Klasszikus

Az Orchestra Ensemble Kanazawa először Budapesten

2004.04.15. 00:00
Ajánlom
Japán első számú kamarazenekara 2004 tavaszán 12 hangversenyt ad Európa legrangosabb koncerttermeiben, egyebek között Bécs, Prága, Luxemburg, Brüsszel, Gent, Strassbourg és Berlin közönsége előtt. A turné első koncertjét a budapesti Zeneakadémián tartják április 22-én.

A Kanazawa Kamarazenekar 1988-ban alakult a legkiválóbb muzsikusokat foglalkoztató nemzetközi tagsággal, jelenlegi zeneigazgatójuk, Hiroyuki Iwaki kezdeményezésére. Repertoárjuk az európai és a távol-keleti szimfonikus zeneirodalom teljes palettáját átfogja a klasszikától a kortárs szerzeményekig. Az együttes évente mintegy száz koncertet ad Japánban és ünnepelt vendége a nemzetközi koncertéletnek. Magas színvonalú művészetükről tanúskodnak hangfelvételeik, amelyek nagy része több jelentős szakmai díj nyertese.

Hiroyuki Iwaki Tokióban született, zenei tanulmányit is ott végezte. Karrierje 1956-ban a tokiói NHK Szimfonikus Zenekar élén indult, melynek máig állandó karmestere. Vendégkarmesterként a világ legkiválóbb zenekarait dirigálta, többek között fellépett a Bécsi-, Berlini- és Szentpétervári Filharmonikusokkal.

A Kanazawa Kamarazenekart most először hallhatjuk a budapesti Zeneakadémián. A zenekar programjában három zenemű hangzik el, köztük Beethoven Pastorale szimfóniája és Mozart 466-os számú d-moll zongoraversenye, amelynek közreműködője Jandó Jenő zongoraművész lesz. A koncerten elsőként Akira Nishimura „Birds heterophony” című, 1993-ban készült kompozícióját mutatják be, amelynek ez lesz a magyarországi premierje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.