Klasszikus

Az Osztrák Rádiózenekar új évada

2013.05.02. 13:51
Ajánlom
Eötvös, Mendelssohn, Stravinsky, Schubert, Birtwistle, Bernstein, Brahms. A Radio-Symphonieorchester Wien kínálatában mindenki találhat kedvére való programot.

Christian Scheib intendáns mutatta be az együttes 2013/14-es szezonjának műsortervét, amelynek egyik csúcsprodukcióját a Salzburgi Ünnepi Játékok nyitánya, Harrison Birtwistle Gawain című művének ősbemutatója jelenti. Az előadáson a zenekart Ingo Metzmacher vezényli majd.

Az őszi Wien Modern fesztivál nyitókoncertjén vezető karmesterük, Cornelius Meister vezényletével Eötvös Péter, Salvatore Sciarrino és Luigi Nono műveit szólaltatják meg a Konzerthausban, ugyanakkor továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak a Theater an der Wiennel: a ház Verdi-sorozatában csakúgy szerepet vállalnak majd, mint Stravinsky remekműve, a Rake's Progress produkciójában. Új művek világpremierjét is tervezik, amelyek közül több az együttes felkérésére készült: Thomas Amann orgonára és zenekarra írt versenyművét például a Musikvereinban, Hans Rott Hamlet-nyitányát a Konzerthausban mutatják be.

A Hollywood in Vienna és a Christmas in Vienna elnevezésű hangversenyek az évad fix pontjainak számítanak, emellett a Bécsi Ünnepi Hetek hagyományos nyitókoncertjén is a Rádiózenekar játszik majd a Városháza előtti téren. A gyerek- és ifjúsági programok közül a "my RSO probt" sorozatra hívták fel a figyelmet.

Noha felvételeik igen sikeresek, a zenekar működése veszteséges, ezért sürgető feladatként jelölték meg a baráti körök, támogatói klubok újraélesztését. Alexander Wrabetz, az ORF főigazgatója természetesen hangsúlyozta, hogy az intézmény az együttes mellett áll, hiszen fenntartására kötelezettséget vállalt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.