Klasszikus

Az óvodások megszerették a régizenét

2011.12.30. 12:00
Ajánlom
A Budakeszi Régizene Együttes dupla karácsonyi koncertet adott a Belváros-Lipótvárosban megtalálható Bástya utcai óvodában.

Kodály Zoltán először 1941-ben jelentette ki, hogy "a zene mindenkié". Rámutatott: "a muzikális műveltség megalapozását már óvodás korban el kell kezdeni, mert a zenei nevelés sokoldalúan fejleszti a gyermekek képességeit." Sajnos azonban az általa hatvan esztendeje megfogalmazott lényeges és mélyen igaz gondolatok napjainkban mind kevesebb teret kapnak a nevelésben, ezért is üdítő olyan kezdeményezésről hírt adni, amely valóban méltó a kodályi eszményhez, örökséghez.

Aki látta-megtapasztalta a kicsik lelkesedését a Budakeszi Régizene Együttes óvodakoncertjén, biztosan arra is ráeszmélt, milyen fontos lenne, hogy a gyerekek ne csak véletlenszerűen, vagy - mint ez esetben - néhány elhivatott művész összefogása révén ismerkedhessenek meg a magyar zenehistória fontos műveivel, korszakaival, hanem a pedagógiai program szerves részeként. Kéringer Gábor, Fóris Szilárd és Szabó Zsolt úgy tudott „ablakot nyitni" a reneszánsz és a barokk világra, hogy az időbeli távolság jóformán megszűnt...

A Budakeszi Czövek Erna Zeneiskola tanárai, zeneművészei ráadásul nem féltik a hangszereiket sem, így az ovisok - a koncert után, természetesen értő felügyelet mellett - "játszhattak" is az addig számukra ismeretlen hangszercsodákkal, a csembalóval, a gambával és a furulyákkal. Az első - remélhetőleg nem az utolsó - ünnepi óvodahangversenyen amúgy a Katica-csoportosok olyan zajos ünneplésben részesítették a muzsikusokat, hogy nem sokkal később a tornatermet is meg kellett nyitni, ahol ismételtek Kéringerék.

Az eseményt Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Ma alapító-főszerkesztője szervezte, aki a kerület egy másik pontján, a Pilvax Kávéházban nemrég Világzene Klubot alapított olyan neves művészkollégák társaságában, mint Pál István „Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs vagy Galkó Balázs.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.