Klasszikus

Az orgonánál: Gesztesi-Tóth László

2010.04.12. 16:47
Ajánlom
Április 25-én a Deák téri orgonazenés áhítatok sorában Gesztesi-Tóth László koncertjére kerül sor. A hangverseny a napokban elhunyt Koloss István emlékét őrzi.

Gesztesi-Tóth László a fiatal magyar orgonaművész-generáció egyik figyelemre méltó egyénisége a Herminamezői (Zugló) Szentlélek-templom orgonistájaként dolgozik.Alapítója és művészeti vezetője a Canticum Canticorum énekegyüttesnek, mely fontos szerepet játszik a preklasszikus és kortárs egyházzene megismertetésében. 2004-ben jelent meg első önálló CD-je. Zongoratehetségként kezdte pályafutását, 11 évesen már több díjat is magáénak tudhatott.Koloss István, a Szent István Bazilika orgonaművészének irányításával kezdte el orgonatanulmányait. A Zeneakadémián Lehotka Gábor és Pálúr János növendékeként kitüntetéssel szerezte meg orgonaművész diplomáját2001-ben. 2000-ben pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karán karvezetői szakot végzett.

2001-ben elnyerte a francia kormány ösztöndíját és a lyon-i konzervatórium "Masterclass" osztályában, a francia romantikus orgonazene legelismertebb szakértőjeként és tolmácsolójaként számontartott Louis Robilliard vezetésével posztgraduális tanulmányokat folytat. Mellette improvizációt tanult Franck Vaudray-nél. Vizsgakoncertjét a Szalézi Szent Ferenc templom Cavaillé-Coll orgonáján osztatlan elismerés fogadta, a zsüri "Premier Prix de Virtuosité à l'Unanimité" díjjal jutalmazta. Orgonatanulmányai során számos mesterkurzus résztvevője ( Jean Boyer, Loïc Maillé, Jean Ferrard, David Titterington) volt. 2002-ben a párizsi Conservatoire Supérieur CNR-en Marie-Louise Langlais növendékeként folytatta franciaországi tanulmányait. Ugyanebben az évben felvételt nyer a Zeneakadémia doktori iskolájába.

Az április végi koncerten eredetileg a napokban elhunyt Koloss István játszott volna, de betegsége miatt lemondta a szereplést. Egykori tanítványa, Gesztesi Tóth László műsorának második felét Koloss darabjaiból állította össze. Amikor a beugrást elvállalta, nem tudhatta, hogy a művek az elhunyt mester emlékének tiszteletére szólalnak majd meg...

Gesztesi Tóth László koncertje a Deák téri orgonazenés áhítatok sorában

2010. április 25. 18:00

Műsor: Heinrich Bach: Christ lag in Todesbanden Jaques Boyvin: Premier livre d'Orgue - Suite du premier ton J.S. Bach: d-moll prelúdium és fúga BWV 539 Bakfark Bálint:3 Fantázia  (Koloss István átirata) Koloss István: Elégia, Koloss István: Húsvéti fantázia 

A belépés díjtalan!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.