Klasszikus

Az utca művészei: a dzsessztől a citerazenéig mindent játszanak

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Kilenc hónapos, bávatag kisfiával a karján Gál Henrietta tanárnő ereszti ki nem túl képzett, de lelkes hangját a háttérben játszó Mirelit együttes zenéjére.

A banda tagjai valaha osztálytársak voltak, de szétspicceltek különböző városokba, a közös zenélés hozza őket időnként össze. Klubokban, pincékben játszanak, nem az utca a fő terepük. Most éppen az I. Westend Nemzetközi Utcazenész Fesztiválon lépnek föl. Meglehetősen jó helyet találtak maguknak a főbejárat előtt. A bevásárlóközpont melletti sétányon egymást éri a körülbelül húsz zenekar. Egyszerre játszanak. Valósággal egymásba folyik a zenéjük. Összekeveredik mindenféle stílus, a népi citerazenétől a dzsesszig, a rocktól a mozgalmi nótáig, sőt a kupléig.

A zene ünnepén különböző színvonalú előadók produkálják magukat délután kettőtől este nyolcig a Váci útnak ezen a szakaszán és a bevásárlóközpont előtt. Van köztük kevésbé élvezetes, és van igen tehetséges, van alkalmilag összeállt társaság és rendszeresen fellépő, összeszokott csapat. A közös az bennük, hogy nem ebből élnek, de imádják a zenét, kivirul az ábrázatuk, ha játszanak.

A legtöbben flangálnak közöttük, meg-megállnak, majd továbbmennek egy másik együtteshez. De vannak olyanok is, akik letelepszenek a bejárat előtt, és örömmámorban hallgatják a zenét. Köztük igencsak felhívja magára a figyelmet egy félmeztelen, nagy bajuszos úr, aki önmagában is jelenség, de még csápol, lelkesedik is. Megtudom, hogy fiatal korában is nagy zenerajongó volt, most egyenesen Kazincbarcikáról érkezett a feleségével a fesztiválra, amúgy elektrotechnikusként magasfeszültségű árammal foglalkozik. Többen állítják, hogy Magyarországon nem nagy üzlet az utcazenélés, jó néhány óra alatt is csak néhány ezer forintot lehet összeszedni, bezzeg Bécs vagy Olaszország nagyobb pálya, akár harminc-negyvenezer forintnyi összeg is hamar megterem. Persze a zeneiskolásoknak gyakran inkább megmutatkozási lehetőség az utcai fellépés, mint pénzkereset. A világ nagy utcazenész-fesztiváljaihoz artisták, bohócok is társulnak, ezúttal például Koldus Nagy László és Szakálos Dénes Csákányi László egykori legendás dalát, az Én vagyok Muki, az énekes bohóc… kezdetűt adják elő. Másutt fergeteges ritmusú dobzenére diabolóznak, vagy éppen csak színes szalagokat lengetnek. A budapestinél nagyobb szabású utcazenész-fesztivált – már hagyományosan – Zamárdiban rendeznek, az idei július 22-én kezdődik.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.