Klasszikus

Az utca művészei: a dzsessztől a citerazenéig mindent játszanak

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Kilenc hónapos, bávatag kisfiával a karján Gál Henrietta tanárnő ereszti ki nem túl képzett, de lelkes hangját a háttérben játszó Mirelit együttes zenéjére.

A banda tagjai valaha osztálytársak voltak, de szétspicceltek különböző városokba, a közös zenélés hozza őket időnként össze. Klubokban, pincékben játszanak, nem az utca a fő terepük. Most éppen az I. Westend Nemzetközi Utcazenész Fesztiválon lépnek föl. Meglehetősen jó helyet találtak maguknak a főbejárat előtt. A bevásárlóközpont melletti sétányon egymást éri a körülbelül húsz zenekar. Egyszerre játszanak. Valósággal egymásba folyik a zenéjük. Összekeveredik mindenféle stílus, a népi citerazenétől a dzsesszig, a rocktól a mozgalmi nótáig, sőt a kupléig.

A zene ünnepén különböző színvonalú előadók produkálják magukat délután kettőtől este nyolcig a Váci útnak ezen a szakaszán és a bevásárlóközpont előtt. Van köztük kevésbé élvezetes, és van igen tehetséges, van alkalmilag összeállt társaság és rendszeresen fellépő, összeszokott csapat. A közös az bennük, hogy nem ebből élnek, de imádják a zenét, kivirul az ábrázatuk, ha játszanak.

A legtöbben flangálnak közöttük, meg-megállnak, majd továbbmennek egy másik együtteshez. De vannak olyanok is, akik letelepszenek a bejárat előtt, és örömmámorban hallgatják a zenét. Köztük igencsak felhívja magára a figyelmet egy félmeztelen, nagy bajuszos úr, aki önmagában is jelenség, de még csápol, lelkesedik is. Megtudom, hogy fiatal korában is nagy zenerajongó volt, most egyenesen Kazincbarcikáról érkezett a feleségével a fesztiválra, amúgy elektrotechnikusként magasfeszültségű árammal foglalkozik. Többen állítják, hogy Magyarországon nem nagy üzlet az utcazenélés, jó néhány óra alatt is csak néhány ezer forintot lehet összeszedni, bezzeg Bécs vagy Olaszország nagyobb pálya, akár harminc-negyvenezer forintnyi összeg is hamar megterem. Persze a zeneiskolásoknak gyakran inkább megmutatkozási lehetőség az utcai fellépés, mint pénzkereset. A világ nagy utcazenész-fesztiváljaihoz artisták, bohócok is társulnak, ezúttal például Koldus Nagy László és Szakálos Dénes Csákányi László egykori legendás dalát, az Én vagyok Muki, az énekes bohóc… kezdetűt adják elő. Másutt fergeteges ritmusú dobzenére diabolóznak, vagy éppen csak színes szalagokat lengetnek. A budapestinél nagyobb szabású utcazenész-fesztivált – már hagyományosan – Zamárdiban rendeznek, az idei július 22-én kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.