Klasszikus

Az újragondolt hangszerészet

2008.04.14. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel rendeznek hangszerkiállítást és hangzásversenyt május 3-án és 4-én a Hadik Palotában. E mellett gazdag programokkal - szakmai konferenciával, koncertekkel és gyermekprogramokkal szólítja meg a magyar hangszerkészítő társadalom a zenészek mellett a szélesebb publikumot is.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világszinten is rendszeresen elismerést kivívó magyar hangszerészet kiemelkedő képviselői, vezető szervezetei a bemutatkozás és a nyitott műhelyek mellett pódiumbeszélgetéseken és a hétvége egyéb találkozásai során lehetőségeket keresnek a hangszerészet újraértelmezésére a zenei élet egészében.

A rangos szakmai szervezetek egymással együttműködve életműdíjat és nivódíjakat adnak át. Az életműdíjat az idén110 éves jubilumát ünneplő Müller család kapja meg, akik a Magyar Állami Operaházzal együtt jöttek Magyarországra és azóta folyamatosan a szakma élvonalában tevékenykednek. A zenei élet legnagyobbjainak dolgoztak, Bartóktól, Kodályon át Ferencsikig. "Itthon nem álltak rendelkezésünkre azok az eszközök, amelyek nyugati kollégáinknak elérhetők voltak, viszont világnagyságoknak dolgoztunk – az elvárások semmivel nem voltak kisebbek, mint bárhol a világon. Ezért olyan képességeket alkítottunk ki magunkban az elmúlt évtizedek alatt, amelyekről jobb lehetőségekkel rendelkező külföldi szakemberek nem is hallottak. Ezt a tudást építettük rá édesapámmal együtt, családunk több nemzedéken át felhalmozott tapasztalataira." Müller György szavai rámutatnak a magyar hangszerészet invenciózusságának a közelmúlt történelméből származó eredetére. A nívódíjakat a hangszerészet érdekében társadalmi szinten jelentős eredményt felmutató személyiségek kapják, zenészek, közéleti személyiségek és hangszerészek.

Nívódíjakban részesülnek:
Óbudai Társaskör - Merényi Judit, a rendszeres hegedű kamarakiállítások rendezéséért
Hagyományok Háza - Kelemen László, a magyar mesterhangszerek színvonalas bemutatásáért
HANOSZ - Andrásik Remo, a különböző zenei műfajok és iparágak együttműködésének szervezéséért

(2008. május 3. 13:00 Kossuth Klub (Budapest) - Ikonok – kiállításmegnyitó és pódiumbeszélgetés

16:00 Kossuth Klub (Budapest) - Példaképek – egyesületek bemutatkozása és díjátadó

19:00 Kossuth Klub (Budapest) - Jelképek - koncert magyar mesterhangszereken; km.: a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Harsona Quartetje, Kántor Balázs (cselló), Nagy János (zongora), Szirtes Edina (hegedű), Istvánfi Balázs (duda); jegyár: 1000 Ft

2008. május 4. 10:00 Kossuth Klub (Budapest) - Mese a hangkígyóró - zenés, táncos, játékos gyermekfoglalkozás; jegyár: 800 Ft, gyermekeknek 400 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.