Klasszikus

Az ötvenegyedik évad

2014.05.20. 08:10
Ajánlom
Hat zeneakadémiai hangverseny, világhírű vendégszólisták és hosszú külföldi turnék alkotják a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2014/15-ös évadának gerincét.

"Az ötvenegyedik évadot kezdem ősszel a zenekarnál, és meg kell, hogy mondjam, ritkán tudunk ilyen neves előadókat egy bérletben meghívni, ez különleges együttállás" - mondja Rolla János, az együttes művészeti vezetője. Jurij Basmet brácsa-, Borisz Berezovszkij zongora- és Michael Collins klarinétművész nem először játszik együtt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a többi vendég - Gavriel Lipkind cselló-, Alena Baeva és Ning Feng hegedű-, valamint Boldoczki Gábor trombitaművész - most lép először színpadra az együttessel. A hat koncertből álló zeneakadémiai sorozat olyan változatos műveket kínál, mint A halál és a lányka című Schubert-kvartett Mahler-féle vonószenekari átirata, Csajkovszkij Firenzei emléke vagy Dag Wirén Szerenádja.

Az együttes újdonságként nyári fesztivált szervez augusztus 29-31. között a fehérvárcsurgói kastélyban, melynek kiemelt eseménye lesz a Baráti Kristóf hegedűművésszel adandó koncert. Az együttes 2014 nyarán fellép még a Vajdahunyad várában, ahol a Budapest Klezmer Banddel a magyarországi holokauszt áldozatainak emlékére koncertezik, valamint a Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén, Sárospatakon, ahol Michael Collinsszal zenél együtt. Az új évad kiemelkedő fellépése lesz a Fischer Annie születésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő emlékkoncert a Zeneakadémián, egy olasz kisopera ősbemutatója az Olasz Kultúrintézetben, valamint 2015 januárjában a Művészetek Palotájában tartandó est Heinz Holligerrel.

Az együttes folytatja ifjúsági koncertsorozatát a XIII. kerületi iskolákban, az Óbudai Társaskörben és több, Budapest környéki városban. Kortárszenei esteken a Budapest Music Centerben is hallható lesz. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a 2014/15 évadban is aktívan turnézik: Japánban Kamio Majuko hegedűművésszel lép föl több helyszínen, Németországban Boldoczki Gábor trombitaművésszel ad tizenöt koncertet. Az évad során az együttes Svájcban Mischa Maisky, Franciaországban Edgar Moreau gordonkaművésszel lép fel, valamint Olaszországban, Kínában, Kanadában és Törökországban is vendégszerepel.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.