Klasszikus

Az orosz zene nyers szépsége

2006.04.06. 00:00
Ajánlom
Kuriózumnak számít Csalog Gábor április 11-i hangversenye a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében: Mozart és Beethoven művei mellett Usztvolszkajától is hallunk előadásában szonátát.

– Koncertjén hallhatja először Usztvolszkaja szonátáját a magyar közönség, miért éppen őt választotta Mozart és Beethoven mellé?

– Magyarországon alig ismerik Usztvolszkaját, jóllehet Nyugat-Európában nem most kezdték el játszani. Itthon újdonság, pedig a 1970-es és az 1980-as évek termése. Én is csak néhány éve fedeztem fel. Megfogott a sajátosan nyers, barbár hangvétele, és a – nő létére – robusztus, tömbszerű formálása. Sajátos dinamikája van, furcsa a viszonya az időhöz, mégis arra kellett rájönnöm, hogy Usztvolszkaja zenéje nagyon is jól illeszthető ebbe a műsorba, Mozart és Beethoven művei mellé.

– Hogyan egyeztethetők össze a három zeneszerző művei?

– Beethoven Hammerklavier-szonátájában is jelen van egyfajta agresszíven nyers erő, például a majdnem hogy őrjöngésig hajszolt utolsó fúgatételében. Egyébként is, megszűnt már nála a minden korábbi zenéjében jelen levő fennkölt pátosz, miközben egyre nagyszabásúbb léptékek, dimenziók uralják zenéjét. Találhatunk kapcsolódási pontokat kettőjük zenéje között. Beethovenhez szinte minden 19. századi és áttételesen sok 20. századi szerző kapcsolódik – a maga módján – majdnem elkerülhetetlenül. Az pedig, hogy ebben a műsorban Mozart és Beethoven egymás után hangzik el, persze nem meglepő, annak ellenére, hogy néha éppen a viszonylag közeli korok művei különböznek egymástól – inkább, mint a távoliak. Így a késői Beethoven esetleg itt, ezen a koncerten épp a néhány évtizeddel korábbi Mozart-szonáta rokokó

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.