Klasszikus

Az oroszok már az A38-on vannak

2005.09.09. 00:00
Ajánlom
Az A38 Hajó legénysége elhatározta, hogy a 2005-ös őszi szezon rendezvényáradatát tematikus hétvégékbe, sorozatokba és fesztiválokba rendezi. A hétvégék sorát az Orosz Kulturális Évad A38-as eseményei nyitják meg szeptember 9-10-én.

Irodalom, zene, gasztronómia – ma és holnap az öt érzéknek hódol az A38 Hajó. Szeptember 9-én 21:00 órától a Másféllel és Grencsó Istvánnal közösen lép fel a Deti Picasso, Oroszország legjobb jazz-triója. A „Picasso Gyermekei” különleges színfoltja az orosz klubkultúrának. Dinamikus, táncos zenéjükben sok kísérleti elem is található, s a tagokra hatással volt az örmény népzene is. Ez utóbbiban nagy szerepe volt az együttes énekesnőjének, Gaya Arutiuniannak, akinek fotói is megtekinthetők az A38 éttermében. A Másfél zenéjének jellemzője, hogy átlépi a stílusok közötti korlátokat, kísérletezik a dub, a jazz, az acid jazz, a drum’n’bass elemeivel.

Szeptember 10-én 21:00 órától a Volkov Trió, Oroszország egyik legaktívabb zenei társulása játszik az A38-on. A bőgős Vladimis Volkov, a gitáros Szvjatoszlav Kuraszov és a dobos Gyenyisz Szladkevics rockos beütésű jazzt játszik. A trióhoz a világszerte ismert hegedűvirtuóz, Lantos Zoltán csatlakozik ezen az estén.

Az irodalmi programok keretében Orosz Rulett címmel a Litera című internetes irodalmi folyóirat ünnepli a fedélzeten harmadik születésnapját 9-én 19:00 órától, másnap este héttől pedig Vlagyimir Szorokin íróval, a Jég és a Kékháj szerzőjével beszélget Goretity József irodalomtörténész, fordító. Az eseményeket vodkakóstolás és orosz ínyencségek teszik még vonzóbbá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.