Klasszikus

Az opera a társadalmi közérzet mintája

2005.01.23. 00:00
Ajánlom
Az opera meghalt, de mivel ma is társasági esemény, sőt világshow, a régi formákba még költözhet új élet. Operamesék a Nemzeti Színházban. A magyar történelem az operák történetén keresztül.

Selmeczi György zeneszerző operákat ír. Az igazsághoz tartozik, hogy félkész operákat, amelyeket maga elől is gondosan eldug a fiókjába, nehogy kedve legyen egyszer befejezni őket. Imádja az operát, de úgy véli, hogy mára meghalt – azazhogy mégsem véli teljesen így, mert hiszen zongoristaként, karmesterként és rendezőként mániákusan próbálja rávenni a nézőket az opera elfogadására, egy önmagát túlélt műfaj megszerettetésére.

Most éppen a Nemzeti Színházban van egy sorozata Operamesék címmel, amelyben Jordán Tamással beszélget a színpadon, és a beszélgetést operarészletek illusztrálják. Most akkor hisz ebben a műfajban vagy sem? Talán mindegy is. A kérdés megválaszolásánál fontosabb számára a szeretet, amit mondhatunk függésnek is.

– Az opera tulajdonképpen a jelenség szintjén is izgat; az operát valamelyest a társadalmi közérzet mintavételeként érzékelem. Rögeszmém, hogy az opera valamelyest annak a művészi teljességnek a megnyilatkozása, amely még nem vesztette el a hadállásait korunk zenei, művészeti közéletében. Az opera természetesen nemcsak műforma, nemcsak műfaj, nemcsak színpadi játék, hanem társadalmi esemény, társadalmi jelenség, és mint társadalmi jelenség élte túl önnön korát.

Mindig foglalkoztatott, hogy az opera az egyetlen befejezett történetű művészeti ág. Az opera születésének a pillanatát ismerjük, és ismerni vélem a halálának a pillanatát is. Valóban véget ért valahol a Berg Lulu, Kékszakállú, Woyzeck időszakában, s az ami utána következett, az valamiféle nosztalgiashow – és ezt nem feltétlenül pejoratíve mondom. Ez a rendkívüli, világszerte tapasztalható operaőrület, ez kitermelheti természetesen, ha nem is a műfaj megújulását, de nyelvileg a régi műfajt új nyelven beszélőknek a társaságát, ami valamit legalábbis ígér.

(Bognár Éva intejúja nyomán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.