Klasszikus

Az utca művészei: a dzsessztől a citerazenéig mindent játszanak

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Kilenc hónapos, bávatag kisfiával a karján Gál Henrietta tanárnő ereszti ki nem túl képzett, de lelkes hangját a háttérben játszó Mirelit együttes zenéjére.

A banda tagjai valaha osztálytársak voltak, de szétspicceltek különböző városokba, a közös zenélés hozza őket időnként össze. Klubokban, pincékben játszanak, nem az utca a fő terepük. Most éppen az I. Westend Nemzetközi Utcazenész Fesztiválon lépnek föl. Meglehetősen jó helyet találtak maguknak a főbejárat előtt. A bevásárlóközpont melletti sétányon egymást éri a körülbelül húsz zenekar. Egyszerre játszanak. Valósággal egymásba folyik a zenéjük. Összekeveredik mindenféle stílus, a népi citerazenétől a dzsesszig, a rocktól a mozgalmi nótáig, sőt a kupléig.

A zene ünnepén különböző színvonalú előadók produkálják magukat délután kettőtől este nyolcig a Váci útnak ezen a szakaszán és a bevásárlóközpont előtt. Van köztük kevésbé élvezetes, és van igen tehetséges, van alkalmilag összeállt társaság és rendszeresen fellépő, összeszokott csapat. A közös az bennük, hogy nem ebből élnek, de imádják a zenét, kivirul az ábrázatuk, ha játszanak.

A legtöbben flangálnak közöttük, meg-megállnak, majd továbbmennek egy másik együtteshez. De vannak olyanok is, akik letelepszenek a bejárat előtt, és örömmámorban hallgatják a zenét. Köztük igencsak felhívja magára a figyelmet egy félmeztelen, nagy bajuszos úr, aki önmagában is jelenség, de még csápol, lelkesedik is. Megtudom, hogy fiatal korában is nagy zenerajongó volt, most egyenesen Kazincbarcikáról érkezett a feleségével a fesztiválra, amúgy elektrotechnikusként magasfeszültségű árammal foglalkozik. Többen állítják, hogy Magyarországon nem nagy üzlet az utcazenélés, jó néhány óra alatt is csak néhány ezer forintot lehet összeszedni, bezzeg Bécs vagy Olaszország nagyobb pálya, akár harminc-negyvenezer forintnyi összeg is hamar megterem. Persze a zeneiskolásoknak gyakran inkább megmutatkozási lehetőség az utcai fellépés, mint pénzkereset. A világ nagy utcazenész-fesztiváljaihoz artisták, bohócok is társulnak, ezúttal például Koldus Nagy László és Szakálos Dénes Csákányi László egykori legendás dalát, az Én vagyok Muki, az énekes bohóc… kezdetűt adják elő. Másutt fergeteges ritmusú dobzenére diabolóznak, vagy éppen csak színes szalagokat lengetnek. A budapestinél nagyobb szabású utcazenész-fesztivált – már hagyományosan – Zamárdiban rendeznek, az idei július 22-én kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.