Klasszikus

Az Operaház mesterművészei

2003.03.28. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház mesterművésze díjakat - a kulturális tárca ez évben alapított elismerését - kedden nyújtotta át Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere az intézményben rendezett ünnepségen.

A tárca vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: számára is ismeretes, mennyire jóleső érzés a művészi munkát jutalmazó taps, a közönség visszajelzése. Hozzáfűzte: mindezt intézményesíti a mesterművész-díjak átadása.

A kulturális miniszter ez év februárban megjelent rendelete szerint a díj kimagasló művészeti tevékenység és a magyar operakultúra szolgálatának elismerésére adományozható. A mesterművész-díjra Kossuth-díjas, örökös tag balett-táncosok az 50., az operaénekesek a 60., a karmesterek rendezők, karigazgatók és tervezők pedig a 65. életévük betöltése után jogosultak.

Az utóbbi kategóriában Békés András rendező, Lukács Ervin karmester, Márk Tivadar tervező, Seregi László koreográfus, rendező és Szinetár Miklós részesült a kitüntető címben. A mesterművész-díjas operaénekesek: Komlóssy Erzsébet, Takács Paula, Ilosfalvy Róbert és Melis György. A balett-művészek közül Kun Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó (2003 júniusában éri el a korhatárt), Dózsa Imre és Havas Ferenc kapta meg a díjat tanúsító okiratot.

A kitüntetettek életművük elismeréseként - 2003. január 1-jétől visszamenőleg - havi bruttó 500 ezer forintos javadalmazásban részesülnek. A mesterművész-díjjal összefüggő kiadások fedezetéről, valamint a díj értékállóságának megőrzéséről - a miniszteri rendelet értelmében - az Operaháznak kell gondoskodnia.

Mint arról Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház főigazgatója korábban nyilatkozott: megbízatásának lejártáig nem tart igényt az illetményre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.