Klasszikus

Az Orchestra Ensemble Kanazawa először Budapesten

2004.04.15. 00:00
Ajánlom
Japán első számú kamarazenekara 2004 tavaszán 12 hangversenyt ad Európa legrangosabb koncerttermeiben, egyebek között Bécs, Prága, Luxemburg, Brüsszel, Gent, Strassbourg és Berlin közönsége előtt. A turné első koncertjét a budapesti Zeneakadémián tartják április 22-én.

A Kanazawa Kamarazenekar 1988-ban alakult a legkiválóbb muzsikusokat foglalkoztató nemzetközi tagsággal, jelenlegi zeneigazgatójuk, Hiroyuki Iwaki kezdeményezésére. Repertoárjuk az európai és a távol-keleti szimfonikus zeneirodalom teljes palettáját átfogja a klasszikától a kortárs szerzeményekig. Az együttes évente mintegy száz koncertet ad Japánban és ünnepelt vendége a nemzetközi koncertéletnek. Magas színvonalú művészetükről tanúskodnak hangfelvételeik, amelyek nagy része több jelentős szakmai díj nyertese.

Hiroyuki Iwaki Tokióban született, zenei tanulmányit is ott végezte. Karrierje 1956-ban a tokiói NHK Szimfonikus Zenekar élén indult, melynek máig állandó karmestere. Vendégkarmesterként a világ legkiválóbb zenekarait dirigálta, többek között fellépett a Bécsi-, Berlini- és Szentpétervári Filharmonikusokkal.

A Kanazawa Kamarazenekart most először hallhatjuk a budapesti Zeneakadémián. A zenekar programjában három zenemű hangzik el, köztük Beethoven Pastorale szimfóniája és Mozart 466-os számú d-moll zongoraversenye, amelynek közreműködője Jandó Jenő zongoraművész lesz. A koncerten elsőként Akira Nishimura „Birds heterophony” című, 1993-ban készült kompozícióját mutatják be, amelynek ez lesz a magyarországi premierje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.