Klasszikus

Az új nemzedék

2008.11.12. 00:00
Ajánlom
A Starlet Music Management koncertsorozatot indít Trónörökösök a színen – a klasszikus zeneművészet új nemzedéke címmel, amelynek keretében novemberben, februárban és áprilisban egy-egy fiatal muzsikus szólóestet ad az MTA Dísztermében.

A 2007 tavaszán létrehozott Starlet Music Management célja, hogy klasszikus zenét játszó fiatal, különleges tehetségű előadóművészeket menedzseljen. A Starlet kiemelkedő tehetségű művészeket képvisel, olyanokat, akik már számos koncerten és versenyen bizonyítottak. Rendkívül fontos azonban, hogy itthoni hangversenyeken is minél többen megismerhessék őket, hiszen éppen a pályakezdőknek óriási szükségük van bemutatkozási lehetőségekre. A Trónörökösök a színen című sorozat célja, hogy a kiugró tehetségű fiatal előadóművészekre minél szélesebb körben figyeljenek fel, köztük olyan fiatalok is, akik még nem rendszeres vendégei a komolyzenei rendezvényeknek.

A sorozat első hangversenyére november 17-én kerül sor, ahol Farkas Gábor zongoraművész mutatja be első lemezét. Az album a Warner Music Hungary gondozásában jelenik meg a napokban itthon, és a kiadó nemzetközi terjesztési pontjain, An Evening with Liszt címmel. A lemez és a koncert műsorát Liszt koncerttermekben és hangfelvételeken egyaránt ritkán hallható művei alkotják. Így csendül fel a Miserere du Trovatore, koncertparafrázis Verdi: A Trubadúr című operájából; Réminiscenes de Boccanegra, fantázia Verdi: Simon Boccanegra című operájából, az Ave Maria, amelynek alcíme "Róma harangjai", a XII. magyar rapszódia, és végezetül a Mester leginkább személyes hangvételű, zenei önarcképként értelmezhető főműve, a h-moll szonáta.

2009. február 3-án Fülei Balázs zongora- és Várdai István gordonkaművész ad koncertet. Várdai legfrissebb eredménye a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első díja, amelyet október 27-én nyert el. Az elismerés 20.000 svájci frankkal jár, de övé lett a közönségdíj, a Pierre Fournier elismerés, a Coup de coeur Breguet díj is, amely egyebek között CD-felvételt és kétéves koncertlehetőségeket is jelent. Zongorakísérője Fülei Balázs volt, aki idén áprilisban kitüntetéssel diplomázott a budapesti Zeneakadémián, és november 3-án a New York-i Carnegie Hallban tartotta nagy sikert aratott debütáló koncertjét.

Április 28-án Baráti Kristóf hegedűművész lép színpadra, aki nem kevesebbre vállakozik, minthogy egy este alatt eljátssza Bach három szólószonátáját és három partitáját. A vállalkozás nem lehetetlen, hiszen januárban a Moszkvai Konzervatórium nagytermében teltház ünnepelte a produkciót. A Budapesten született, gyermekkora nagy részét Venezuelában töltött muzsikus rendszeresen fellép Magyarország és a világ nagy koncerttermeiben, kiváló zenekarokkal, jeles karmesterekkel, és ünnepelt előadója jelentős fesztiváloknak is. Baráti Kristóf a Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.