Klasszikus

Az újragondolt hangszerészet

2008.04.14. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel rendeznek hangszerkiállítást és hangzásversenyt május 3-án és 4-én a Hadik Palotában. E mellett gazdag programokkal - szakmai konferenciával, koncertekkel és gyermekprogramokkal szólítja meg a magyar hangszerkészítő társadalom a zenészek mellett a szélesebb publikumot is.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világszinten is rendszeresen elismerést kivívó magyar hangszerészet kiemelkedő képviselői, vezető szervezetei a bemutatkozás és a nyitott műhelyek mellett pódiumbeszélgetéseken és a hétvége egyéb találkozásai során lehetőségeket keresnek a hangszerészet újraértelmezésére a zenei élet egészében.

A rangos szakmai szervezetek egymással együttműködve életműdíjat és nivódíjakat adnak át. Az életműdíjat az idén110 éves jubilumát ünneplő Müller család kapja meg, akik a Magyar Állami Operaházzal együtt jöttek Magyarországra és azóta folyamatosan a szakma élvonalában tevékenykednek. A zenei élet legnagyobbjainak dolgoztak, Bartóktól, Kodályon át Ferencsikig. "Itthon nem álltak rendelkezésünkre azok az eszközök, amelyek nyugati kollégáinknak elérhetők voltak, viszont világnagyságoknak dolgoztunk – az elvárások semmivel nem voltak kisebbek, mint bárhol a világon. Ezért olyan képességeket alkítottunk ki magunkban az elmúlt évtizedek alatt, amelyekről jobb lehetőségekkel rendelkező külföldi szakemberek nem is hallottak. Ezt a tudást építettük rá édesapámmal együtt, családunk több nemzedéken át felhalmozott tapasztalataira." Müller György szavai rámutatnak a magyar hangszerészet invenciózusságának a közelmúlt történelméből származó eredetére. A nívódíjakat a hangszerészet érdekében társadalmi szinten jelentős eredményt felmutató személyiségek kapják, zenészek, közéleti személyiségek és hangszerészek.

Nívódíjakban részesülnek:
Óbudai Társaskör - Merényi Judit, a rendszeres hegedű kamarakiállítások rendezéséért
Hagyományok Háza - Kelemen László, a magyar mesterhangszerek színvonalas bemutatásáért
HANOSZ - Andrásik Remo, a különböző zenei műfajok és iparágak együttműködésének szervezéséért

(2008. május 3. 13:00 Kossuth Klub (Budapest) - Ikonok – kiállításmegnyitó és pódiumbeszélgetés

16:00 Kossuth Klub (Budapest) - Példaképek – egyesületek bemutatkozása és díjátadó

19:00 Kossuth Klub (Budapest) - Jelképek - koncert magyar mesterhangszereken; km.: a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Harsona Quartetje, Kántor Balázs (cselló), Nagy János (zongora), Szirtes Edina (hegedű), Istvánfi Balázs (duda); jegyár: 1000 Ft

2008. május 4. 10:00 Kossuth Klub (Budapest) - Mese a hangkígyóró - zenés, táncos, játékos gyermekfoglalkozás; jegyár: 800 Ft, gyermekeknek 400 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.