Klasszikus

Az özönvíz előtt

2006.05.01. 00:00
Ajánlom
Egy barátom egyszer elmesélte nekem az idegösszeomlása előtti délutánt. Lent történt, a déli tengeren. Kiment a partra, és nézte azt a látványt, ami miatt az ember belemegy kisebb vagy nagyobb kompromisszumokba, igát húz, reszel, kalapál, vályogot vet, ás, újságcikket ír.

Kék volt a víz, sima a homok, sütött a nap, és a csíkos napernyőket fújdogálta a zefír. Megállt a barátom, csípőre tette a kezét, nézte, nézte az idillt, és azt mondta: ez engem egyáltalán nem érdekel.

Azóta zavar a gondolat, hogy talán neki volt igaza. Hogy ez lett volna az a bizonyos megvilágosodott pillanat, amikor a világ, mint Hoffmann meséiben, egyszerre csak megmutatja az igazi arcát, nem a szépet vagy a csúnyát, nem a nyomorultat és a fölemelőt, hanem azt a démonit, félelmeteset, amikor az estély közepén kiderül, hogy csupa szörnyeteg vesz minket körül, és szerelmünk csupán egy fölhúzható bábu. Amikor árnyékunkat veszni hagyjuk egy dallamért, és énekelni kezd a kép a falon.

Vagyis a kérdés úgy hangzik, hogy a nagy érdeklődésünkkel, kultúránkkal és nyitottságunkkal nem csupán nyomorult kábítószer-élvezők vagyunk-e, akik újabb és újabb, rafináltnál is rafináltabb gyönyöröket keresnek, mert a tegnapi már kevés, már nem éri el ugyanazt a hatást. Miközben azt hisszük, hogy megyünk előre az úton, megismerni, megszeretni, megérteni, közben csak a fülünket, szemünket, egyéb érzékeinket tömködjük el mesterséges izgalmakkal, álkalandokkal és műcsodákkal, hogy ne kelljen érezni azt a szörnyűséget, amit világnak hívnak.

És világon most nem olyan egyszerű, hétköznapi borzalmakat értek, hogy tolongás, izzadságszag, levágott karok és szétlőtt koponyák, hanem valami sötétebbet, reménytelenebbet és feneketlent, amivel mi, sajnos, nem tudunk foglalkozni, mert éppen leköt az, hogy vajon beveszi-e a zongorista a pedál alá a negyedik negyedet is, és milyen a Nagy fúga brácsaszólamának vonala, és hány énekesnővel ideális előadni Händel Salamonját.

Ha tényleg így volna, nagyon nagy hülyeséget csinálunk, marhaságokkal pepecselünk, miközben észre sem vesszük, hogy elmegy az idő, veregetjük önmagunk vállát, hogy szép és értelmes életet élünk, miközben már ott egyensúlyozunk a gödör szélén, ami még csak nem is feneketlen, nagyon jól lehet látni az alját, mielőtt elkezdenek hullani rá a göröngyök. Ez lenne az értelmes élet?

Nem tudom. Lehet, hogy valóban nem értelmes. De szépnek szép.

Fáy Miklós
zenekritikus

(A Fidelio 2006. májusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.