Klasszikus

Az újragondolt hangszerészet

2008.04.14. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel rendeznek hangszerkiállítást és hangzásversenyt május 3-án és 4-én a Hadik Palotában. E mellett gazdag programokkal - szakmai konferenciával, koncertekkel és gyermekprogramokkal szólítja meg a magyar hangszerkészítő társadalom a zenészek mellett a szélesebb publikumot is.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világszinten is rendszeresen elismerést kivívó magyar hangszerészet kiemelkedő képviselői, vezető szervezetei a bemutatkozás és a nyitott műhelyek mellett pódiumbeszélgetéseken és a hétvége egyéb találkozásai során lehetőségeket keresnek a hangszerészet újraértelmezésére a zenei élet egészében.

A rangos szakmai szervezetek egymással együttműködve életműdíjat és nivódíjakat adnak át. Az életműdíjat az idén110 éves jubilumát ünneplő Müller család kapja meg, akik a Magyar Állami Operaházzal együtt jöttek Magyarországra és azóta folyamatosan a szakma élvonalában tevékenykednek. A zenei élet legnagyobbjainak dolgoztak, Bartóktól, Kodályon át Ferencsikig. "Itthon nem álltak rendelkezésünkre azok az eszközök, amelyek nyugati kollégáinknak elérhetők voltak, viszont világnagyságoknak dolgoztunk – az elvárások semmivel nem voltak kisebbek, mint bárhol a világon. Ezért olyan képességeket alkítottunk ki magunkban az elmúlt évtizedek alatt, amelyekről jobb lehetőségekkel rendelkező külföldi szakemberek nem is hallottak. Ezt a tudást építettük rá édesapámmal együtt, családunk több nemzedéken át felhalmozott tapasztalataira." Müller György szavai rámutatnak a magyar hangszerészet invenciózusságának a közelmúlt történelméből származó eredetére. A nívódíjakat a hangszerészet érdekében társadalmi szinten jelentős eredményt felmutató személyiségek kapják, zenészek, közéleti személyiségek és hangszerészek.

Nívódíjakban részesülnek:
Óbudai Társaskör - Merényi Judit, a rendszeres hegedű kamarakiállítások rendezéséért
Hagyományok Háza - Kelemen László, a magyar mesterhangszerek színvonalas bemutatásáért
HANOSZ - Andrásik Remo, a különböző zenei műfajok és iparágak együttműködésének szervezéséért

(2008. május 3. 13:00 Kossuth Klub (Budapest) - Ikonok – kiállításmegnyitó és pódiumbeszélgetés

16:00 Kossuth Klub (Budapest) - Példaképek – egyesületek bemutatkozása és díjátadó

19:00 Kossuth Klub (Budapest) - Jelképek - koncert magyar mesterhangszereken; km.: a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Harsona Quartetje, Kántor Balázs (cselló), Nagy János (zongora), Szirtes Edina (hegedű), Istvánfi Balázs (duda); jegyár: 1000 Ft

2008. május 4. 10:00 Kossuth Klub (Budapest) - Mese a hangkígyóró - zenés, táncos, játékos gyermekfoglalkozás; jegyár: 800 Ft, gyermekeknek 400 Ft)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.