Klasszikus

Az Orosz Nemzeti Zenekar Budapesten

2015.01.23. 08:31
Ajánlom
A Filharmónia Magyarország szervezésében az Orosz Nemzeti Zenekar a világhírű zongoristával, karmesterrel, Mihail Pletnyovval látogat el hazánkba.

Az Orosz Nemzeti Zenekar azok közé az együttesek közé tartozik, amelyek nem lassú és kitartó munkával, hosszú évtizedek során jutottak el a legjobbak közé, hanem eleve különlegesnek tervezték őket. Oroszország első, nem állami fenntartású, hanem magántőke által finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov alapította 1990-ben. A zenekar szinte azonnal az élvonalba került. A BBC Promenád-koncertjein 1996-ban debütáltak, és koncertjeiket a világ különböző rádióállomásai is rendszeresen közvetítik.

Az Orosz Nemzeti Zenekar aktív nemzetközi turné menetrendet tart fenn, feltűnnek Európa szerte, Ázsiában és Amerikában is. Játékukról a Trinity Mirror így ír: "közelebb van a tökéleteshez, mint amit bárki remélhet" A Gramophone magazin már az együttes első CD-jét is így jellemezte: "egy döbbenetesen inspiráló élmény, hogy képesek emberi lények így játszani?", sőt egy Csajkovszkij felvételüket a történelem legjobbjaként tartja számon.

Az ínyencségekre fogékony zeneszerető közönség két helyszínen, kissé eltérő programmal hallgathatja meg az együttest. Műsorukon az orosz romantika remekműveit hallhatjuk, a szinte ismeretlentől a sláger-szerűen népszerűig. A hangversenyeken a magyar zenei élet briliáns tehetségű előadói működnek közre, Budapesten Baráti Kristóf, Pécsett Várdai István. Izgalmas találkozás lehet a közönségnek Alexander Konstantinovics Glazunov 1902-ben, Szentpétervárott komponált E-dúr szvitje ("A középkorból", op. 79.), hiszen a mű szinte teljesen hiányzik a magyar koncert-repertoárból. A szvit nyitányát követően Csajkovszkij - és talán az egész zeneirodalom - legnépszerűbb kompozícióiból tűzte műsorára az orosz együttes az Auer Lipótnak ajánlott, 1878-ban komponált D-dúr hegedűversenyt.

Csajkovszkij zenéje épp akkor hatol a legmélyebbre, amikor érzékien tisztává és polírozottá válik, ő azon kevés komponisták közé tartozik - Mozart és Schubert mellett - aki meg tudja éreztetni a dúr-akkordok fájdalmát és tragikumát. A budapesti koncert zárásaként a tíz évvel később született V. (e-moll) szimfóniát hallhatja majd a közönség. A hegedűverseny szólistája, a többszörös verseny győztes kiváló fiatal hegedűművész, Baráti Kristóf. A budapesti programhoz képest eltérésként Pécsett a szvit nyitányát követően Sosztakovics 1966-ban született II. gordonkaversenye hangzik fel a kiváló fiatal művész, Várdai István szólójával.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.