Klasszikus

Az utca művészei: a dzsessztől a citerazenéig mindent játszanak

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Kilenc hónapos, bávatag kisfiával a karján Gál Henrietta tanárnő ereszti ki nem túl képzett, de lelkes hangját a háttérben játszó Mirelit együttes zenéjére.

A banda tagjai valaha osztálytársak voltak, de szétspicceltek különböző városokba, a közös zenélés hozza őket időnként össze. Klubokban, pincékben játszanak, nem az utca a fő terepük. Most éppen az I. Westend Nemzetközi Utcazenész Fesztiválon lépnek föl. Meglehetősen jó helyet találtak maguknak a főbejárat előtt. A bevásárlóközpont melletti sétányon egymást éri a körülbelül húsz zenekar. Egyszerre játszanak. Valósággal egymásba folyik a zenéjük. Összekeveredik mindenféle stílus, a népi citerazenétől a dzsesszig, a rocktól a mozgalmi nótáig, sőt a kupléig.

A zene ünnepén különböző színvonalú előadók produkálják magukat délután kettőtől este nyolcig a Váci útnak ezen a szakaszán és a bevásárlóközpont előtt. Van köztük kevésbé élvezetes, és van igen tehetséges, van alkalmilag összeállt társaság és rendszeresen fellépő, összeszokott csapat. A közös az bennük, hogy nem ebből élnek, de imádják a zenét, kivirul az ábrázatuk, ha játszanak.

A legtöbben flangálnak közöttük, meg-megállnak, majd továbbmennek egy másik együtteshez. De vannak olyanok is, akik letelepszenek a bejárat előtt, és örömmámorban hallgatják a zenét. Köztük igencsak felhívja magára a figyelmet egy félmeztelen, nagy bajuszos úr, aki önmagában is jelenség, de még csápol, lelkesedik is. Megtudom, hogy fiatal korában is nagy zenerajongó volt, most egyenesen Kazincbarcikáról érkezett a feleségével a fesztiválra, amúgy elektrotechnikusként magasfeszültségű árammal foglalkozik. Többen állítják, hogy Magyarországon nem nagy üzlet az utcazenélés, jó néhány óra alatt is csak néhány ezer forintot lehet összeszedni, bezzeg Bécs vagy Olaszország nagyobb pálya, akár harminc-negyvenezer forintnyi összeg is hamar megterem. Persze a zeneiskolásoknak gyakran inkább megmutatkozási lehetőség az utcai fellépés, mint pénzkereset. A világ nagy utcazenész-fesztiváljaihoz artisták, bohócok is társulnak, ezúttal például Koldus Nagy László és Szakálos Dénes Csákányi László egykori legendás dalát, az Én vagyok Muki, az énekes bohóc… kezdetűt adják elő. Másutt fergeteges ritmusú dobzenére diabolóznak, vagy éppen csak színes szalagokat lengetnek. A budapestinél nagyobb szabású utcazenész-fesztivált – már hagyományosan – Zamárdiban rendeznek, az idei július 22-én kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.