Klasszikus

Az Operaház mesterművészei

2003.03.28. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház mesterművésze díjakat - a kulturális tárca ez évben alapított elismerését - kedden nyújtotta át Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere az intézményben rendezett ünnepségen.

A tárca vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: számára is ismeretes, mennyire jóleső érzés a művészi munkát jutalmazó taps, a közönség visszajelzése. Hozzáfűzte: mindezt intézményesíti a mesterművész-díjak átadása.

A kulturális miniszter ez év februárban megjelent rendelete szerint a díj kimagasló művészeti tevékenység és a magyar operakultúra szolgálatának elismerésére adományozható. A mesterművész-díjra Kossuth-díjas, örökös tag balett-táncosok az 50., az operaénekesek a 60., a karmesterek rendezők, karigazgatók és tervezők pedig a 65. életévük betöltése után jogosultak.

Az utóbbi kategóriában Békés András rendező, Lukács Ervin karmester, Márk Tivadar tervező, Seregi László koreográfus, rendező és Szinetár Miklós részesült a kitüntető címben. A mesterművész-díjas operaénekesek: Komlóssy Erzsébet, Takács Paula, Ilosfalvy Róbert és Melis György. A balett-művészek közül Kun Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó (2003 júniusában éri el a korhatárt), Dózsa Imre és Havas Ferenc kapta meg a díjat tanúsító okiratot.

A kitüntetettek életművük elismeréseként - 2003. január 1-jétől visszamenőleg - havi bruttó 500 ezer forintos javadalmazásban részesülnek. A mesterművész-díjjal összefüggő kiadások fedezetéről, valamint a díj értékállóságának megőrzéséről - a miniszteri rendelet értelmében - az Operaháznak kell gondoskodnia.

Mint arról Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház főigazgatója korábban nyilatkozott: megbízatásának lejártáig nem tart igényt az illetményre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.