Klasszikus

Az Osztrák Rádiózenekar új évada

2013.05.02. 13:51
Ajánlom
Eötvös, Mendelssohn, Stravinsky, Schubert, Birtwistle, Bernstein, Brahms. A Radio-Symphonieorchester Wien kínálatában mindenki találhat kedvére való programot.

Christian Scheib intendáns mutatta be az együttes 2013/14-es szezonjának műsortervét, amelynek egyik csúcsprodukcióját a Salzburgi Ünnepi Játékok nyitánya, Harrison Birtwistle Gawain című művének ősbemutatója jelenti. Az előadáson a zenekart Ingo Metzmacher vezényli majd.

Az őszi Wien Modern fesztivál nyitókoncertjén vezető karmesterük, Cornelius Meister vezényletével Eötvös Péter, Salvatore Sciarrino és Luigi Nono műveit szólaltatják meg a Konzerthausban, ugyanakkor továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak a Theater an der Wiennel: a ház Verdi-sorozatában csakúgy szerepet vállalnak majd, mint Stravinsky remekműve, a Rake's Progress produkciójában. Új művek világpremierjét is tervezik, amelyek közül több az együttes felkérésére készült: Thomas Amann orgonára és zenekarra írt versenyművét például a Musikvereinban, Hans Rott Hamlet-nyitányát a Konzerthausban mutatják be.

A Hollywood in Vienna és a Christmas in Vienna elnevezésű hangversenyek az évad fix pontjainak számítanak, emellett a Bécsi Ünnepi Hetek hagyományos nyitókoncertjén is a Rádiózenekar játszik majd a Városháza előtti téren. A gyerek- és ifjúsági programok közül a "my RSO probt" sorozatra hívták fel a figyelmet.

Noha felvételeik igen sikeresek, a zenekar működése veszteséges, ezért sürgető feladatként jelölték meg a baráti körök, támogatói klubok újraélesztését. Alexander Wrabetz, az ORF főigazgatója természetesen hangsúlyozta, hogy az intézmény az együttes mellett áll, hiszen fenntartására kötelezettséget vállalt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.