Klasszikus

Az orosz legenda

2007.03.29. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legkeresettebb muzsikusa, a mindössze 33 éves orosz hegedűművész március 30-án ismét Budapesten játszott volna, de a koncertet a művész betegsége miatt el kellet halasztani. Jövőre talán hallhatjuk a hegedűst, akit Budapesti élményeiről, a kamarazenéhez fűződő viszonyáról és sok minden másról is kérdezett Harkányi László.

- A 20. század nagy hegedűművészei - Heifetz, Menuhin, Ojsztrah, Kogan - közül kinek az örökségét vállalja leginkább?

- A nagyszerű orosz hegedűiskola hagyományain nevelkedve Ojsztrah áll hozzám a legközelebb. Amikor Moszkvában és Szibériában tanultam, az ő művészete és személyisége mindig példaértékűnek számított.

- Milyen szempontok szerint bővíti a repertoárját?

- Számomra az egyetlen szempont a zene, ebben a tekintetben nem kötődöm semmilyen iskolához. Ha egy darab megtetszik, akkor szívesen eljátszom a közönségnek is, olyan muzsikát pedig nem tudok előadni, amit nem szeretek.

- Van olyan új szerző, vagy mű, amelyet mostanában fedezett fel?

- Természetesen, hiszen folyamatosan foglalkozom új művekkel. Az új zene rendkívül fontos, ez jelenti az oly értékes hagyományok természetes folytatását. Az életemben különösen jelentős szerepet játszanak az új darabok: Benjamin Juszupov orosz zeneszerző nemrég komponált nekem egy brácsaversenyt, ami a hangszerre valaha írt művek közül a leggyönyörűbb. A Tango Rock Brácsaversenyt idén mutatom be Nagy-Britanniában, elektromos hegedűn játszom rockot, és egy partnerrel tangózom is az előadás során – ezért most tangózni tanulok.

- Milyen szerepet kap az életében a kamarazene?

- Imádom a kamarazenét, a hangszeres repertoár talán legjava kamaraegyüttesekre íródott. A partnerekkel teljes beszélgetést lehet folytatni szavak nélkül.

- Kik a kedvenc kamarapartnerei?

- Rengeteg kiváló, de kevésbé ismert muzsikussal van szerencsém együtt dolgozni. Az ismertebbek közül nagyon szeretek közösen zenélni Daniel Barenboimmal, Yo-Yo Mával, alkalmam volt kamarazenélni többek között Msztyiszlav Rosztropoviccsal és Yuri Bashmettel is.

- El tudja képzelni, netán tervezi-e, hogy egyszer egy kvartett, vagy egy trió primáriusaként tartjuk majd elsősorban számon?

- Van egy trióm, amiben kiváló muzsikusokkal játszom együtt: Alisa Wallerstein csellózik, Igor Levit zongorázik. Ők nagyon fiatal, de kivételes kifejezőkészséggel megáldott zenészek, nagy örömmel játszom velük. Lehet, hogy egyszer egy kvartettben is részt veszek majd, érdekes gondolat.

- Stradivari, Guarneri - legendás, közismert nevek, a "hegedűmárka" szempontjából talán a legmisztifikáltabb valamennyi hangszer közül. Mennyire fontos valójában a hangszer kiválósága?

- Számomra energiaforrásként van kulcsszerepe a hangszer kiválóságának. Nem kell, hogy gyönyörűen nézzen ki, vagy nagyon különleges legyen, de a hangzás alapvető fontosságú, és a zenésszel összhangban kell lennie. Mielőtt lejátszom egy hangot, belül már előre hallom, ezért lényeges, hogy ami megszólal, egyezzen azzal, amit elképzeltem.

- Melyek azok az országok, városok, koncerttermek, ahová a legszívesebben tér vissza?

- Erre nehéz válaszolni. A koncertteremben a legfontosabb a közönség. A közeget a zene, az előadás és a közönség reakciója közösen formálja. Szerencsére sok országban kapok jó reakciókat, Bécsben, Moszkvában, a Carnegie Hallban, és azt kell mondanom, amikor utoljára Budapesten jártam és a pécsi Pannon Filharmonikusokkal játszottam, fantasztikusan éreztem magam. A családnevem egyébként is magyart jelent oroszul, édesapám Ukrajnából származik, Kárpátalján pedig gyakori családnév a Magyar. Mindig nagy élmény számomra, ha Magyarországra látogathatok, nagyon várom, hogy visszatérjek.

NÉVJEGY
1974. augusztus 20-án született Novoszibirszkben. Galina Turcsaninovánál kezdett hegedülni, öt évesen már koncertezett, majd a londoni Royal Academy of Music növendékeként Zakhar Bronnál tanult tovább. Tíz évesen megnyerte a Wieniawski Versenyt, tizenöt évesen pedig a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen lett győztes, ezt követően rendszeresen lépett fel olyan kiváló együttesekkel, mint a holland Royal Concertgebouw Orchestra vagy a Szovjet Állami Szimfonikus Zenekar.

1995-ben lemezre vette Prokofjev és Sosztakovics hegedűversenyeit, amiért a brit Gramophone magazintól két díjat is elnyert, 2004-ben pedig a Rosztropoviccsal és a Londoni Szimfonikusokkal felvett Britten-hegedűversenyért és Walton-brácsaversenyért kapott Grammy-díjat. Maxim Vengerov 1997-ben a klasszikus zenészek közül elsőként kapott az UNICEF-től nagyköveti kinevezést, azóta Thaiföldtől Ugandán át Koszovóig számos országban játszott hátrányos helyzetű gyermekeknek. Jószolgálati tevékenysége mellett gyakran ad mesterkurzusokat Németországban és Nagy-Britanniában. Világszerte turnézik, hangversenyei során virtuóz szólódarabokat és kamaradarabokat is előad, de gyakran lép fel nagyzenekarokkal is, 2004 őszén ő játszott a New York-i Filharmonikusok szezonnyitó koncertjén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.
Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Színház

Személyes világvégéink – Andella Mirtill posztapokaliptikus víziót rendez

A fiatal filmrendező első színházi rendezésében, az Elnyelt rezgések utóéletében egy posztapokaliptikus vízióban enged betekintést a magyar néplélekbe, és keresi a választ arra, hogyan lehet reményt találni szubjektív, személyes világvégéink után.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ismét a legjobbak közé került Velencében a Concerto Budapest koncertfilmje

A Velencei TV Fesztivál díjára jelölték Keller András és a Concerto Budapest koncertfilmjét, a Kárpát Rapszódiát. A film májusban már megnyerte a New York Festivals TV & Film Awards Ezüst Trófeáját, a Silver Towert, két éve pedig éppen a zenekar korábbi koncertfilmje hozta el a Velencei TV Fesztivál fődíját.
Klasszikus ajánló

Az évad zeneszerzője mutatkozik be a Müpában

Rendhagyó szerzői est formájában mutatja be a közönségnek a Müpa az évad zeneszerzője cím idei birtokosát. Varga Judit saját művei mellett azokhoz valamilyen módon kapcsolódó klasszikus és kortárs darabokat válogatott a programba.
Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.