁNCTÓL ÓBUDÁIG, szóvivők: Bubnó Márk és Philipp György. Február 2-án a Budapest Ragtime Band népszerű tánczenével szórakoztatja a tél végét ünneplő közönséget a Társaskörben a hagyományos FARSANGI BÁLON. Továbbra is látható és hallható - Budapesten csak a Társaskörben - a Budapest Bár  HOLNAP című estje, amelyen Fényes Szabolcs dalait énekli Behumi Dóri, Keleti András, Németh Juci, Rutkai Bori, legközelebb március 20-án.

KIÁLLÍTÁSOK

Január 8 - január 27. HÁMORI ANETT FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Környezetének, ismerőseinek fotóit transzportálja nagyméretű fehérpapírtekercsekre, a tértől és időtől függetlenítve alakjait.  Hámori Anett a katasztrófa-ábrázolások utáni, legújabb sorozata az erőszak megjelenésének  különösen érzékeny témáját választotta: a gyerekkatonák bemutatását.

Február 5 - március 3. SZÁSZ GYÖRGY SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Lehet találkozni olyan látvánnyal, amelyet hirtelen önálló létezőnek tudunk, és csak később tudatosítunk. Attól a pillanattól az értelmezés már egy kialakuló mű további dimenzióját éli. A megértett és tudott világába új minőségek költöznek. Tévedések, félreértések és elsietett ítéletek megjelölik az időt és helyet, ahol a művészeti értelmezés alakítja tovább az emléket. Az alakított művészeti verziók pedig sorsukra várnak, amelyet minden alkotó a maga világa szerint intéz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.