Klasszikus

Az újra megtalált Európa

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
Kulturális téren a visegrádi országok klubja újabb taggal bővült. Nevezetesen Franciaországgal: a budapesti Francia Intézet kezdeményezésére a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a Közép-Európai Kulturális Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum a nagyközönség számára ingyenes és rendkívül széles választékot kínáló programokkal ünnepli meg Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország európai uniós csatlakozását.

Az április 30-án, pénteken kezdődő és június elején záruló rendezvénysorozatban lesznek divatbemutatók, klasszikus-, és etnozenei koncertek, fotó-, és képzőművészeti kiállítások, valamint a négy visegrádi ország gazdag filmművészetéből csemegéző vetítések. A közép-európai fesztiválon a többi között fellép a magyar–lengyel származású Piotr Anderszewski zongoraművész, a roma zene képviseletében a cseh Vera Bila és a magyar Miczura Mónika, vagy a sanzon, a flamenco, a reggae és a rock sajátos keverékét játszó francia La Familia zenekar.

– A berlini fal leomlása óta a közép-európai régió országainak kultúrái a közeledés helyett sajnos inkább távolabb kerültek egymástól. Ezt a folyamatot szeretnénk most megfordítani – mondta Stanislas Pierret, a budapesti Francia Intézet igazgatója „A megtalált Európa” címet viselő rendezvénysorozat kapcsán. A magyar–francia–szlovák–cseh–lengyel fesztivál költsége mintegy 10-12 millió forint között mozog. A kiterjedt és közel húszéves múltra visszatekintő közép-európai kulturáliskapcsolat-hálózattal rendelkező Pierret szerint nemcsak a szponzorok támogatása, hanem az is kímélően hat a büdzsére, hogy sok művész szinte ingyen vállalta a budapesti fellépést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.