Klasszikus

Az özönvíz előtt

2006.05.01. 00:00
Ajánlom
Egy barátom egyszer elmesélte nekem az idegösszeomlása előtti délutánt. Lent történt, a déli tengeren. Kiment a partra, és nézte azt a látványt, ami miatt az ember belemegy kisebb vagy nagyobb kompromisszumokba, igát húz, reszel, kalapál, vályogot vet, ás, újságcikket ír.

Kék volt a víz, sima a homok, sütött a nap, és a csíkos napernyőket fújdogálta a zefír. Megállt a barátom, csípőre tette a kezét, nézte, nézte az idillt, és azt mondta: ez engem egyáltalán nem érdekel.

Azóta zavar a gondolat, hogy talán neki volt igaza. Hogy ez lett volna az a bizonyos megvilágosodott pillanat, amikor a világ, mint Hoffmann meséiben, egyszerre csak megmutatja az igazi arcát, nem a szépet vagy a csúnyát, nem a nyomorultat és a fölemelőt, hanem azt a démonit, félelmeteset, amikor az estély közepén kiderül, hogy csupa szörnyeteg vesz minket körül, és szerelmünk csupán egy fölhúzható bábu. Amikor árnyékunkat veszni hagyjuk egy dallamért, és énekelni kezd a kép a falon.

Vagyis a kérdés úgy hangzik, hogy a nagy érdeklődésünkkel, kultúránkkal és nyitottságunkkal nem csupán nyomorult kábítószer-élvezők vagyunk-e, akik újabb és újabb, rafináltnál is rafináltabb gyönyöröket keresnek, mert a tegnapi már kevés, már nem éri el ugyanazt a hatást. Miközben azt hisszük, hogy megyünk előre az úton, megismerni, megszeretni, megérteni, közben csak a fülünket, szemünket, egyéb érzékeinket tömködjük el mesterséges izgalmakkal, álkalandokkal és műcsodákkal, hogy ne kelljen érezni azt a szörnyűséget, amit világnak hívnak.

És világon most nem olyan egyszerű, hétköznapi borzalmakat értek, hogy tolongás, izzadságszag, levágott karok és szétlőtt koponyák, hanem valami sötétebbet, reménytelenebbet és feneketlent, amivel mi, sajnos, nem tudunk foglalkozni, mert éppen leköt az, hogy vajon beveszi-e a zongorista a pedál alá a negyedik negyedet is, és milyen a Nagy fúga brácsaszólamának vonala, és hány énekesnővel ideális előadni Händel Salamonját.

Ha tényleg így volna, nagyon nagy hülyeséget csinálunk, marhaságokkal pepecselünk, miközben észre sem vesszük, hogy elmegy az idő, veregetjük önmagunk vállát, hogy szép és értelmes életet élünk, miközben már ott egyensúlyozunk a gödör szélén, ami még csak nem is feneketlen, nagyon jól lehet látni az alját, mielőtt elkezdenek hullani rá a göröngyök. Ez lenne az értelmes élet?

Nem tudom. Lehet, hogy valóban nem értelmes. De szépnek szép.

Fáy Miklós
zenekritikus

(A Fidelio 2006. májusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.